Εργατικό κίνημα
Αγρότες: Αγώνας πανευρωπαϊκός

Μπλόκο Καρδίτσας. Φωτό: Αλέξανδρος Σταματίου

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις δεν είναι μόνο στην Ελλάδα. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 8,7 εκατομμυρίων αγροτών και κτηνοτρόφων, από την Γερμανία και την Γαλλία μέχρι την Ρουμανία και την Πολωνία, οι κινητοποιήσεις είναι, σε έκταση, μαζικότητα και αποφασιστικότητα, πρωτόγνωρες. Οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι περικυκλωμένες από χιλιάδες αγροτικά μπλόκα. 

Παρά τις, ανά χώρα, διαφοροποιήσεις στα αιτήματα, ο αγροτικός ξεσηκωμός έχει στο κέντρο του την αντίθεση με την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της ΕΕ. Η νέα ΚΑΠ είναι προσαρμοσμένη στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για την «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία», που τέθηκαν σε ισχύ από τον περασμένο Ιούλιο, και μειώνουν τις εκτάσεις που προορίζονται για γεωργικές δραστηριότητες, αυξάνουν τους φόρους στα αγροτικά καύσιμα και καταργούν τις φοροελαφρύνσεις για τα αγροτικά οχήματα. Οι αγρότες πρέπει να εφαρμόσουν αυτούς τους κανονισμούς για να εξασφαλίσουν τις επιδοτήσεις της ΚΑΠ. 

Δίπλα σ' αυτά, υπάρχει ο περιορισμός στη χρήση νερού, ο «αθέμιτος ανταγωνισμός» εξαιτίας της εισαγωγής χωρίς δασμούς των ουκρανικών αγροτικών προϊόντων, η μικρή αποζημίωση από τις κλιματικές καταστροφές, ο αυξανόμενος πληθωρισμός, τα «ακριβά» δάνεια από τις τράπεζες και, βέβαια, οι χαμηλές τιμές στους παραγωγούς. 

Στην πραγματικότητα, οι αγρότες ξεσηκώνονται γιατί «πληρώνουν τα σπασμένα» όλων των καταστροφικών πολιτικών της ΕΕ, από την δήθεν αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, μέχρι τον πόλεμο στην Ουκρανία και την αύξηση των επιτοκίων. Έχουν δίκιο και πρέπει να έχουν την συμπαράσταση όλων μας. 

Είναι ξεδιάντροπο ψέμα ότι η ΕΕ περνάει αυτά τα μέτρα για να «πιάσει τον στόχο του Παρισιού» ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Είναι τόσο μακριά από αυτό τον στόχο που ακόμα και η πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή καλεί τα 27 κράτη μέλη να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων περίπου δύο φορές πιο γρήγορα από ό,τι κατά μέσο όρο τα τελευταία 17 χρόνια. Η ΕΕ συνεχίζει να πρωταγωνιστεί στην επιδείνωση της κλιματικής κρίσης. Δεν χρειάζεται να πάμε μακριά. Η συμμετοχή της στο πλευρό του Ισραήλ στη σφαγή στην Παλαιστίνη, για να συνεχίσει να ελέγχει, μαζί με τις ΗΠΑ, τα ορυκτά καύσιμα της Μέσης Ανατολής αρκεί για να σταματήσει κάθε συζήτηση περί «πράσινης Ευρώπης». Οι «πράσινοι κανονισμοί» έχουν μοναδικό στόχο να γονατίσουν τους μικρούς αγρότες προς όφελος των μεγάλων πολυεθνικών της γεωργίας και της ενέργειας και ταυτόχρονα, να γεμίσουν τα ταμεία των κυβερνήσεων είτε με περισσότερους φόρους είτε με την κατάργηση των επιδοτήσεων. 

Πραγματική απειλή

Η κλιματική κρίση είναι μία πραγματική απειλή. Η παρατεταμένη ξηρασία και οι καταστροφικές πλημμύρες των τελευταίων ετών, έχουν, από τη μία, μειώσει τα αποθέματα νερού για την άρδευση των καλλιεργειών και από την άλλη έχουν καταστρέψει ολόκληρες περιοχές. Πάνω από το 80% των οικοτόπων είναι σε κακή κατάσταση. Οι κυβερνήσεις όχι μόνο δημιουργούν την κλιματική κρίση αλλά είναι και ανίκανες να αντιμετωπίσουν τις συνέπειές της. 

Αυτό το «βάρος» πέφτει στις «πλάτες» των αγροτών και κτηνοτρόφων. Ακόμα και οι υποσχέσεις για αποζημιώσεις αποδείχθηκαν «ψίχουλα». Η αύξηση των επιτοκίων από τις τράπεζες, για την δήθεν αντιμετώπιση του πληθωρισμού, είναι αποτρεπτική για τους αγρότες για να πάρουν δάνεια που θα «καλύψουν» αυτές τις καταστροφές. Η αγροτική παραγωγή μειώνεται, οι κερδοσκόποι του εμπορίου και της λιανικής θησαυρίζουν αυξάνοντας τις τιμές στα αγροτικά προϊόντα στα ράφια, η ακρίβεια και ο πληθωρισμός αυξάνονται.

Ο ξεσηκωμός των αγροτών ανάγκασε την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να «καλέσει» σε «στρατηγικό διάλογο» τους αγρότες για την «χάραξη της ευρωπαϊκής αγροτικής πολιτικής». Τρέμουν τις διαστάσεις των κινητοποιήσεων και τρέχουν να δώσουν υποσχέσεις και παρατάσεις για μετά τις ευρωεκλογές. Είναι «διάλογος» - κοροϊδία. 

Στην Ευρώπη, η σοσιαλδημοκρατία, οι πράσινοι και η κοινοβουλευτική Αριστερά έχουν ταυτιστεί με τις πολιτικές της ΕΕ, είτε είναι στις κυβερνήσεις, είτε στην αντιπολίτευση. Η δεξιά είναι διχασμένη, με ένα κομμάτι της να συνεργάζεται με την ακροδεξιά. Η ακροδεξιά σπεκουλάρει πάνω στις αγροτικές κινητοποιήσεις προσπαθώντας να καρπωθεί την αγανάκτηση απέναντι στις πολιτικές της ΕΕ με την δημαγωγία ότι οι «πολιτικές προστασίας του πλανήτη κοστίζουν πάρα πολύ». Δεν πρέπει να αφήσουμε κανένα περιθώριο στην ακροδεξιά απειλή να βρει «γόνιμο έδαφος» στους αγρότες. Η πολιτική της «άρνησης της κλιματικής αλλαγής» δεν θα κάνει απλά χειρότερη την κατάσταση στη γεωργία και στην κτηνοτροφία αλλά θα την εξαφανίσει. Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης είναι επείγουσα και περνάει μέσα από την σύγκρουση, και όχι τη συναίνεση, με τις πολιτικές της ΕΕ και των κυβερνήσεων που έχουν στο κέντρο τους το κέρδος. 

Τώρα είναι η ώρα για την εργατική τάξη σε όλη την Ευρώπη να βγει στον αγώνα στο πλευρό των αγροτών. Κοινός αγώνας απέναντι στις κυβερνήσεις, στην ΕΕ και σε ένα σύστημα που καταστρέφει τις ζωές, την παραγωγή και το περιβάλλον και μας «στέλνει τον λογαριασμό». Μόνο ο συλλογικός έλεγχος στην παραγωγή, αποκομμένος από το κέρδος, μπορεί να εφαρμόσει πολιτικές που και θα αντιστρέφουν την κλιματική κρίση και θα γεμίζουν τα ράφια με φθηνά και ποιοτικά προϊόντα προς όφελος και των αγροτών και των εργατών.  

Γιώργος Ράγκος

Συνεχίζουν τα μπλόκα

Με δεκάδες μπλόκα και διαδηλώσεις συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες από άκρη σε άκρη σε ολόκληρη τη χώρα παρά την απόπειρα της κυβέρνησης να τους τρομοκρατήσει, την Τετάρτη 24/1, πρώτη μέρα της κινητοποίησης, στέλνοντας τα ΜΑΤ στον κόμβο Ε65 στην Καρδίτσα να χτυπήσουν τους αγρότες. 

Την Τρίτη 30/1 την ώρα που η Εργατική Αλληλεγγύη πήγαινε στο τυπογραφείο, η Συντονιστική Επιτροπή του Μπλόκου της Καρδίτσας είχε καλέσει τα υπόλοιπα μπλόκα της Θεσσαλίας (στις περιοχές Πλατυκάμπου  Λάρισας, Ζάρκου Τρικάλων, Στεφανοβίκειου Μαγνησίας  και Αλμυρού Μαγνησίας) σε πανθεσσαλική σύσκεψη  συντονισμού στον Παλαμά Καρδίτ-σας, «προκειμένου να γίνουν βήματα συντονισμού και κλιμάκωσης του δίκαιου αγώνα επιβίωση και να αυξήσουμε την αγωνιστική πίεση προς την κυβέρνηση, αναγκάζοντάς την να σταματήσει τα ψέματα και τις μπαγαποντιές και να ικανοποιήσει πραγματικά τα ζωτικά αιτήματά μας». Αγροτικοί σύλλογοι στην Κεντρική Μακεδονία έχουν αποφασίσει να πάνε την Πέμπτη 1η Φλεβάρη, στην έκθεση Agrotica στην Θεσσαλονίκη και να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση.

Η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με μια τεράστια η οργή που συσσωρεύεται. Πέντε μήνες μετά από τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν όλη τη Θεσσαλία, χιλιάδες οικογένειες παραμένουν χωρίς καμιά υποστήριξη από το κράτος και χωρίς καμιά μέριμνα για επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, πολλές χωρίς να έχουν πάρει καν τα 6.600 ευρώ της πρώτης αποζημίωσης. Το εισόδημα των αγροτών χτυπιέται άγρια από την ακρίβεια αλλά και από την σκλήρυνση της δημοσιονομικής πολιτικής της ΕΕ με την κυβέρνηση να μην υλοποιεί ούτε μια από τις προεκλογικές της «δεσμεύσεις».

Διεκδικήσεις

Οι αγρότες διεκδικούν αναπλήρωση του εισοδήματος που έχασαν λόγω των καταστροφών στην παραγωγή και στο αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο από καιρικές συνθήκες και αρρώστιες, κατασκευή όλων των αναγκαίων έργων υποδομής που απαιτούνται για την αντιπλημμυρική και αντιπυρική θωράκιση, καθώς και για την προστασία από την ξηρασία και εξασφάλιση της άρδευσης, μείωση του κόστους παραγωγής, αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια, κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση και βέβαια να μην εφαρμοστούν οι περικοπές στις ενισχύσεις/επιδοτήσεις που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ της ΕΕ.

Η δήλωση του Μητσοτάκη ότι «είμαστε κυβέρνηση ανοιχτή στα κοινωνικά αιτήματα ακούμε και τους αγρότες που διαμαρτύρονται σε μεγάλο βαθμό δικαιολογημένα για την αύξηση του κόστους παραγωγής… Εμείς στηρίζουμε τον πρωτογενή τομέα στα πλαίσια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων» είναι ενδεικτική δύο πραγμάτων: Από τη μια του φόβου που έχει καταλάβει την κυβέρνηση ενόψει μιας κλιμάκωσης των αγροτικών κινητοποιήσεων. Και από την άλλη αποτελεί επιβεβαίωση ότι θα  επιμείνει στην πολιτική της ΕΕ θυσιάζοντας τους αγρότες στο βωμό της «δημοσιονομικής σταθερότητας».  

Σε αυτό το μήκος κύματος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αυγενάκης εκεί που μέχρι πρότινος κατήγγειλε τους αγρότες ότι είναι «υποκινούμενοι» αναγκάστηκε τελικά να ανακρούσει πρύμναν λέγοντας ότι «είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο» μόλις τα πρώτα τρακτέρ βγήκαν στους δρόμους. Όπως σχολίασε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Κώστας Τζέλλας: «Στην αρχή ο υπουργός μάς συκοφάντησε, μετά μας κορόιδευε, τώρα έφτασε στο σημείο να λέει ότι υπάρχουν προβλήματα. Δηλαδή έπρεπε να βγούμε στον δρόμο για να το παραδεχτεί;».

Δεν πρέπει να υπάρχει απολύτως καμιά αυταπάτη για τον «διάλογο» και τις «συναντήσεις» που μεθοδεύει η κυβέρνηση. Η μόνη απάντηση στις εκτονωτικές εκκλήσεις «διαλόγου» και τα ψίχουλα του Μητσοτάκη είναι η κλιμάκωση του αγώνα και ο συντονισμός των αγροτών μαζί με τους μαθητές και τους φοιτητές που καταλαμβάνουν σχολεία και σχολές, τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία που απεργούν για προσλήψεις ενάντια στις περικοπές του Γεωργιάδη, τους οικοδόμους και τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τοιμέα που απεργούν απαιτώντας συλλογικές συμβασεις εργασίας. Εργάτες, αγρότες, φοιτητές, μαθητές ενωμένοι να τσακίσουμε την κυβέρνηση ΝΔ και τις πολιτικές της.

Γιώργος Πίττας