Εργατικό κίνημα
Νοσοκομεία: Πάμε δυνατά για την απεργία 21/10

Την Πέμπτη 21 Οκτώβρη οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες στα νοσοκομεία ξεσηκώνονται απεργιακά ενάντια στην εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης στο ΕΣΥ. Ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό ετοιμάζεται από κοινού να συμμετέχει στην πανυγειονομική απεργία που έχουν κηρύξει οι Ομοσπονδίες της Υγείας, ΠΟΕΔΗΝ και ΟΕΝΓΕ, μια απεργία που έρχεται να κλιμακώσει τον αγώνα των προηγούμενων μηνών ενάντια στη δολοφονική διαχείριση της πανδημίας.

Η απεργία συνδυάζεται με πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα που θα ξεκινήσει από την πλατεία Μαβίλη στις 8.30πμ και θα βαδίσει στο Υπουργείο Υγείας. Από όλη τη χώρα ετοιμάζονται αποστολές που θα συμμετέχουν στη διαδήλωση. Είναι κι αυτό ένα στοιχείο κλιμάκωσης. Παντού η οργή ξεχειλίζει για τις επιλογές της κυβέρνησης: τις αναστολές εργασίας, τις απολύσεις συμβασιούχων, την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων.

Το Συντονιστικό Νοσοκομείων έχει ξεκινήσει την οργάνωση της απεργίας με περιοδείες, επιτροπές αγώνα, πανό, γενικές συνελεύσεις. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του που μοιράζεται μαζικά στους χώρους: «Η μάχη απέναντι στο Υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση κλιμακώνεται. Ενώ επιμένουν στις αναστολές 7.000 συναδέλφων μας που δεν εμβολιάστηκαν, ετοιμάζουν χιλιάδες απολύσεις. Έδωσαν παράταση μόλις πέντε μηνών (!) σε επικουρικό προσωπικό και απολύουν τους εργαζόμενους σε καθαριότητα, σίτιση, φύλαξη με συμβάσεις ΣΟΧ.

Δώρα

Ο μεταφασίστας Πλεύρης ψήφισε με το που διορίστηκε την είσοδο ιδιωτών στα δημόσια νοσοκομεία με πρόσχημα την κάλυψη κενών που δημιουργούνται από τις αναστολές. Από τη μία η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μείωσε τον προϋπολογισμό για τη δημόσια Υγεία κατά εξακόσια εκατομμύρια μέσα στην πανδημία, από την άλλη δίνει απλόχερα δώρα στους κερδοσκόπους των ιδιωτικών διαγνωστικών, τους εργολάβους. Όλες αυτές οι επιθέσεις σημαίνουν πάνω από όλα δραματική κατάρρευση της ποιότητας της παρεχόμενης υγείας για όλη την κοινωνία αλλά και χειροτέρευση των συνθηκών δουλειάς μέσα στα νοσοκομεία.

Οι δεκαπέντε χιλιάδες νεκροί από την COVID-19 δεν οφείλονται στους ελάχιστους, μη εμβολιασμένους συναδέλφους μας (μόλις το 5% των εργαζόμενων), αλλά στις αποτυχημένες πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας. Η χώρα μας έχει το τρίτο χειρότερο ποσοστό νεκρών στις χώρες της ΕΕ ενώ είχε εφαρμόσει τις αυστηρότερες καραντίνες. Κανένα μέτρο δεν έλαβαν στους χώρους δουλειάς, τους χώρους εκπαίδευσης ή τα μέσα μεταφοράς. Τώρα έρχονται να φορτώσουν το κόστος των διαγνωστικών τεστ στους εργαζόμενους και σε περίπτωση που δεν τα κάνουν να βγαίνουν σε αναστολή. Συνεχίζουν δηλαδή το δόγμα περί ατομικής ευθύνης.

Το πρόγραμμα εμβολιασμού έχει βαλτώσει και τα νέα για τα σκανδαλώδη κέρδη των φαρμακευτικών εταιριών που παράγουν τα εμβόλια βγαίνουν στη φόρα. Οι κυβερνήσεις, μαζί με της Νέας Δημοκρατίας, έχουν μετατρέψει το εμβόλιο, από κοινωνικό αγαθό στη μάχη με την πανδημία, σε μέσο τιμωρίας, φτώχειας και εξαθλίωσης για τους εργαζόμενους. Πρέπει να τους σταματήσουμε!

Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού δεν βοηθάει στο να πειστεί περισσότερος κόσμος αλλά μεγαλώνει τη δυσπιστία απέναντί του. Χρειαζόμαστε ένα πλατύ δίκτυο υγειονομικών, ιδιαίτερα στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, που θα αναλάβει την καμπάνια του εμβολιασμού και ταυτόχρονα το σπάσιμο των πατεντών των εμβολίων και την κρατικοποίηση των φαρμακευτικών εταιριών...

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία έχουμε δώσει σκληρές μάχες απέναντι στην κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα. Έχουμε κρατήσει στη δουλειά χιλιάδες συναδέλφους και μπορούμε να κλιμακώσουμε με τη μεγάλη απεργία στις 21 Οκτώβρη για να βάλουμε σε αναστολή την κυβέρνηση της καταστροφής, των ιδιωτικοποιήσεων, της συγκάλυψης των φασιστών, του ρατσισμού και του σεξισμού. Είναι κρίσιμο να οργανώσουμε από τα κάτω το απεργιακό πρόγραμμα στα νοσοκομεία μας με επιτροπές αγώνα, γενικές συνελεύσεις των σωματείων για μαζικό ξεσηκωμό. Το Συντονιστικό Νοσοκομείων καλεί σε συντονισμό όλα τα σωματεία, τις Ομοσπονδίες του δημοσίου και την ΑΔΕΔΥ σε κοινό αγώνα!».


Έχουμε ξεκινήσει την οργάνωση της απεργίας στις 21 Οκτώβρη σε όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, καθώς και το ταξίδι μας στην Αθήνα για την πανελλαδική διαδήλωση. Η ΠΟΕΔΗΝ ναυλώνει λεωφορείο και θέλουμε όχι μόνο να το γεμίσουμε αλλά να φτάσουμε και σε δεύτερο. 

Στο ΨΝΘ ενημερώνουμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες για την απεργία με στόχο τη μέγιστη συμμετοχή. Σαν Επιτροπή Αγώνα βάλαμε πανό στην πύλη του νοσοκομείου και διεκδικούμε από το σωματείο να καλέσει γενική συνέλευση για να συζητήσουμε για τις επιθέσεις της κυβέρνησης και την απάντησή μας. Παράλληλα, προσπαθούμε να είμαστε σε επαφή με συναδέλφους/ισσες που βρίσκονται σε αναστολή. Είναι πολύ σημαντικό να είναι κομμάτι της μάχης και της οργάνωσής της μέσα στα νοσοκομεία, όχι έξω από αυτά, όχι μακριά από τα σωματεία και τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Τους προτείνουμε να κατέβουμε μαζί στην Αθήνα. 

Είναι πολύ ουσιαστικό ότι υπάρχει απεργία στις 21 Οκτώβρη. Διεκδικούμε να παρθούν πίσω οι αναστολές εργασίας και ταυτόχρονα να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα που έχουμε στον κλάδο, προσλήψεις, μονιμοποιήσεις, ένταξη στα ΒΑΕ, μέτρα προστασίας και αύξηση της χρηματοδότησης. Η κατάσταση χειροτερεύει στα νοσοκομεία, δεν καλυτερεύει. Συνεχίζουμε να μην παίρνουμε άδειες, ακόμα και οι συνάδελφοι που είναι στη σύνταξη δεν μπορούσαν μέχρι πρόσφατα να πάρουν τις άδειες τους. Είναι πολύ τραγικό. Συνεχίζουμε να δουλεύουμε διπλοβάρδιες και εξαντλητικά ωράρια, ειδικά το νοσηλευτικό προσωπικό, απόγευμα νύχτα πρωί, να μην προλαβαίνεις δηλαδή ούτε να ξεκουράσεις το σώμα σου. Αυτό είναι επικίνδυνο, γιατί από κάποια στιγμή και μετά δεν έχεις την καθαρότητα στο μυαλό για να αποφασίσεις τι πρέπει να κάνεις. Το αποτέλεσμα είναι η ποιότητα της Υγείας που παρέχεται να μην είναι αυτή που αξίζουν οι ασθενείς. Το υγειονομικό κίνημα πάλευε πάντα για ένα ΕΣΥ που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του κόσμου. Τόσο πριν την πανδημία όσο και στη διάρκειά της. Έτσι θα συνεχίσουμε, η απεργία στις 21 Οκτώβρη είναι ένας κρίσιμος σταθμός για να κερδίσουμε.

Κατερίνα Αβραμίδου, νοσηλεύτρια ΨΝΘ

Η απεργία στις 21 Οκτώβρη είναι πολύ σημαντική. Τόσο καιρό με κορονοϊό και δεν έχει γίνει τίποτα στα νοσοκομεία για να στελεχωθούν και να ενισχυθούν. 

Αντίθετα απολύεται προσωπικό, είτε ανεμβολίαστοι με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, είτε συμβασιούχοι και επικουρικοί που λήγουν οι συμβάσεις τους. Αυτή τη στιγμή συζητάνε για συγχωνεύσεις τμημάτων και κλινικών, σε μια περίοδο που κάθε άλλο παρά έχουμε τελειώσει με την πανδημία. Από υλικά συνεχίζουμε να είμαστε πολύ πίσω. Για παράδειγμα, μας έχουν με μια μάσκα για μια ολόκληρη βάρδια, μας την χρεώνουν με υπογραφή, και μόνο αν σκιστεί ή συμβεί κάτι άλλο μας επιτρέπουν να την αλλάξουμε. Στις γενικές εφημερίες γίνεται χαμός. Πέφτει τεράστιο βάρος σε κάποιες κλινικές γιατί άλλες έχουν γίνει αποκλειστικά κόβιντ και αναγκαστικά είναι εκτός εφημεριών. Αυτή είναι η κατάσταση, που τώρα με τις αναστολές εργασίας έχει γίνει ακόμα χειρότερη. Και δεν ξέρουμε τι άλλο μας ετοιμάζει ο Πλεύρης.

Η 21 Οκτώβρη είναι ευκαιρία. Το γεγονός ότι έρχεται μετά τις μαζικότατες κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών της δίνει μεγαλύτερη διάσταση. Δείχνει ότι δεν είμαστε μόνοι, ότι όλοι οι εργαζόμενοι βγαίνουν στον αγώνα και παλεύουν. Είναι η στιγμή να οργανωθούμε και να συντονιστούμε όλοι μαζί, σε όλο το δημόσιο που υποφέρει από τις πολιτικές της Κεραμέως και του Πλεύρη, για να τους στείλουμε σπίτια τους. Εμείς ενημερώνουμε από στόμα σε στόμα για την απεργία στις 21 Οκτώβρη, κολλάμε τις αφίσες και μοιράζουμε τις προκηρύξεις του Συντονιστικού Νοσοκομείων και πιέζουμε στο Σωματείο για γενική συνέλευση, για να έχουμε όπως κάθε φορά πανό στην απεργία, για τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή.

Κώστας Κονταράκης, γιατρός ΓΝΑ Γεννηματάς


Εκλογές στην Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) για την ανάδειξη νέου ΔΣ και αντιπροσώπων στο συνέδριο της ΟΕΝΓΕ βρίσκονταν σε εξέλιξη την Τρίτη 12 Οκτώβρη. Οι αγωνιστές/στριες από το Νυστέρι και το Συντονιστικό Νοσοκομείων στήριζαν το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή, την παράταξη της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στους νοσοκομειακούς γιατρούς.