Εργατικό κίνημα
Κινητοποιήσεις στην ΑΑΔΕ

11/10, Απεργιακή συγκέντρωση στην ΑΑΔΕ

Την Τετάρτη 6/10, πραγματοποιήθηκε έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Υπαλλήλων ΓΓΔΕ, ως αποτέλεσμα πίεσης των τελευταίων μηνών από συναδέλφους προς το ΔΣ, πίεση η οποία εντάθηκε τον τελευταίο μήνα.

Βασικό θέμα ήταν η συνέχεια των κινητοποιήσεων ενάντια στις συνθήκες εργασίας που αντιμετωπίζουν οι υπάλληλοι στο νέο κτίριο, όπου είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν σε γραφεία που δεν χωράνε, με έλλειψη φυσικού εξαερισμού, με κάμερες να τους παρακολουθούν και χωρίς να είναι σίγουροι για τις συνθήκες ασφαλείας του κτιρίου. 

Η συζήτηση ήταν θυελλώδης τόσο στην περιγραφή της κατάστασης, όσο και στις προτάσεις. Από αρκετές τοποθετήσεις τέθηκε το θέμα έναρξης απεργιακών κινητοποιήσεων.

Η πλειοψηφία του ΔΣ (ΔΗΣΥ- ΑΣΚΙ) πρότεινε ένα σχεδιασμό δυο στάσεων εργασίας την βδομάδα χωρίς κινητοποίηση και χωρίς δέσμευση για περισσότερες δράσεις. Ο βασικός πυρήνας της πρότασης ήταν να μην αμφισβητηθεί ο “έλεγχος” των κινητοποιήσεων από το ΔΣ  και ο κόσμος απλά να “εγκρίνει” τον σχεδιασμό που χαράσσει η ηγεσία του Συλλόγου, ώστε να μπορεί να “φρεναριστεί” μελλοντικά η όποια διάθεση κλιμάκωσης από την βάση των εργαζομένων. 

Ως Αριστερή Ενωτική Πρωτοβουλία καταρχήν τοποθετηθήκαμε υπέρ της ανάγκης για κλιμάκωση για το θέμα του κτιριακού, αλλά και της σημασίας να συνδεθούμε με το γενικότερο αγωνιστικό ρεύμα ενάντια στην κυβέρνηση, όπως η απεργία των υγειονομικών στις 21/10 για τις απολύσεις λόγω υποχρεωτικότητας των εμβολίων και το αντιφασιστικό συλλαλητήριο στις 9/10. Στη συνέχεια, σε συνεργασία με συναδέλφους που είχαμε συζητήσει συλλογικά τις προηγούμενες μέρες, αντιπροτείναμε τις δύο στάσεις σε ώρες κοινές για όλους τους υπαλλήλους και ενδιάμεσα μαζικές παραστάσεις, ώστε ο κόσμος να νιώσει πιο ενεργός και να καλλιεργηθεί η προοπτική για κλιμάκωση στην επόμενη Γενική Συνέλευση. Πρόταση η οποία φάνηκε να υπερισχύει οριακά, αναγκάζοντας το υπόλοιπο ΔΣ να καταθέσει νέα συνθετική πρόταση και εν τέλει να αποφασίζεται στάση 7πμ – 11πμ στις 11/10, νέα στάση στις 13/10 στο τέλος του ωραρίου και νέα Γενική Συνέλευση στις 15/10.

Την Δευτέρα που πραγματοποιήθηκε η πρώτη στάση καλέστηκε, μετά από πρότασή μας, και πρωϊνή συγκέντρωση στην πύλη, όπου έγινε συζήτηση με τους συναδέλφους για την σημασία να συμμετέχουν και στην στάση της ΑΔΕΔΥ που ξεκινούσε στις 11.30πμ σε συμπαράσταση στην απεργία των εκπαιδευτικών και ενάντια στον νόμο Χατζηδάκη.

Την Τετάρτη προχωράμε στην δεύτερη στάση και την Παρασκευή δίνουμε συνέχεια στη νέα Γενική Συνέλευση.

Νίκος Τουρνάς, μέλος ΔΣ Συλλόγου Υπαλλήλων ΓΓΔΕ με την Αριστερή Ενωτική Πρωτοβουλία