Διεθνή
Πορτογαλία: “Μεταρρυθμίσεις” βουτηγμένες στα σκάνδαλα

Αντόνιο Κόστα. Φωτό: Ana Brigida/ΑΡ

Από το “καλύτερο παράδειγμα” της κεντροαριστεράς στην ξαφνική κατάρρευση οδηγήθηκε η κυβέρνηση της Πορτογαλίας την περασμένη βδομάδα. Ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα παραιτήθηκε όταν το όνομά του εμπλέχθηκε στις έρευνες των Αρχών για διαφθορά. 

Ο Κόστα ισχυρίζεται πως ο ίδιος δεν είναι μπλεγμένος, πως ήταν λάθος στην απομαγνητοφώνηση της αστυνομίας και πως παραιτήθηκε από ευθιξία. Όμως ένα σωρό άνθρωποι του στενού του περιβάλλοντος και των υπουργείων του είναι όντως μπλεγμένοι. Εξάλλου οι παραιτήσεις υπουργών και άλλων στελεχών του κρατικού μηχανισμού δεν ξεκίνησαν την περασμένη βδομάδα αλλά βρίσκονταν σε εξέλιξη εδώ και μήνες. Ανάμεσα στους εμπλεκόμενους είναι ο επικφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου, ένας δικηγόρος, κολλητός του πρωθυπουργού, ο Υπουργός Υποδομών και άλλοι.

Ο Κόστα εκλέχθηκε πρωθυπουργός το 2015 όταν η Δεξιά κατέρρεε μέσα στα απόνερα της κρίσης, της επιβολής των πακέτων λιτότητας της Τρόικας και σκανδάλων. Ο Κόστα κατάφερε να θεωρείται θετικό παράδειγμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και από τα δεξιά και από τα αριστερά. Από τα αριστερά, γιατί η πρώτη του κυβέρνηση, από το 2015 και το 2019 στηρίχθηκε από το Κομμουνιστικό Κόμμα και το Μπλόκο της Αριστεράς και υποτίθεται πως έβγαζε τη χώρα από την κρίση ενώ έκανε ταυτόχρονα κάποιες παροχές, παίρνοντας πίσω τα πιο σκληρά μέτρα της Τρόικας. 

Ο Κόστα εξαργύρωσε αυτές τις επιτυχίες το 2022 όταν κέρδισε τις εκλογές μόνος του. Η Αριστερά που είχε στηρίξει την κυβέρνηση βρέθηκε να χάνει μαζικά ψήφους. Το Μπλόκο έχασε πάνω από 5% και το Κομμουνιστικό Κόμμα 2%. Η ίδια Αριστερά δεν είχε πάψει να διαφημίζει τις κοινωνικές “επιτυχίες” της κυβέρνησης και είχε κρατήσει τα συνδικάτα μακριά από τις απεργίες και από το δρόμο. Ο Κόστα κράτησε τις επιτυχίες για τον εαυτό του και έστειλε τους αριστερούς του συμμάχους στην αντιπολίτευση. Έτσι κέρδισε και τις εντυπώσεις και στα συντηρητικά κέντρα της ΕΕ, που έβλεπαν ένα νέο παράδειγμα μονοκομματικής κυβέρνησης διατεθειμένης να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις χωρίς να κάνει αριστερές υποχωρήσεις.

Τώρα γίνεται σε όλους καθαρό τι ήταν αυτές οι “μεταρρυθμίσεις”. Οι έρευνες απλώνονται σε μια σειρά σκάνδαλα, που σχετίζονται με εξορύξεις λιθίου, παραγωγή υδρογόνου και άλλες “επενδύσεις” από τις οποίες πλούτιζαν δήμαρχοι, περιφερειάρχες και όσοι έκαναν διαμεσολαβήσεις μεταξύ κυβέρνησης και επιχειρηματιών. Ο κόσμος στο Μονταλέγκρε όπου σχεδιαζόταν η επένδυση με τα ορυχεία εξόρυξης λιθίου πάλεψε και βγαίνει δικαιωμένος ενάντια στην καταστροφή της περιοχής. Η “επένδυση” παρουσιαζόταν και ως πράσινη, αφού το λίθιο είναι υλικό απαραίτητο για την κατασκευή μπαταριών για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που παρουσιάζονται σαν λύση απέναντι στο πετρέλαιο και τη βενζίνη.

Απειλή

Τώρα, τα ΜΜΕ θυμήθηκαν την απειλή του ακροδεξιού Chega, το οποίο μπορεί να αυξήσει κι άλλο τα ποσοστά του και να βρέθει από την ανυπαρξία πριν από λίγα χρόνια στην κυβέρνηση αγκαλιά με το δεξιό PSD. Το Chega εκκολάπτεται εδώ και χρόνια στη σκιά της πολιτικής που εφαρμόζει η κεντροαριστερή κυβέρνηση. Η μάχη ενάντια στους φασίστες δεν μπορεί να γίνει μέσα από την υπεράσπιση μιας κυβέρνησης που βυθίστηκε στα σκάνδαλα. Η αύξηση 60 ευρώ στον κατώτατο μισθό από 1η Γενάρη του ‘24 που προβάλλει η κυβέρνηση Κόστα είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στην καταστροφή που έφεραν και τα χρόνια της Τρόικας αλλά και ο πληθωρισμός. 

Πάνω από 60% των οικογενειών δεν μπορούν να ξεπληρώσουν τα δάνειά τους και τις κατοικίες τους. Το συνδικάτο CGTP-IN που ελέγχεται από το Κομμουνιστικό Κόμμα έκανε το περασμένο Σάββατο μια πρώτη κινητοποίηση για να παρέμβει στις εξελίξεις, βάζοντας στο προσκήνιο τα αιτήματα των εργατών. Μέχρι τις 10 Μάρτη του 2024 οπότε και καθορίστηκαν οι εκλογές, σειρά πρέπει να πάρουν οι απεργίες για να τιμωρηθούν οι απατεώνες και να μπλοκαριστούν τα σχέδια της Δεξιάς και των φασιστών.