Εργατικό κίνημα
Απεργούν οι Οικοδόμοι

Σε μια περίοδο που οι επιθέσεις των εργοδοτών με τις πλάτες της κυβέρνησης της ΝΔ είναι πολύ μεγάλες και πληθαίνουν, η απεργία στις 31 Ιανουαρίου στον κλάδο των οικοδόμων είναι πολύ σημαντική. Δείχνει την διάθεση των εργατών στις οικοδομές και τα εργοτάξια να παλέψουν απεργιακά και να διεκδικήσουν αυξήσεις, μέτρα ασφαλείας στους χώρους δουλειάς και συλλογικές συμβάσεις. Στην Αθήνα η συγκέντρωση θα γίνει στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 10.30πμ. 

Ο κλάδος της οικοδομής και οι εργαζόμενοι σε αυτόν, την τελευταία 15ετία κυρίως, δέχθηκαν πολλές επιθέσεις με την διάλυση των κλαδικών συμβάσεων, την ανεργία και τη ραγδαία μείωση στα μεροκάματα και τους μισθούς με την δικαιολογία της κρίσης στις κατασκευές. Η εντατικοποίηση της εργασίας και τα μηδαμινά μέτρα προστασίας έχουν οδηγήσει και σε πολλούς νεκρούς συναδέλφους μας τα τελευταία χρόνια χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως κύρωση στους εργοδότες που συνεχίζουν τα εγκλήματα. 

Την στιγμή που υπάρχει έκρηξη από την οικοδομική δραστηριότητα τα τελευταία τουλάχιστον 3 χρόνια με τεράστια έργα δισεκατομμυρίων ευρώ, οι εργαζόμενοι σε αυτά συνεχίζουν να αμείβονται με ελάχιστα μεροκάματα ακόμα και ανασφάλιστοι, με ωράρια πέραν του 8ωρου και 7ημερα. 

Ασυδοσία

Χαρακτηριστικό παράδειγμα εργοδοτικής ασυδοσίας είναι η AVAX που έχει αναλάβει την κατασκευή της γραμμής 4 του Μετρό. Συγκεκριμένα σε έλεγχο στο εργοτάξιο στις 20/1 από το ΣΕΠΕ μετά από αίτημα του συνδικάτου, διαπιστώθηκε ότι 32 εργαζόμενοι δούλευαν κανονικά ενώ είχαν δηλωθεί με ρεπό. Μαλιστα μετά την αποχώρηση του ΣΕΠΕ δόθηκε εντολή από την εργοδοσία να συνεχίσουν να δουλεύουν κανονικά κάτι που έφερε αντιδράσεις από τους εργαζόμενους και με την στήριξη και του συνδικάτου σταμάτησαν οι εργασίες. Στο εργοτάξιο πραγματοποιήθηκε 48ωρη απεργία με καθολική συμμετοχή στις 23 και 24 Ιανουαρίου που έδειξε ότι ο μόνος τρόπος για να σταματήσουμε τις επιθέσεις είναι οι απεργίες. 

Οι εργοδοσίες στον κλάδο έχουν φτάσει στο σημείο να χρησιμοποιούν ακόμα και δουλεμπορικά γραφεία που παρέχουν φθηνά εργατικά χέρια όπως το νομικό γραφείο BCLA. Οι μεγαλοεργολάβοι έχοντας την στήριξη της κυβέρνησης καταπατούν κάθε εργατικό δικαίωμα με εντατικοποίηση της εργασίας για να τελειώσουν νωρίτερα τα έργα. Έτσι εκτινάχτηκε ο αριθμός των εργατικών ατυχημάτων και δυστυχημάτων και γι' αυτό λέμε ότι είναι εργοδοτικά εγκλήματα. 

Χρειάζεται να μαζικοποιήσουμε ακόμα περισσότερο το συνδικάτο με όλον αυτόν τον κόσμο που παλεύει στα εργοτάξια απέναντι στα αφεντικά και να πιέσουμε την ηγεσία του συνδικάτου στην κλιμάκωση των απεργιών μετά την 31 Ιανουαρίου και τη δημιουργία εργοταξιακών επιτροπών. Να ενωθούμε με όλα τα κινήματα που δίνουν αυτή την στιγμή μάχες, από τους φοιτητές για να μην ιδιωτικοποιηθούν τα πανεπιστήμια μέχρι τους εργάτες της Υγείας ενάντια στην διάλυση του ΕΣΥ και σε όλες τις πολιτικές μάχες (Παλαιστίνη, ρατσισμός, σεξισμός) πηγαίνοντας για την πανεργατική απεργία στις 8 Μάρτη.

Θανάσης Λυμπερόπουλος, 
ηλεκτρολόγος, μέλος του Συνδικάτου Οικοδόμων