Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
“Ούτε στην Αθήνα, ούτε πουθενά”

9/10, Θεσσαλονίκη. Φωτό: Έφη Γεωργακοπούλου

“Μαχητική αντιφασιστική διαδήλωση καταδίκης των φασιστικών επιθέσεων και των δολοφονιών προσφύγων πραγματοποιήθηκε και στη Θεσσαλονίκη” είπε στη Εργατική Αλληλεγγύη η Δήμητρα Κομνιανού από την ΚΕΕΡΦΑ Θεσσαλονίκης. “Με τους πρόσφυγες από το στρατόπεδο των Διαβατών στην πρώτη γραμμή, εκατοντάδες αντιφασίστες και αντιρατσιστές διαδήλωσαν παρά τη βροχή στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με τα συνθήματα «Ποτέ ξανά φασισμός», «Όχι απελάσεις ρατσιστικές, άσυλο και στέγη στους πρόσφυγες», «Ούτε στη Θεσσαλονίκη, ούτε πουθενά, τσακίστε τους φασίστες σε κάθε γειτονιά» να ακούγονται ξανά και ξανά σε όλη τη διάρκεια της πορείας. 

Οι πρόσφυγες που βρέθηκαν στην πορεία, διαδήλωσαν και μίλησαν για τις συνθήκες στις οποίες ζουν και το άθλιο φαΐ που τους δίνεται στο στρατόπεδο, την εγκατάλειψη από το κράτος που τους έχει κόψει την cash card και που με πρόσχημα τον κορονοϊό τους έχει αποκλείσει από την πρόσβαση στη δημόσια Υγεία, αφού δεν μπορούν να κλείσουν ραντεβού από τα καμπ στα νοσοκομεία.

Με τα πανό τους συμμετείχαν η ΚΕΕΡΦΑ Θεσσαλονίκης, το σωματείο εργαζομένων στο Ιπποκράτειο ΓΝΘ, οι φοιτητικοί σύλλογοι Αρχιτεκτονικής, Ιστορικού-Αρχαιολογικού, Νομικής, Μουσικού, Φιλολογίας, το ΣΕΚ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης”. 

Από την ΚΕΕΡΦΑ Χανίων, ο Ειρηναίος Μαράκης μας είπε πως “και στα Χανιά πραγματοποιήθηκε αντιφασιστικό συλλαλητήριο για τον ένα χρόνο από την καταδίκη της Χρυσής Αυγής και ενάντια στις πρόσφατες φασιστικές επιθέσεις. Στην πορεία συμμετείχαν με πανό και οργανωμένα μπλοκ η ΚΕΕΡΦΑ Χανίων, η ΕΛΜΕ Χανίων, ο ΣΕΠΕ Χανίων, ο Φοιτητικός Σύλλογος ΗΜΜΥ, η Κατάληψη Ρόζα Νέρα, η Μαθητική Αντιφασιστική Δράση (ΜΑΔ) και η Πρωτοβουλία Αντίστασης. Κάλεσμα στο συλλαλητήριο είχε απευθύνει και η Συνέλευση του 15ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Χανίων. Από νωρίς στην πλατεία Αγοράς λειτουργούσε μικροφωνική ενώ συνεργείο της ΚΕΕΡΦΑ και της Εργατικής Αλληλεγγύης καλούσε τον κόσμο στην διαδήλωση”. 

“Στα Γιάννενα, στις 9/10, στον ένα χρόνο από την καταδίκη της Χρυσής Αυγής πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στη Νομαρχία από την ΚΕΕΡΦΑ Ιωαννίνων και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ”, μας είπε η Αρετή Κανέλλου από την ΚΕΕΡΦΑ Ιωαννίνων, ενώ αντίστοιχα στον Άγ. Νικόλαο στον Βόλο η Εύη Τσιούνη μας μετέφερε πως “πραγματοποίησαν συγκέντρωση παρά την βροχή η  ΚΕΕΡΦΑ Βόλου και ο φοιτητικός σύλλογος ΗΜΜΥΠ”.  

Στο Ηράκλειο Κρήτης, η Νίκη Ζουγανέλη από την τοπική ΚΕΕΡΦΑ είπε στην Εργατική Αλληλεγγύη πως “πραγματοποιήθηκε πορεία από την ΚΕΕΡΦΑ, την πρωτοβουλία Ηρακλείου για ένα αυτοοργανωμένο PRIDE, την κίνηση Φεμινιστική Αλληλεγγύη Ηρακλείου και την Νεολαία Σύριζα.

“Ενα χρόνο μετά την καταδίκη της ΧΑ συνεχίζουμε. Ούτε στο Ηράκλειο, ούτε πουθενά – τσακίστε τους φασίστες σε κάθε γειτονιά”, αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της ΚΕΕΡΦΑ Ηρακλείου.