Οικονομία και πολιτική
Τα μέτρα για την ακρίβεια: Ούτε ασπιρίνες…

Τα «μέτρα ενίσχυσης των νοικοκυριών» για την αντιμετώπιση της ακρίβειας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν είναι απλά «ασπιρίνες»: είναι καθαρή κοροϊδία. 

Το πρώτο από τα τρία βασικά σκέλη των μέτρων που ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ο Σταϊκούρας, ο Σκυλακάκης και ο Σκρέκας είναι ο «διπλασιασμός της επιδότησης στην έκπτωση του ηλεκτρικού ρεύματος». Η κυβέρνηση δεν αυξάνει απλά την επιδότηση – την διπλασιάζει. Το «γενναίο αυτό μέτρο» που θα επιβαρύνει με 326 εκατομμύρια τον κρατικό προϋπολογισμό θα «ορθώσει ένα ισχυρό τείχος προστασίας» ανάμεσα στα νοικοκυριά και το κύμα των ανατιμήσεων της ενέργειας. Υποτίθεται.

Το κράτος επιδοτεί ήδη με 3 λεπτά ανά κιλοβατώρα τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και των άλλων παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας. Τώρα η επιδότηση αυτή διπλασιάζεται πράγματι στα 6 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Αλλά η επιδότηση περιορίζεται στις πρώτες 300 κιλοβατώρες κατανάλωσης κάθε μήνα. Το υπόλοιπο κομμάτι της κατανάλωσης τιμολογείται με τις τιμές της αγοράς. Με έναν απλό υπολογισμό, ο διπλασιασμός θα μεταφραστεί σε μια έκπτωση 9 Ευρώ το μήνα σε κάθε νοικοκυριό. Σώθηκε ο οικογενειακός προϋπολογισμός.

Το δεύτερο σκέλος αφορά τα επιδόματα θέρμανσης που λαμβάνουν τα πιο «ευάλωτα νοικοκυριά» -που αυξάνονται από 36% μέχρι 68% ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών που έχει κάθε οικογένεια. Το κόστος για τον προϋπολογισμό υπολογίζεται σε 168 εκατομμύρια. Συνολικά τα νοικοκυριά αναμένεται να ξοδέψουν τον φετινό χειμώνα πάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ για θέρμανση. Η τιμή του φυσικού αερίου έχει εξαπλασιαστεί από την αρχή του χρόνου. Η τιμή του πετρελαίου βρίσκεται στα ουράνια. Εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες θα περάσουν τον χειμώνα που μας έρχεται σε σπίτια – ψυγεία. Αυτό ονομάζει «τείχος προστασίας» η κυβέρνηση. 

Το τρίτο σκέλος αφορά στις «εκκλήσεις» που κάνει και θα κάνει η κυβέρνηση παρόχους της ενέργειας να «μην μετακυλίσουν τις ανατιμήσεις στους οικιακούς καταναλωτές». Η κυβέρνηση, γράφουν οι εφημερίδες, «ανακοίνωσε μια έκπτωση 15% στην τιμή του φυσικού αερίου» (στην τιμή που χρεώνει η ΔΕΠΑ τους παρόχους) και ετοιμάζει έναν μηχανισμό προσδιορισμού των εκπτώσεων που θα ζητήσει από τον κάθε «μεταπωλητή» ανάλογα με τον αριθμό των νοικοκυριών που «εξυπηρετεί», τον όγκο της κατανάλωσης κλπ. Πρόκειται για καθαρή γελοιότητα.

Κύμα ανατιμήσεων

Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αποδίδουν το κύμα των ανατιμήσεων στον τομέα της ενέργειας σε πολλούς και διάφορους παράγοντες: την αύξηση της κατανάλωσης λόγω της ανακούφισης των μέτρων για την πανδημία, στα χαμηλά αποθέματα, τη διαμάχη ανάμεσα στη Γερμανία και τις ΗΠΑ για τον Nordstream II (τον υπό κατασκευή αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη) ή την Gazprom και τον Πούτιν. Στην πραγματικότητα, όμως, οι ανατιμήσεις στον τομέα της ενέργειας είναι κομμάτι του γενικότερου κύματος ανατιμήσεων που μαίνεται αυτή την στιγμή στον πλανήτη. Στις ΗΠΑ ο πληθωρισμός βρίσκεται τους τελευταίους μήνες κοντά στο 5%. Στην Ευρώπη ανεβαίνει. Και οι αυξήσεις των τιμών συνοδεύονται από ελλείψεις – μεγάλες ελλείψεις που απειλούν σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις και την «εφοδιαστική αλυσίδα» και την «ανάκαμψη». 

Που οφείλονται αυτές οι ανατιμήσεις και οι ελλείψεις; Οι ερμηνείες και πάλι ποικίλουν. Το βέβαιο όμως είναι ότι κανένας βιομήχανος ή έμπορος δεν βιάζεται να ξεπουλήσει τα εμπορεύματά του όταν ξέρει ότι οι τιμές ανεβαίνουν και αν τα πουλήσει αύριο θα κερδίσει περισσότερα. Ο Μητσοτάκης μπορεί να κάνει όσες εκκλήσεις θέλει στους παρόχους ενέργειας – αλλά είναι γελοίο να πιστεύει κανείς ότι η «ιδιωτική πρωτοβουλία» θα αποφασίσει να θυσιάσει τα κέρδη της για να βοηθήσει τα νοικοκυριά που θα κρυώνουν. Το αντίθετο ακριβώς θα κάνουν.

Οι επιδοτήσεις και οι εκκλήσεις ούτε πρόκειται, ούτε μπορούν να προστατέψουν τα νοικοκυριά από το «κύμα των ανατιμήσεων». Δεν θέλουμε την ελεημοσύνη τους. Θέλουμε αυτά που μας ανήκουν: θέλουμε αυξήσεις στους μισθούς και τα μεροκάματα που θα αντισταθμίζουν και θα ξεπερνούν τον πληθωρισμό. Και θέλουμε δουλειές. Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι ο πρωταθλητής της ανεργίας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Το τι σημαίνει η ελεημοσύνη τους, άλλωστε, το έχουμε ήδη δει από τον τρόπο με τον οποίο «έσωσε» η κυβέρνηση τους πυρόπληκτους καθώς από την 1/10 ο ΑΑΔΕ προχώρησε σε προσωρινό «πάγωμα» αποπληρωμής των αιτήσεών τους. Οι επιδοτήσεις εκταμιεύτηκαν στα γρήγορα, όσο τα φώτα της δημοσιότητας ήταν ακόμα πάνω στη Βαρυμπόμπη και την Εύβοια. Και ύστερα εγκαταλείφθηκαν στην τύχη τους, να παλεύουν με μια ατέλειωτη γραφειοκρατία για να γκρεμίσουν τα καμένα ή να επισκευάσουν μια κατεστραμμένη στέγη.