Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Μαζικά στους δρόμους ενάντια στην ακροδεξιά και τον ρατσισμό

Βιέννη. Φωτό: AFP

Η σκυτάλη των αντιφασιστικών κινητοποιήσεων την περασμένη εβδομάδα από τη Γερμανία πέρασε στην Αυστρία. Την Παρασκευή 26 Γενάρη 50 χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν ενάντια στον «ακροδεξιό εξτρεμισμό» στη Βιέννη, ενώ μαζικά συλλαλητήρια έγιναν την ίδια ημέρα στο Ίνσμπρουκ (3.000), στο Σάλτσμπουργκ και σε πολλές ακόμα μικρότερες πόλεις. 

Οι διαδηλώσεις είχαν οργανωθεί από κοινού από τις τρεις μεγάλες αντιφασιστικές και αντιρατσιστικές οργανώσεις της Αυστρίας («Παρασκευές για το μέλλον», «Πλατφόρμα για μια ανθρώπινη πολιτική ασύλου», «Μαύρες φωνές»). Όταν καλούσαν στα συλλαλητήρια εκτιμούσαν ότι θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν γύρω στις 10 χιλιάδες. Τελικά -και παρά τη βροχή- συγκέντρωσαν τουλάχιστον πενταπλάσιους.

Αυτό που πυροδότησε το νέο κύμα αντιφασιστικών διαδηλώσεων στην Γερμανία και την Αυστρία ήταν μια μυστική συνάντηση ακροδεξιών και νεοναζιστών σε ένα ξενοδοχείο στο Πότσνταμ (μια πόλη στα νοτιοδυτικά του Βερολίνου) με τη συμμετοχή και στελεχών της ηγεσίας του AfD –της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία». Ο βασικός ομιλητής σε αυτή τη συγκέντρωση ήταν ο Μάρτιν Σέλνερ, ένας διαβόητος αυστριακός νεοναζί. Το «θέμα»  ήταν η απέλαση των «μη ενσωματωμένων» μεταναστών –ανεξάρτητα από το αν έχουν άσυλο, άδεια παραμονής ή ακόμα και γερμανική υπηκοότητα. Τα στοιχεία αποκαλύφθηκαν από την ιστοσελίδα Correctiv με ένα εκτενές ρεπορτάζ με φωτογραφίες και μικρά βίντεο που είχε τραβήξει, μυστικά, ένας δημοσιογράφος της. 

 

Βερολίνο. Φωτό: Thomas Imo/Phototek/Picture Alliance

 

Οι δρόμοι της Γερμανίας πλημμύρισαν από αντιφασίστες διαδηλωτές το Σαββατοκύριακο 20/21 Δεκέμβρη. Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους για να υψώσουν την φωνή τους ενάντια στον φασισμό και το AfD. Η κατακραυγή ανάγκασε την Αλίς Βάιντελ, την αρχηγό του AfD να απολύσει τον γραμματέα της (ο οποίος συμμετείχε στη συγκέντρωση στο Πότσταμ), να δηλώσει (υποκριτικά) ότι το κόμμα της σέβεται το σύνταγμα της χώρας (που προφανώς δεν προβλέπει απελάσεις πολιτών) και να αποστασιοποιηθεί από τον Σέλνερ και τα ρατσιστικά του παραληρήματα. 

Το μέγεθος της κατακραυγής ανάγκασε ακόμα και την ίδια την τρικομματική κυβέρνηση της Γερμανίας (Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι, Φιλελεύθεροι) σε αναδίπλωση. Ο ίδιος ο Όλαφ Σολτς, ο καγκελάριος της Γερμανίας και πολλοί υπουργοί του συμμετείχαν συμβολικά  στις διαδηλώσεις. Και στον Σέλνερ απαγορεύτηκε πλέον η είσοδος σε Γερμανικό έδαφος.

Το AfD βρίσκεται για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια σε πτώση στις δημοσκοπήσεις. Στις τοπικές εκλογές που έγιναν στην Σάαλε Ορλα της Θουριγγίας (ένα από τα προπύργια της ακροδεξιάς στη Γερμανία) ο υποψήφιος του AfD ηττήθηκε τελικά, παρόλο που στον πρώτο γύρο είχε ξεπεράσει κατά 12 ολόκληρες μονάδες τον βασικό του αντίπαλο. 

Φέτος θα γίνουν τοπικές εκλογές σε τρία κρατίδια στη Γερμανία. Τα γκάλοπ φέρνουν και στα τρία το AfD στη δεύτερη θέση, μπροστά και από τα τρία κόμματα της συμπολίτευσης και ελάχιστα μόνο πίσω από το CDU –το κόμμα της «παραδοσιακής δεξιάς» της Γερμανίας. Η οικονομική κρίση που μαστίζει το τελευταίο διάστημα τη Γερμανία έχει απαξιώσει τα κυβερνητικά κόμματα –η δημοτικότητα του Όλαφ Σολτς βρίσκεται στα Τάρταρα. Αλλά η άνοδος του AfD δεν οφείλεται απλά και μόνο στην οικονομική κατάσταση: ο κύριος τροφοδότης της ακροδεξιάς είναι ο επίσημος ρατσισμός του κράτους που, παρά την συμβολική συμμετοχή του Σολτς στις διαδηλώσεις, «ζει και βασιλεύει».

Στο μεταξύ οι αντιφασιστικές διαδηλώσεις όχι μόνο συνεχίζονται αλλά και πληθαίνουν και πολλαπλασιάζονται. 

Το ερχόμενο Σάββατο 3 Φλεβάρη χιλιάδες διαδηλωτές αναμένεται να βαδίσουν στο Βερολίνο ενάντια στο AfD και την απειλή του φασισμού. Στη διαδήλωση καλεί η κίνηση «Όλοι μαζί, χέρι με χέρι», μια πρωτοβουλία που υποστηρίζεται μέχρι στιγμής από πάνω από 1.100 οργανώσεις, σωματεία, εργατικές ομοσπονδίες και τοπικούς συλλόγους. Ο στόχος των οργανωτών είναι να δημιουργήσουν μια τεράστια ανθρώπινη αλυσίδα που θα περικυκλώσει συμβολικά το κοινοβούλιο –να «χτίσουμε ένα τείχος ασφαλείας γύρω από τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα» όπως λένε οι ίδιοι. Την ίδια ημέρα ανάλογες συγκεντρώσεις θα γίνουν και σε πολλά άλλα σημεία της Γερμανίας.

 
 
Παρίσι. Φωτό: Paris Lights Up
 

Σε συλλαλητήρια σε όλη τη Γαλλία καλούν το Σάββατο 3 Φλεβάρη  αντιρατσιστικές οργανώσεις, συλλογικότητες μεταναστών, οργανώσεις των Sans Papiers, ενώσεις φοιτητών, συνδικάτα, πολιτικές οργανώσεις της αριστεράς με αίτημα την απόσυρση του νόμου Νταρμανέν. Όπως αναφέρουν στην κοινή τους ανακοίνωση:

«Το ΣτΕ αφαίρεσε κάποιες διατάξεις αλλά στο σύνολό του, ο νόμος Νταρμανέν παραμένει ένας ρατσιστικός, αντεργατικός νόμος, που θα διευκολύνει τις απελάσεις, θα κάνει πιο δύσκολη την υποδοχή των προσφύγων και πιο δύσκολες τις συνθήκες ζωής, όχι μόνο για τους μετανάστες χωρίς χαρτιά, αλλά για το σύνολο των ατόμων με ξένη καταγωγή. Γι’ αυτό καλούμε σε μια νέα ημέρα διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα το Σάββατο 3 Φλεβάρη. Καλούμε να στηρίξουμε όλες τις μάχες για τη νομιμοποίηση των μεταναστών! Να σταματήσουμε την εφαρμογή του νόμου πολλαπλασιάζοντας δράσεις αλληλεγγύης, απεργίες!»