Εργατικό κίνημα
ΑΔΕΔΥ Πέλλας: Ενάντια στη νοθεία της ΔΑΚΕ

Κατέρρευσε το καθεστώς αυθαιρεσίας και νοθείας της ΔΑΚΕ στο Νομαρχιακό Τμήμα (ΝΤ) Πέλλας της ΑΔΕΔΥ μετά τις αποκαλύψεις και την παρέμβαση του Αγωνιστικού Συντονισμού, σχήμα των Παρεμβάσεων. Η θητεία της Εκτελεστικής Γραμματείας (ΕΓ) του ΝΤ Πέλλας έληξε τον Οκτώβρη του 2022, αλλά η πλειοψηφία της ΔΑΚΕ (6 στα 9 μέλη) την παράτεινε αυθαίρετα για άλλους 9 μήνες. Μετά από την καταγγελία του Αγωνιστικού Συντονισμού, συγκλήθηκε έκτακτη σύσκεψη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ τον Απρίλη με τα σωματεία του νομού Πέλλας. 

«Η προσπάθεια της ΔΑΚΕ να την αποκρύψει για να μην αποκαλυφθεί ο άθλιος ρόλος της έπεσε στο κενό μετά από τη δική μας μάχη για να ενημερωθούν όλα τα σωματεία», υπογραμμίζει ο Μάκης Γεροντίδης, μέλος ΕΓ του ΝΤ ΑΔΕΔΥ Πέλλας με τον Αγωνιστικό Συντονισμό. «Δυστυχώς όμως και η νέα προσωρινή ΕΓ που ορίστηκε έδινε την απόλυτη πλειοψηφία στα ίδια μέλη της ΔΑΚΕ που συνέχισαν να δρουν με ακόμη μεγαλύτερη ασυδοσία και αυθαιρεσία. 

Μετά από απαίτησή μας έγινε η πρώτη συνεδρίαση, όριζαν συνεδριάσεις μόνο όταν βόλευε όλα τα μέλη της ΔΑΚΕ, μεθοδεύοντας τον αποκλεισμό άλλων παρατάξεων, δεν μου παρέδιδαν τα βιβλία και τη σφραγίδα ενώ ήμουν Γραμματέας της προσωρινής ΕΓ, απαιτούσαν τη χρήση μόνο του e-mail που χρησιμοποιούσε αποκλειστικά ο εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ, δεν ήθελαν να υπογράφονται έγγραφα όπου θα φαίνονται τα ονόματα των άλλων μελών της προσωρινής ΕΓ, ούτε καν του διορισμένου ως γραμματέα (αφού δεν ήταν ΔΑΚΕ) και πολλά ακόμα. Ήταν προφανές ότι τα συγκεκριμένα πρόσωπα της ΔΑΚΕ προσπαθούσαν να επιβληθούν με αντισυνδικαλιστικό και προκλητικό τρόπο, οδηγώντας το ΝΤ σε εκφυλισμό και την προσπάθεια της ΑΔΕΔΥ για έγκυρες εκλογές σε φιάσκο.

Κατήγγειλα αυτές τις μεθοδεύσεις στην ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, ζητώντας να ακυρωθεί η παρούσα σύνθεση της ΕΓ και να αναλάβει μια νέα επιτροπή αποτελούμενη από έναν από κάθε παράταξη για να προχωρήσουν απρόσκοπτα οι εκλογές των σωματείων. Την πρότασή μου στήριξε μόνο ο εκπρόσωπος των Παρεμβάσεων στην ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, οπότε παραιτήθηκα από την προσωρινή ΕΓ, μη νομιμοποιώντας την εντεινόμενη αυθαιρεσία της ΔΑΚΕ. Αυθαιρεσία η οποία κορυφώθηκε δύο συνεδριάσεις της ΕΓ αργότερα, όταν μέλος εκλεγμένο με την ΔΑΚΕ που παρουσιαζόταν ως «ανεξάρτητη», κατέθεσε ως πρακτικό εκλογών ένα πλαστό έγγραφο ενός ανύπαρκτου σωματείου με εργαζόμενους στον ΕΦΚΑ Πέλλας, χωρίς να έχουν γίνει εκλογές και χωρίς να έχει γνώση το νόμιμο σωματείο. Τα φερόμενα ως μέλη εφορευτικής επιτροπής κατέθεσαν υπεύθυνες δηλώσεις ότι ουδέποτε συμμετείχαν σε εκλογές ενώ και το επίσημο σωματείο διαβεβαίωσε ότι δεν έχει διεξάγει εκλογές. Έχει ήδη ξεκινήσει εισαγγελική έρευνα και αναμένονται εξελίξεις. 

Ετσι, η ΕΕ της ΑΔΕΔΥ αποφάσισε την πλήρη αναστολή του ΝΤ Πέλλας, η οποία δεν πρέπει να διαρκέσει επ’ αόριστο, αλλά πολύ σύντομα να ξεκινήσουν διαδικασίες για εκλογή νέας ΕΓ από τα σωματεία του Ν. Πέλλας. Οι εργαζόμενοι στην Πέλλα αλλά και σε όλη τη χώρα πρέπει να συσπειρωθούν και να δυναμώσουν τα σωματεία τους και με αυτό τον τρόπο να απομονώσουν τους άθλιους υπονομευτές, τον κυβερνητικό – εργοδοτικό συνδικαλισμό και όσους προσπαθούν να απαξιώσουν το συνδικαλιστικό κίνημα».