Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
STOP στις δολοφονίες Ρομά από μπάτσους

14/11, Κατάληψη στο ΕΠΑΛ Θήβας και κινητοποίηση πραγματοποίησαν συμμαθητές του 17χρονου Χρήστου Μιχαλόπουλου

Μετά τον Νίκο Σαμπάνη και τον Κώστα Φραγκούλη, ένας ακόμα ανήλικος Ρομ πέφτει νεκρός από σφαίρες αστυνομικού, αυτή τη φορά στην Αλίαρτο Βοιωτίας. Το όνομά του Χρήστος Μιχαλόπουλος ετών 17. Ο Χρήστος Μιχαλόπουλος πήγαινε βόλτα με το αυτοκίνητο μαζί με τον αδερφό του, τη φίλη του και την αδερφή της. Σε αυτή τη βόλτα οι μπάτσοι θα τον σκότωναν.

Η αστυνομία έσπευσε μέσω διαρροών να πλασάρει την ίδια χιλιοειπωμένη ιστορία: Δεν σταμάτησαν στο σήμα της αστυνομίας… τους καταδιώξαμε… το όπλο εκπυρσοκρότησε… το θύμα προσπάθησε να αποσπάσει το όπλο του αστυνομικού.

Ωστόσο ο αδερφός του Χρήστου περιέγραψε τα όσα έγιναν από τη στιγμή που τους σταμάτησαν οι μπάτσοι: «Ο αστυνομικός κατέβηκε από το αμάξι με νεύρα, πλησίασε, χτύπησε με το όπλο το τζαμί, από την μεριά του αδερφού μου με δύναμη. Άνοιξε την πόρτα ο αδερφός μου, δεν πρόλαβε να κατέβει και ο αστυνομικός του έριξε δύο κλωτσιές στα πλευρά, μια στα πόδια, στο καλάμι, τον άρπαξε από την μπλούζα και τον πυροβόλησε. Γέμισε η άσφαλτος αίματα του αδερφού μου. Χωρίς να κάνει τίποτα. Υπάρχουν μαρτυρίες. Ούτε καταδίωξη, ούτε τίποτα».

«Αυτό το παιδί ήταν αθώο θύμα της βίας της εξουσίας του κράτους. Ήταν ένα αθώο, χρυσό παιδί, αγωνιστής της ζωής από μικρή ηλικία. Αυτό το παιδί έχει όνομα, όπως όλα τα παιδιά του κόσμου. Λέγεται Χρήστος Μιχαλόπουλος, ήταν μαθητής μου, συμμαθητής του γιου μου. Η δολοφονία του δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητη» τονίζει σε μια οργισμένη της ανάρτηση η καθηγήτριά του Βασιλική Περλεπέ.

«Καμία συγκάλυψη της δολοφονίας του νεαρού Ρομ Χρήστου Μιχαλόπουλου στο Λεοντάρι. Να τιμωρηθεί ο δολοφόνος αστυνομικός. Να παραιτηθεί ο υπουργός Προ.Πο Γ. Οικονόμου» απαιτεί η ΚΕΕΡΦΑ. Σημειώνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της: «Είναι φανερό ότι η ΕΛΑΣ του Μητσοτάκη έχει καθιερώσει ένα modus operadi για τις καταδιώξεις νεαρών Ρομά όπου πρώτα μιλάνε τα περίστροφα των σερίφηδων της ΕΛΑΣ και μετά ακολουθούν συλλήψεις νεκρών και ζωντανών όπως και οι καθιερωμένες ΕΔΕ. Είναι καιρός να πάρει τέλος η συγκάλυψη της αστυνομικής δολοφονικής βαρβαρότητας που έχει στοχοποιήσει τα Ρομά μέχρι θανάτου.

Οι ζωές των Ρομά μετράνε 

«Δεν έχουμε άλλα λόγια που να μπορούν να περιγράψουν την οργή και την θλίψη μας» υπογραμμίζει η Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΕ. 

«Ένα ακόμα όπλο στράφηκε εναντίον ενός Ρομ, υπό συνθήκες που “ακόμη ερευνώνται”. Πόση ακόμη έρευνα χρειάζεται για νεκρούς Ρομά μέχρι να αποφασίσουμε ως κράτος και ως κοινωνία να αντιμετωπίσουμε προληπτικά και με θάρρος τον ρατσισμό και την μισαλλοδοξία για να μην θρηνεί σήμερα ακόμα μια οικογένεια», τονίζει.

 «Πως θα μπορούσαν οι δολοφονίες Σαμπάνη και Φραγκούλη να ήταν οι τελευταίες όταν ο ίδιος ο Υπουργός Προ.Πο. στήριζε άκριτα τους δράστες από την πρώτη στιγμή, ενώ και στις δύο περιπτώσεις οι αστυνομικοί τυγχάνουν ευνοϊκής μεταχείρισης από τις δικαστικές αρχές; Ακόμη μια φορά η αστυνομική ατιμωρησία και ο θεσμικός ρατσισμός γεννούν εγκλήματα», επισημαίνει μεταξύ άλλων η Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή.

Οργισμένες κινητοποιήσεις που απαιτούν δικαιοσύνη πραγματοποιούνται από την επόμενη της δολοφονίας σε Αθήνα, Θήβα και άλλες πόλεις της χώρας.