Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Μαζικά γιορτάστηκε η επέτειος Καταδίκης

7/10/21. Φωτό: Δημήτρης Δασκαλάκης

Με τη μαζική παρουσία νεολαίας στην οποία προστέθηκαν λίγη ώρα αργότερα χιλιάδες εργαζόμενοι με τα πανό των σωματείων τους πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 7/10 η αντιφασιστική συναυλία που οργάνωναν φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας στο Σύνταγμα, στον ένα χρόνο από την καταδίκη της Χρυσής Αυγής. 

Την συναυλία άνοιξε το συγκρότημα Ποτ Πουρί και ακολούθησαν ο Ζίμος και οι Κεραμιδόγατες, οι Demon Fox, ο stand-up κωμικός Κώστα Μαλιάτσης-Σάλας, η Ρίτα Αντωνοπούλου, και οι Υπεραστικοί. Η συναυλία έκλεισε με μια σειρά καλλιτεχνών της χιπ χοπ σκηνής, ενώ στα διαλλείματα μεταξύ των μουσικών διαβάζονταν χαιρετισμοί φοιτητικών συλλόγων, μαθητών και σωματείων.

Στο Σύνταγμα έφτασε και η μαζική διαδήλωση χιλιάδων αντιφασιστών που είχε ξεκινήσει νωρίτερα από το Εφετείο. Εκεί βρίσκονταν ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας-Πειραιά, η καμπάνια “Δεν είναι αθώοι”, φοιτητικοί σύλλογοι, το ΝΑΡ-νΚΑ, το ΚΚΕ(μ-λ), το ΜέΡΑ25 και ο ΣΥΡΙΖΑ. Στην κεφαλή της πορείας βρισκόταν η Μάγδα Φύσσα. Το σύνθημα “Ο Παύλος ζει, τσακίστε τους ναζί” αντήχησε σε όλο το Σύνταγμα όταν η άφιξη της ανακοινώθηκε από το μικρόφωνο, ενώ στη συνέχεια κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης.

Εκεί βρέθηκε και η ΚΕΕΡΦΑ μοιράζοντας μαζικά το κάλεσμα για το αντιρατσιστικό-αντιφασιστικό συλλαλητήριο στις 9 Οκτώβρη στην Ομόνοια. 

Την ίδια μέρα αντιφασιστική συναυλία πραγματοποιήθηκε και στη Θεσσαλονίκη, στην πλατεία Αγίας Σοφίας από σωματεία εργαζομένων, φοιτητικούς συλλόγους και αντιρατσιστικές κινήσεις ενώ νωρίτερα είχε προηγηθεί μαζική πορεία από το άγαλμα Βενιζέλου. Συγκέντρωση έγινε και στο Πασαλιμάνι μετά από κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Πειραιά. Κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και σε πολλές άλλες πόλεις, ενώ στο Ν.Ηράκλειο Αττικής πραγματοποίησαν συγκέντρωση οι Τομεακές Βορειοδυτικής Αθήνας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.  


 

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μαζική συμμετοχή είχε η αντιφασιστική εκδήλωση των φοιτητικών συλλόγων στον χώρο της Πολυτεχνειούπολης, ανήμερα της επετείου της καταδίκης των ναζί της Χρυσής Αυγής. Οι σχολές είχαν μόλις ανοίξει ύστερα από 1,5 σχεδόν χρόνο κι έτσι ένα από τα νήματα που διέτρεχαν τη συζήτηση ήταν η σημασία της υπεράσπισης της συλλογικότητας των φοιτητών/τριών και στον αντιφασιστικό αγώνα.

Ο Μάριος Λώλος, φωτορεπόρτερ, ξεκίνησε περιγράφοντας τις συκλονιστικές εμπειρίες της 7 Οκτώβρη 2020. Τόνισε τον ρόλο του αντιφασιστικού και του φοιτητικού κινήματος στη δικαστική απόφαση. Έδωσε το συγκλονιστικό παράδειγμα του «Γκουαντάναμο της Σάμου», όπως χαρακτήρισε το νέο κέντρο κράτησης, από το οποίο οι πρόσφυγες προτιμούν να κοιμούνται στο δάσος «με τα ποντίκια». Μίλησε και για επόμενες δικαστικές μάχες όπως η δίκη των δολοφόνων του Ζακ και η δίκη Καλαϊτζίδη.

Η Αφροδίτη Φράγκου, δημοσιογράφος, μίλησε για την παρακαταθήκη της δικαστικής μάχης μέσα και έξω από το δικαστήριο. Μαζί με το ερώτημα γιατί οι φασίστες επέλεξαν αυτή τη χρονική στιγμή να επιχειρήσουν την επιστροφή τους, τόνισε ότι χρειάζεται να απαντηθεί και ο φόβος αν έχουμε επιστρέψει στο 2012. Η, πλουσιότερη πλέον, εμπειρία του αντιφασιστικού κινήματος λέει όχι: με μαζικές και ενωτικές κινητοποιήσεις, με πολιτικές αιχμές ενάντια στον ρατσισμό και την κυβέρνηση και με την εργατική τάξη στο κέντρο μπορούν να τσακιστούν τα τάγματα εφόδου.

Ο Κώστας Παπαδάκης, συνήγορος Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της ΧΑ, προχώρησε σε μια αποτίμηση του ενός χρόνου από την καταδικαστική απόφαση. Τόνισε ότι έσπασε την ατιμωρησία δεκαετιών και ότι η σημασία της φαίνεται αν φανταστούμε τη Χρυσή Αυγή να φεύγει με μια αθωωτική απόφαση. Στους τρόπους με τους οποίους η Νέα Δημοκρατία στρώνει τον δρόμο στους φασίστες, πρόσθεσε και την απαξίωση της δικαστικής απόφασης. Από την απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ σε διαδηλωτές/τριες λίγα δευτερόλεπτα μετά την ανακοίνωση του δικαστηρίου φτάνει μέχρι και το ότι καθυστερεί η καθαρογραφή της απόφασης και παραγράφονται τα πλημελήμματα.

Η Μαριάννα, μαθήτρια από το 1ο Λύκειο Λυκόβρυσης σύνδεσε τις μάχες ενάντια στις φασιστικές επιθέσεις με τις μάχες ενάντια στους νόμους Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη, ενώ ο Αλέξανδρος, φοιτητής από τη ΣΔΟΚΕ του ΠΑΔΑ υπογράμμισε με πόσους τρόπους στρώνει η ΝΔ τον δρόμο στους φασίστες, επιτιθέμενη ταυτόχρονα στην εργατική τάξη που παλεύει. Ο Γιώργος από τον φοιτητικό σύλλογο Γεωλογικού μίλησε για την συλλογική πάλη με αφορμή τον θρίαμβο των εργαζόμενων στην efood και το μένος της κυβέρνησης να τη διαλύσει, ενώ η Βασιλική από τον φοιτητικό σύλλογο Χημικών Μηχανικών κάλεσε όλες και όλους στο συλλαλητήριο του Σαββάτου 9 Οκτώβρη.

7/10, Αντιφασιστική εκδήλωση φοιτητικών συλλόγων. Φωτό: ΣΕΚ στις σχολές