Εργατικό κίνημα
Στους δρόμους για τη ΔΕΗ

Στην τελική ευθεία μπαίνει το πρόγραμμα δράσεων και απεργιακών κινητοποιήσεων της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ μέσω της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ). Θα κορυφωθεί την Τρίτη 19 Οκτώβρη, ημέρα 24ωρης απεργίας της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, με πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 10πμ στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ, Χαλκοκονδύλη 30. Εκείνη τη μέρα είναι προγραμματισμένη και η σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της ΔΕΗ με μοναδικό θέμα την ΑΜΚ, ώστε η συμμετοχή του Δημοσίου από το 51% που είναι σήμερα να πέσει στα όρια της καταστατικής μειοψηφίας του 33%.

Θα προηγηθούν κινητοποιήσεις στη Μεγαλόπολη την Παρασκευή 15/10 στις 12μες και στην Πτολεμαΐδα την Κυριακή 17/10 στις 5μμ, μεγάλη συναυλία διαμαρτυρίας στο Κερατσίνι στο χώρο του ΑΗΣ Αγίου Γεωργίου, την Τετάρτη 13/10 στις 6μμ, σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Κερατσινίου και σωματεία την οποία στηρίζουν οι δημοτικές κινήσεις Ανταρσία στο Λιμάνι και Ανταρσία στην Κοκκινιά. Εκδήλωση ενημέρωσης στο Εργατικό Κέντρο Χανίων θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 14/10 στις 7.30μμ στην οποία θα παρέμβει η δημοτική κίνηση Ανταρσία στα Χανιά. Από τη Δευτέρα 11/10 λειτουργεί περίπτερο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ για την ενημέρωση του κόσμου στην Ερμού στο Σύνταγμα.

Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και εργατικά σωματεία στηρίζουν τον αγώνα των εργαζόμενων της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας στηρίζει και καλεί τα σωματεία μέλη του και τους εργαζόμενους της Αθήνας να στηρίξουν κι αυτά την 24ωρη απεργία στην ΔΕΗ την Τρίτη 19/10, καλύπτοντας την απεργία και των εργολαβικών εργαζομένων στη ΔΕΗ. Ο Κώστας Μανιάτης, πρόεδρος της Ένωσης Τεχνικών Ομίλου ΔΕΗ και μέλος ΔΣ ΕΚΑ μας είπε: «Το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό, όχι χρηματιστηριακό είδος. Να αγωνιστούμε όλοι και όλες ενάντια στην ιδιωτικοποίηση. Όλοι οι κοινωνικοί φορείς είναι μαζί μας. Εμείς καλούμε τις Ομοσπονδίες και τα σωματεία να απεργήσουν μαζί μας». 

«Η κυβέρνηση πάει να κάνει ακόμα ένα έγκλημα με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ», δηλώνει στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Μόσχος Μόσχου, πρόεδρος του Σωματείου Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ΔΕΗ «Σπάρτακος». «Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση για αυτό το ξεπούλημα παρά μόνο η ικανοποίηση των ξένων funds. Αυτές είναι εντολές της κυβέρνησης που η διοίκηση της ΔΕΗ ακολουθεί. Κανείς κανονικά δεν ξεπουλάει μια κερδοφόρο επιχείρηση. Σύμφωνα με τους ίδιους που την ξεπουλάνε η ΔΕΗ είχε ανθήσει και είχε μεγάλη κερδοφορία. Και κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι θα παραμείνει ακόμα και αυτό το 33% στο Δημόσιο. Έχουμε παραδείγματα από τις ιδιωτικοποιήσεις σε ΟΤΕ και ΟΣΕ.

Όταν η ΔΕΗ χάσει τον δημόσιο έλεγχο, οι καταναλωτές θα γίνουν έρμαιο των ιδιωτικών συμφερόντων. Ποιος θα κάνει κοινωνική πολιτική όταν το δημόσιο δεν είναι κυρίαρχο; Ποιος θα παρέχει τα κοινωνικά τιμολόγια στα φτωχά νοικοκυριά και τα αγροτικά τιμολόγια στους αγρότες; Δεν θα συναινέσουν οι μέτοχοι σε κάτι τέτοιο, το μόνο που θα τους ενδιαφέρει είναι το κέρδος. Το επόμενο διάστημα οι αυξήσεις των τιμολογίων θα είναι πολύ μεγάλες, καθώς η κυβέρνηση επέλεξε να είμαστε ενεργειακά εξαρτημένοι από εισαγωγές. Και χωρίς τον έλεγχο του κράτους, τα τιμολόγια θα είναι ανεξέλεγκτα. Θα φτάσουμε σε σημείο ακόμα και τα «μεσαία» νοικοκυριά να μην μπορούν να πληρώσουν. 

Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους είναι βέβαιο ότι θα απειληθούν τα επόμενα χρόνια οι εργασιακές σχέσεις. Τη Συλλογική Σύμβαση που έχουμε υπογράψει δεν θα τη δεχτούν οι μέτοχοι. Για χρόνια στη ΔΕΗ πολεμούσαμε για μόνιμη και σταθερή εργασία, καθώς υπήρχαν, πέρα από τους μόνιμους, οι 8μηνίτες με χειρότερες συμβάσεις και οι εργολαβικοί εργαζόμενοι με ακόμα χειρότερες συνθήκες εργασίας. Επίσης, με την απολιγνητοποίηση χιλιάδες έχουν χάσει τη δουλειά τους, καταδικάζοντας μια ολόκληρη περιοχή. 

Ξεκινάμε κινητοποιήσεις για να αναδείξουμε αυτή την επίθεση και καλούμε τον κόσμο να συστρατευτεί. Εδώ στην Πτολεμαΐδα στο συλλαλητήριο της Κυριακής οργανώνουμε για να συμμετέχει όλος ο κόσμος. Τα δημοτικά συμβούλια Κοζάνης και Εορδαίας έχουν πάρει ομόφωνη απόφαση για συμμετοχή στο συλλαλητήριο. Ξεκινάμε ενημερώσεις σε όλους τους χώρους της ΔΕΗ της περιοχής για το τοπικό συλλαλητήριο και για να κατέβουμε στη μεγάλη απεργία στην Αθήνα στις 19/10. Θα στείλουμε ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση ότι είμαστε αντίθετοι με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, όπως και το σύνολο των φορέων και των δήμων. Η κυβέρνηση είναι μόνη της σε αυτό».

Αντίστοιχη είναι και η εικόνα για το συλλαλητήριο της Παρασκευής 15/10 στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας, που καλούν, μαζί με τα σωματεία της ΔΕΗ, το Εργατικό Κέντρο, ο Δήμος Μεγαλόπολης και άλλοι φορείς και συλλογικότητες της περιοχής. Ενόψει των κινητοποιήσεων, τα σωματεία της ΔΕΗ πραγματοποίησαν συναντήσεις με πολλούς φορείς τις προηγούμενες ημέρες και ενημερώσεις σε εργασιακούς χώρους και στον υδροηλεκτρικό σταθμό του Λάδωνα. Στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου που θα γίνει την Τετάρτη 13/10 θα συζητηθεί το θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και των κινητοποιήσεων ύστερα από αίτηση 21 περιφερειακών συμβούλων που καλούν σε «ένα δυνατό ΟΧΙ στην πλήρη παράδοση της ΔΕΗ και όλων των Δημόσιων Ενεργειακών Επιχειρήσεων στα κερδοσκοπικά κεφάλαια».