Εργατικό κίνημα
Οργανισμός εκμετάλλευσης μεταναστών

19/1, Κινητοποίηση σωματείων και φορέων έξω από τα γραφεία της BCLA

Το Συνδικάτο Οικοδόμων οργάνωσε κινητοποίηση στις 19/1 έξω από τα γραφεία της δικηγορικής εταιρείας BCLA στη λεωφ. Συγγρού, που έστελνε μέηλ σε εργοδότες, όπως σε κατασκευαστική στο Ελληνικό, με τα οποία διαφήμιζε «Η λύση στο υψηλό μισθολογικό κόστος: Μετανάστες εργαζόμενοι (...) Αν θέλετε να προσλάβετε φτηνά εργατικά χέρια τότε η λύση είναι εδώ!». 

Η συγκεκριμένη δικηγορική εταιρεία διαβεβαιώνει μέσα από την ιστοσελίδα της πως μπορεί να εξασφαλίσει τους μετανάστες με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τη διαμονή των μεταναστών εργατών ώστε να εργάζονται νόμιμα. Και μέσω του τμήματος του ΟΥΜ (Οργανισμός Υποστήριξης Μεταναστών) διαφημίζει αυτή τη δυνατότητα σε μετανάστες εργάτες/τριες. 

Ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας “Η ενότητα”, συμμετείχε στην κινητοποίηση και δήλωσε: «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη Συγγρού 262 μπροστά από (τα γραφεία) της BCLA/OYM, η οποία πλησίαζε μετανάστες εργάτες, λέγοντάς τους ότι μπορούν να φτιαχτούν τα νόμιμα χαρτιά τους. Σήμερα ξεκίνησε την έρευνα η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, εδώ είναι οι εργάτες και το συνδικάτο οικοδόμων, οι οποίοι έκαναν την καταγγελία. Και έτσι ανακαλύπτεται μια μεγάλη αλήθεια. 

Ποια είναι αυτή η αλήθεια; (αυτή η δικηγορική εταιρεία) έκανε συμφωνίες με άλλες εταιρείες, διαφημίζοντας φτηνούς εργάτες… Όπως ξέρετε, αυτή είναι η εταιρεία BCLA/OYM, η οποία για τρία συνεχόμενα χρόνια έδινε υποσχέσεις στους μετανάστες. Τώρα υπάρχει μόνο μία λύση. Αν αυτοί οι μετανάστες καταθέσουν καταγγελία, τότε μόνο θα βρουν το δικό τους δίκιο και θα αποδειχθεί η ζημιά που πάθανε. Αλλιώς όλοι θα θεωρηθούν ένοχοι, σε αυτήν την παράνομη πράξη…».

Η Εισαγγελία του Άρειου Πάγου έχει διατάξει εισαγγελική έρευνα «προς διακρίβωση τυχόν αυτεπαγγέλτως διωκομένων αξιοποίνων πράξεων». Και ο ΔΣΑ έχει παραπέμψει την υπόθεση στα πειθαρχικά του συμβούλια. 

Η «τροπολογία Καιρίδη» αφήνει την πόρτα ορθάνοιχτα για τέτοιες πρακτικές δουλεμπορίου. Γι’ αυτό είναι υπόθεση όλων των συνδικάτων το αίτημα που βάζει το αντιρατσιστικό κίνημα: νομιμοποίηση και χαρτιά για όλους τους μετανάστες.