Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Καταδίκη και στο Εφετείο για τον ναζί της Propatria

4/10/21, Αντιφασιστική διαδήλωση την επόμενη μέρα της επίθεσης στην ΚΕΕΡΦΑ Ν. Ηρακλείου. Φωτό: Δημήτρης Δασκαλάκης

Απορρίφθηκε η έφεση του φασίστα Μάριου Παπαδιονυσίου της Propatria, με αποτέλεσμα να τελεσιδικήσει η υπόθεση της συμμετοχής του στην επίθεση τάγματος εφόδου σε εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ στο Ν. Ηράκλειο, στις 3/10/21, με αποτέλεσμα των τραυματισμό τεσσάρων συντρόφων.

Ο Μ. Παπαδιονυσίου είχε καταδικαστεί πρωτόδικα με τη διαδικασία του αυτοφώρου σε 36 μήνες φυλάκιση με αναστολή για επικίνδυνες σωματικές βλάβες, παράνομη οπλοκατοχή και διατάραξη κοινής ειρήνης. Η ποινή του επιβεβαιώθηκε σε δεύτερο βαθμό στις 9/11, καθώς ο κατηγορούμενος δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο να υποστηρίξει την έφεσή του.

«Στη δίκη αναδείχθηκε ο χρυσαυγίτικος τρόπος δράσης, όπως είναι γνωστός από τη δίκη της ΧΑ: οργανωμένη επίθεση πολλών ατόμων, με σχέδιο και ρόλους, με σκοπό να προκαλέσουν ζημιά στα θύματα, χτυπώντας στο κεφάλι. Αναδείχθηκε από τις καταθέσεις ότι ο πρώην χρυσαυγίτης Παπαδιονυσίου ήταν επικεφαλής του τάγματος που έστειλε 4 άτομα στο νοσοκομείο, καθώς πρωταγωνίστησε στον ξυλοδαρμό και τις καταστροφές, ενώ ήταν αυτός που έδωσε το παράγγελμα λήξης και χαιρέτισε ναζιστικά» σημειώνει η ΚΕΕΡΦΑ σε ανακοίνωσή της και συνεχίζει: «Τις ίδιες μέρες, μετά από καταγγελία των δικηγόρων Κ. Παπαδάκη και Θ. Καμπαγιάννη, είχε γίνει παραγγελία από τον εισαγγελέα εφετών Β. Πλιώτα να διερευνηθεί η ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης. Αργότερα συνελήφθη και δεύτερος δράστης της επίθεσης, επίσης πρώην μέλος της ΧΑ, ο οποίος έχει αναγνωριστεί από τα θύματα. Η Propatria είναι η οργάνωση που την 1/11/23 επιτέθηκε, ξανά δολοφονικά, σε αντιφασίστες στο Μοναστηράκι με σκοπό να τους κάψει. Το αντιφασιστικό κίνημα είχε μόλις αποτρέψει την προσπάθεια των φασιστών για διεθνή φασιστοσύναξη στο Νέο Ηράκλειο, παρά τις πλάτες που τους έκανε η αστυνομία. Ωστόσο η επίθεση στο Μοναστηράκι δείχνει ότι η φασιστική απειλή είναι υπαρκτή. Συνεχίζουμε τη μάχη να τσακιστούν τα τάγματα εφόδου στο Νέο Ηράκλειο και σε κάθε γειτονιά. Διεκδικούμε να προχωρήσουν οι έρευνες για την ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης. Συνεχίζουμε την αντιφασιστική δράση».

«Είναι μια νίκη που έρχεται λίγες μέρες μετά τη ματαίωση της πανευρωπαϊκής φασιστοσύναξης στο Ν.Ηράκλειο. Το αντιφασιστικό κίνημα είναι εδώ, είναι δυνατό και δεν αφήνει τους φασίστες να περάσουν. Ο κίνδυνος παραμένει, αυτό δείχνει η δράση της Propatria αλλά η σημερινή νίκη μας δίνει την έμπνευση και τον τρόπο για να συνεχίσουμε μέχρι να τους τσακίσουμε» δήλωσε έξω από το δικαστήριο η Αφροδίτη Φράγκου, ένα από τα μέλη της ΚΕΕΡΦΑ που είχε δεχτεί την επίθεση στο Ν. Ηράκλειο. 

«Η σημερινή καταδίκη βάζει ζήτημα στην ίδια την κυβέρνηση και τους μηχανισμούς που καλύπτουν τους φασίστες ότι δεν μπορεί να υπάρχει καμία ανοχή στην Propatria. Απαιτούμε τη διάλυση αυτής της φασιστικής συμμορίας και θα συνεχίσουμε» συμπλήρωσε ο συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ Πέτρος Κωνσταντίνου.