Καταπίεση και απελευθέρωση
ΗΠΑ: Η μάχη των εκτρώσεων

2 Οκτώβρη, Χιούστον, Τέξας. Φωτό: Reuters

Το Σάββατο 2 Οκτώβρη εκατοντάδες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν απ’ άκρη σε άκρη στις Ηνωμένες Πολιτείες, σαν απάντηση στις συνεχιζόμενες και κλιμακούμενες επιθέσεις στα αναπαραγωγικά δικαιώματα. Ο νέος νόμος του Τέξας απαγορεύει την έκτρωση μετά από το σημείο που μπορεί να εντοπιστεί καρδιακός παλμός στο έμβρυο, συνήθως γύρω στις 6 βδομάδες. Το 85 με 90% των εκτρώσεων γίνονται μετά από αυτό το χρονικό σημείο. Ένα παρόμοιο νομοσχέδιο έχει προταθεί επίσης στη Φλόριντα.

Την παραμονή των διαδηλώσεων η κυβέρνηση Μπάιντεν πίεσε έναν ομοσπονδιακό δικαστή να μπλοκάρει τον νόμο. Στις 6 Οκτώβρη ο αρμόδιος δικαστής εξέδωσε μια προσωρινή αναστολή της απαγόρευσης των εκτρώσεων. Αλλά η εφαρμογή της επανήλθε σύντομα, ύστερα από την απόφαση του συντηρητικού αρμόδιου 5ου Εφετείου. Είναι μια από τις υποθέσεις από τις οποίες θα κριθεί αν το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ θα κρατήσει ή θα καταργήσει την δικαστική απόφαση «Roe εναντίον Wade». 

Χιλιάδες διαδηλωτές και διαδηλώτριες σε εκατοντάδες πόλεις συγκεντρώθηκαν το Σάββατο 2/10 για την Πέμπτη «Πορεία Γυναικών». Μεγάλες διαδηλώσεις έγιναν στην Ουάσινγκτον, στη Νέα Υόρκη, το Σικάγο και το Λος Άντζελες, καθώς επίσης και σε πολλές πόλεις του Τέξας. Στο Όστιν του Τέξας, εκατοντάδες συγκεντρώθηκαν για να καταδικάσουν τον λεγόμενο «νόμο του καρδιακού παλμού», που υπέγραψε ο κυβερνήτης Γκρεγκ Άμποτ. Στην Ουάσινγκτον, οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες βάδισαν προς το Ανώτατο Δικαστήριο.

Μισογυνισμός

Η πρώτη «Πορεία Γυναικών» πραγματοποιήθηκε το 2017, την ημέρα μετά την ορκομωσία του Ντόναλντ Τραμπ. Ο εξόφθαλμος μισογυνισμός του Τραμπ τραβούσε τον κόσμο στους δρόμους τέσσερα χρόνια πριν, αλλά υπάρχουν βαθύτερες στρατηγικές ερωτήσεις σχετικά με το γιατί οι φετινές διαδηλώσεις είχαν λιγότερο κόσμο.

Οι διαδηλώσεις είχαν καλεστεί από μια φιλελεύθερη συμμαχία οργανώσεων που στηρίζουν το κόμμα των Δημοκρατικών και το μήνυμα που κυριαρχούσε στις περισσότερες κινητοποιήσεις στα διάφορα σημεία της χώρας ήταν «ψηφίστε Δημοκρατικούς». Μετά από εννιά μήνες κυβέρνησης των Δημοκρατικών και με το δικαίωμα στην έκτρωση να βρίσκεται στον πάγκο του χασάπη ούτως ή άλλως, δεν προκαλεί απορία γιατί λιγότεροι άνθρωποι συμμετείχαν στις 2 Οκτώβρη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν στηρίζει τους νόμους που περιορίζουν τις εκτρώσεις. Ωστόσο, οι Δημοκρατικοί και οι μακροχρόνιες νεοφιλελεύθερες πολιτικές τους δημιούργησαν μια κοινωνία στην οποία είναι αδύνατον για πολλούς και πολλές να έχουν πρόσβαση σε ασφαλή και ικανοποιητική φροντίδα υγείας.

2 Οκτώβρη, Όστιν, Τέξας. Φωτό: Reuters

Συνεπώς, ανεξάρτητα από το πώς θα αποφασίσει το -διχασμένο πολιτικά- Ανώτατο Δικαστήριο, είναι απαραίτητο για τις κοινότητές μας να διεκδικήσουν ότι η Υγεία και η ασφάλεια των γυναικών και των κοριτσιών είναι ύψιστης σημασίας. Δεν μπορούμε να βυθιστούμε πίσω στις εφιαλτικές εποχές πριν την απόφαση «Roe εναντίον Wade». Αντιθέτως πρέπει να παλεύουμε για ακόμα μεγαλύτερη πρόσβαση, διότι η πρόσβαση στην έκτρωση και την φροντίδα της αναπαραγωγικής υγείας είναι ήδη περιορισμένη για τις γυναίκες και τα κορίτσια των φτωχών και επαρχιακών περιοχών, καθώς και των μειονοτήτων.

Όλο το καπιταλιστικό σύστημα σπρώχνει τις γυναίκες και τα κορίτσια στη φτώχεια με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στα έξοδα της φροντίδας της αναπαραγωγικής υγείας και να μην έχουν πρόσβαση στην έκτρωση.

Επομένως για να κατακτήσουμε μια πραγματική αναπαραγωγική ελευθερία πρέπει να συνεχίσουμε την πάλη ενάντια στο σεξιστικό και μισογυνιστικό σύστημα συνολικά. Να κερδίσουμε έναν κόσμο στον οποίο οι γυναίκες και τα κορίτσια μπορούν να επιλέξουν τι θα κάνουν με το σώμα τους και στον οποίο όλοι και όλες θα έχουμε πρόσβαση στη δωρεάν και ασφαλή φροντίδα Υγείας.

Βασισμένο σε κείμενα της Virginia Rodino, μέλους της οργάνωσης Marx21 US