H MΑΧΗ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ: Πρώτη, αυγουστιάτικη, απάντηση

Μπορεί να ήταν 24 Αυγούστου και η Αθήνα να ήταν ακόμα άδεια, αλλά η Σταδίου έτριζε συθέμελα από την ένταση του «Ποτέ» που έβγαινε από το στόματα τριών χιλιάδων διαδηλωτών, στη συντριπτική τους πλειοψηφία φοιτητών, αλλά και μαθητών και εκπαιδευτικών που συμμετείχαν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.

Όχι μόνο η ποσότητα του κόσμου, αλλά και τα συνθήματα ήταν χαρακτηριστικά της οργής και της αγωνιστικής διάθεσης που υπάρχει στα Πανεπσιτήμια: «Τέρμα πια στις εκτονώσεις εμπρός για καταλήψεις και διαδηλώσεις», «Το δρόμο του αγώνα ανοίγουμε ξανά, ο νέος νόμος πλαίσιο θα μείνει στα χαρτιά», «Το ποτάμι πίσω δεν γυρνά, τέρμα πια στις εκτονώσεις καταλήψεις διαδηλώσεις, το ποτάμι πίσω δεν γυρνά», «Ούτε Ν+2 ούτε 2Ν κανένας φοιτητής δεν θα διαγραφεί», «Κάτω τα χέρια από το άσυλο, το άσυλο ανήκει σε όλο το λαό», «Καταλήψεις μαζικές σε σχολεία και σχολές», «Αγωνας μαζικός, αγώνας διαρκείας είναι η απάντηση στην υπουργό Παιδείας», «Η ιστορία γράφεται με ανυπακοή, αγώνας ρήξη ανατροπή», «Ρώτα τη Γιαννάκου, άκου τον Αρσένη, Αννούλα του ΠΑΣΟΚ τι σε περιμένει».

«Η προσπάθεια της κυβέρνησης να διαλύσει το δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο θα βρει απέναντί της, όχι μόνο τους φοιτητές, αλλά ολόκληρη την κοινωνία, τους δασκάλους, τους μαθητές και όλους τους εργαζόμενους που ζούνε στο πετσί τους την πολιτική της κυβέρνησης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αντρέας Μπαρδάκος από το Φυσικό Αθήνας. «Είναι υποχρέωση της γενιάς μας να ανατρέψει αυτήν την κυβέρνηση και αυτήν την πολιτική».

Στην κορυφή της πορείας ήταν το πανώ των φοιτητικών συλλόγων και ακολουθούσαν τα πανώ της «Πρωτοβουλίας Αγώνα για τη Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία», οι μαθητές Αnticapitalista, και πανώ της λαϊκής συνέλευσης Συντάγματος. Πιο πριν προηγήθηκε συγκέντρωση στα Προπύλαια. Στη συγκέντρωση απεύθυναν χαιρετισμό εκπρόσωποι φοιτητικών συλλόγων και μαθητές, ο Ακρίτας Καλούσης από τη ΔΟΕ, ο Παύλος Αντωνόπουλος από την ΟΛΜΕ, ο Γρηγόρης Καλομοίρης από την ΑΔΕΔΥ, ο Λάζαρος Απέκης, πρώην πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ, ο Ζαχαρίας Τριγάζης από την Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ο Μανώλης Ντουντουνάκης από την Ομοσπονδία Συλλόγων Ειδικού και Εργαστηριακού Προσωπικού, ο Παναγιώτης Σωτήρης από την Πρωτοβουλία 407, ο Πέτρος Κωσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας.

«Οι μαθητές σήμερα συμμετέχουν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στη ψήφιση του νομοσχέδιου της Διαμαντοπούλου που κατεδαφίζει σχολεία και πανεπιστήμια» είπε στο χαιρετισμό του ο Γιώργος Λαμπίρης από το 65ο Λύκειο Αθήνας. «Σήμερα δίνουμε μια πρώτη απάντηση, αλλά δεν μένουμε εδώ. Συνεχίζουμε πιο δυνατά στις 8 Σεπτεμβρίου με επόμενο συλλαλητήριο και με καταλήψεις και απεργίες διαρκείας, σε σχολεία και πανεπιστήμια, ενωμένοι με τους καθηγητές μας μέχρι τη νίκη. Συγχωνεύσεις στα σχολεία δεν θα περάσουν. Το νομοσχέδιο δεν θα εφαρμοστεί!»

Η Ελλη Πανταζοπούλου, φοιτήτρια Οικονομικού Νομικής μίλησε για την ανάγκη να συνεχίσει ο πανεκπαιδευτικός συντονισμός μετά από μια χρονιά των μεγάλων πανεργατικών απεργιών, όπου ο κόσμος έδειξε τη δύναμή του. «Σήμερα χρειάζονται απεργίες και καταλήψεις μέσα στις σχολές και τα σχολεία, απεργία σε κάθε χώρο δουλειάς. Επόμενο μεγάλο ραντεβού μας η 8 Σεπτέμβρη, για να πάμε σε κλιμάκωση και να ανατρέψουμε όλες τις επιθέσεις» τόνισε.

«Αυτό δεν είναι νομοσχέδιο, είναι επιτελικό σχέδιο για να κατεδαφίσουν ό, τι έχει απομείνει από τη δημόσια και δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση. Το εκπαιδευτικό κίνημα ξαναπιάνει τον αγώνα, όπως κάναμε με το άρθρο 16 και το νόμο της Γιαννάκου για να μην παραδώσουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο στις επιχειρήσεις και τον πολιτικό έλεγχο. Είμαστε υπέρ της δημόσιας και δωρεάν ανώτατης εκπαίδευσης, ενός πανεπιστημίου που δίνει εφόδια επιστημονικά στους νέους που τα επιθυμούν και όχι στη μετατροπή σε μια επιχείρηση, όπως είναι το πρότυπό τους» δήλωσε ο Λάζαρος Απέκης, καθηγητής στο ΕΜΠ και πρώην πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ.

«Σήμερα η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης είχε 24ωρη απεργία. Είναι η πρώτη απάντηση στο νόμο της Διαμαντοπούλου και της κυβέρνησης, στο νόμο που κατεδαφίζει τη δημόσια τριτοβάθμια εκπάιδευση» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Ζαχαρίας Τριγάζης.

«Στα ΤΕΙ η κατάσταση ήταν ήδη χάλια. Μηδέν χρηματοδότηση, δεν πληρώνουν τους καθηγητές, χάναμε τα εξάμηνά μας γι’ αυτό το λόγο, επειδή αυτοί δεν πληρώνουν και χρωστάνε και στους ωρομίσθιους και στους μόνιμους καθηγητές. Αυτή την κατάσταση πρέπει να τη σταματήσουμε, μπορούμε, θα τα καταφέρουμε» μας δήλωσε ο Γιάννης από τη ΣΤΕΦ ΤΕΙ Πειραιά.

Με το κλείσιμο της πορείας οι φοιτητές έδωσαν ραντεβού στις γενικές συνελεύσεις της επόμενης βδομάδας. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κώστας Προμπονάς, μέλος του φοιτητικού συλλόγου Μαθηματικού: «Την επόμενη βδομάδα συνεδριάζουν οι φοιτητικοί σύλλογοι σε όλη την Ελλάδα και μέσα από συνελεύσεις θα αποφασίσουν τις κινητοποιήσεις τους. Στόχος μας είναι να μην ξεκινήσουν οι σχολές, αν δεν αποσυρθεί αυτό το νομοσχέδιο».

Γιώργος Πίττας

ΚΡΗΤΗ

Πορείες έγιναν την Τετάρτη 24/8 και στην Κρήτη, στο Ηράκλειο, στο Ρέθυμνο και στα Χανιά. Σχεδόν 200 άτομα συμμετείχαν στη διαδήλωση που διέσχισε την πόλη των Χανίων με κέντρο τους φοιτητές του Πολυτεχνείου, ενώ 100 περίπου, φοιτητές, εκπαιδευτικοί από το Πανεπιστήμιο, αλλά και μαθητές συμμετείχαν στην πορεία στα Χανιά. Ο Φώτης Φραγγελάκης, φοιτητής Φυσικού μας μεταφέρει την εικόνα από το Ηράκλειο:

«Πραγματοποιήθηκε και στο Ηράκλειο πορεία στις 24 Αυγούστου, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου της Διαμαντοπούλου. Η συμμετοχή ήταν γύρω στα 100 άτομα, ικανοποιητική για την περίοδο, αφού δεν είχαν αρχίσει οι εξεταστικές στα περισσότερα τμήματα και συνεπώς δεν ήταν εύκολη η μαζική προπαγάνδιση και οργάνωση με κέντρο τις σχολές. Τα ΕΑΑΚ έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην οργάνωση του συλλαλητηρίου. Δουλέψαμε πιο πολύ τηλεφωνικά με κόσμο που γνωρίζαμε. Κάναμε εξόρμηση στο πανεπιστήμιο, στα αναγνωστήρια και στους διοικητικούς του πανεπιστημίου.

Αφισοκολλήσαμε το κέντρο του Ηρακλείου και τα στέκια των φοιτητών και κάναμε και μια μαζική εξόρμηση με κέντρο το συλλαλητήριο. Πολύς κόσμος γνώριζε ήδη για την πορεία και ρωτούσε για την συνέχεια. Τη μέρα της πορείας κόσμος άρχισε να μαζεύεται και η συζήτηση για το αν μπορούμε να σταματήσουμε τα σχέδια της Διαμαντοπούλου να φουντώνει. Διασχίσαμε τον κεντρικό εμπορικό δρόμο του ηρακλείου και μετά την ολοκλήρωση της πορείας τοποθετήσαμε το πανό των συλλόγων σε κεντρικό κτήριο του Ηρακλείου.

Ο κόσμος που συγκεντρώθηκε ήταν ένα μικρό κομμάτι του κόσμου που θα μπει στη μάχη ενάντια στο νόμο της Διαμαντοπούλου. Τα επόμενα βήματα είναι οι αναβολές εξεταστικών και οι γενικές συνελεύσεις με σκοπό να ξαναδώσουμε πνοή στο φοιτητικό κίνημα, με καταλήψεις και με προοπτική να παλέψουμε στο πλευρό των απεργών από την εκπαίδευση μέχρι τις πανεργατικές, να βάλουμε την προοπτική των εργατικών λύσεων. Η διαγραφή του χρέους θα σώσει τα πανεπιστήμια και μαζί με τους εργαζόμενους μπορούμε να την επιβάλουμε!»

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Με διαδήλωση περίπου 300 ατόμων που είχε καλέσει η «Πρωτοβουλία Αγώνα για τη Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία» την Τετάρτη 24/8 υποδέχτηκε το πανεκπαιδευτικό κίνημα στη Θεσσαλονίκη το νέο νόμο-έκτρωμα της Διαμαντοπούλου για τα Πανεπιστήμια.

Οι πρώτες δράσεις είχαν ξεκινήσει ήδη πριν από την πορεία καθώς η Πρωτοβουλία οργάνωσε εξόρμηση στην Καμάρα μια μέρα πριν τη διαδήλωση ενημερώνοντας τον κόσμο με προκήρυξη και καλώντας τον στο συλλαλητήριο, ενώ το πρωί της Τετάρτης φοιτητές από όλες τις αριστερές φοιτητικές παρατάξεις πραγματοποίησαν μαζική παράσταση στη Σύγκλητο του ΑΠΘ, απαιτώντας την καταδίκη του νόμου και αναβολή της εξεταστικής για μια εβδομάδα ώστε να μπορέσουν να οργανωθούν καλύτερα γενικές συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων.

Παρόλο που η αναβολή τελικά δε δόθηκε, ήδη από Δευτέρα με πρωτοβουλία των ΕΑΑΚ καλέστηκαν οι πρώτες φοιτητικές συνελεύσεις στο Πολυτεχνείο ΑΠΘ (Ηλεκτρολόγοι, Αρχιτέκτονες), αναβάλλοντας έτσι την εξεταστική στην πράξη, ενώ αντίστοιχες προσπάθειες θα γινόντουσαν τις επόμενες μέρες σε όλες τις σχολές με πρόταση για άμεσες καταλήψεις διαρκείας. Επίσης την Τρίτη 30/8 θα πραγματοποιούσε Γενική Συνέλευση και ο ΕΣΔΕΠ του ΑΠΘ με προσανατολισμό να ανακοινώσουν και οι καθηγητές απεργιακές κινητοποιήσεις μαζί με τους φοιτητές.

Η πανεπιστημιακή κοινότητα δείχνει έτοιμη όχι μόνο να εκφράσει την αντίθεση της στο νέο νόμο αλλά και να τον ανατρέψει με αγώνα διαρκείας. Σίγουρα η παρουσία του πανεκπαιδευτικού κινήματος στην πορεία της ΔΕΘ θα είναι κομβικό σημείο σε αυτή την προσπάθεια.

Νίκος Τουρνάς

Διαβάστε επίσης

Κατάργηση Ασύλου - Μολών Λαβέ

Εμπρός για καταλήψεις

Εξορμήσεις παντού