Εργατικό κίνημα
Νοσοκομεία: Οι απολύσεις δεν θα περάσουν

Με απεργιακή συγκέντρωση την Πέμπτη 1/2 στις 10πμ στο υπουργείο Υγείας απαντούν οι υγειονομικοί στις απολύσεις των 6.000 συμβασιούχων εργαζομένων σε καθαριότητα, φύλαξη και σίτιση. Στάση εργασίας για τους ΣΟΧ καλεί η ΠΟΕΔΗΝ από τις 9πμ μέχρι τη λήξη ωραρίου, ενώ πρωτοβάθμια σωματεία, όπως του Αγία Σάββα,του Ευαγγελισμού και του Έλενα Βενιζέλου, επεκτείνουν τη στάση εργασίας σε όλο το προσωπικό.

«Όχι στις απολύσεις και τους εργολάβους, κλιμάκωση με απεργίες μέχρι τη νίκη, μονιμοποίηση όλων και μαζικές προσλήψεις». Με αυτά τα συνθήματα οργανώνει το Συντονιστικό Νοσοκομείων την απεργία στις 1/2, καλώντας σε κλιμάκωση με απεργίες διαρκείας, όπως έχει ξεκινήσει στην καθαριότητα στον Άγιο Σάββα, μέχρι τις 22 Φλεβάρη που είναι ο επόμενος πανυγειονομικός απεργιακός σταθμός.


Η Άννα Χαλαβαζή και ο Σπύρος Βασιλείου, συμβασιούχοι στην καθαριότητα του νοσοκομείου Άγιος Σάββας, μιλούν στην Εργατική Αλληλεγγύη και τον Μάνο Νικολάου για την απεργία διαρκείας στην καθαριότητα του νοσοκομείου ενάντια στις απολύσεις και την είσοδο εργολάβου.

Υπουργείο Υγείας και διοικήσεις προχωρούν στην απόλυση όλων των συμβασιούχων σε υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης και σίτισης των νοσοκομείων για να φέρουν εργολάβους. Αυτό ξεκινάει άμεσα στην καθαριότητα στον Άγιο Σάββα και βρίσκεστε σε απεργία διαρκείας. Πώς φτάσατε εκεί;     

Σ.Β.: Η Διοίκηση του νοσοκομείου μέσα στις γιορτές έτρεξε υπογείως να ολοκληρώσει τον διαγωνισμό για την ανάθεση της καθαριότητας σε εργολάβο, παρά τις δεσμεύσεις του Χρυσοχοΐδη, του τότε υπουργού Υγείας, ότι “παγώνουν” οι διαγωνισμοί γιατί οι εργολάβοι δεν συμφέρουν οικονομικά και ότι οι συμβάσεις μας παίρνουν τρίμηνη παράταση. Ο διαγωνισμός επισπεύσθηκε με ανήθικο τρόπο από τη Διοίκηση, η οποία με έγγραφο στην Επιτροπή Διαγωνισμών ουσιαστικά έλεγε ότι 22 από τους 58 συμβασιούχους εργαζόμενους είναι ανίκανοι να εργαστούν γιατί αρρωσταίνουν, έχουν χρόνια προβλήματα υγείας και παίρνουν αναρρωτικές άδειες. Μετά από συγκέντρωση στο Υπ. Υγείας πήραμε τη δέσμευση για τρίμηνη παράσταση μέχρι και τον Μάρτη. Επίσημη ενημέρωση από τη διοίκηση ποτέ δεν υπήρξε μέχρι να δούμε στη Διαύγεια ότι ο εργολάβος έρχεται στις 9 Φλεβάρη, αλλά τελικά αυτό μπορεί να γίνει ακόμα πιο πριν, στη 1 Φλεβάρη. 

Στη μαζική απεργιακή συγκέντρωση-συνέλευση που κάναμε στις 23/1 είχαμε μεγάλη συμπαράσταση από υγειονομικούς και άλλων νοσοκομείων που ήρθαν στην κινητοποίηση και πήραν τον λόγο, ενώ δεκάδες ψηφίσματα από σωματεία της Υγείας και άλλων κλάδων δήλωναν την αλληλεγγύη τους. Πήγαμε στη Διοίκηση, αλλά οι απαντήσεις που πήραμε ήταν αυτές που δίνει και ο Άδωνις. Ο τελευταίος ως υπουργός Υγείας δηλώνει ότι θα απολυθούν όλοι οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου σε όλα τα νοσοκομεία και ότι οι εργολάβοι είναι ένα εργαλείο μείωσης του κόστους. Εκείνη τη μέρα αποφασίσαμε ότι προχωράμε σε απεργία διαρκείας στην καθαριότητα του νοσοκομείου, απαιτώντας να παραμείνουμε στη δουλειά και να μην μπει ιδιωτική εταιρία.

Α.Χ.: Έχουμε δυσκολευτεί πάρα πολύ μέσα σε αυτόν τον χώρο, έχουμε δώσει όλη μας τη δύναμη. Οι ανάγκες του νοσοκομείου είναι πολύ μεγάλες. Ειδικά την περίοδο της πανδημίας, δουλεύαμε πολλές ώρες σε διάφορα πόστα, μέσα σε επικίνδυνες συνθήκες για την υγεία μας. Τότε ζητήσαμε ενίσχυση με προσωπικό, αλλά αντί να κάνουν προσλήψεις, έφεραν ιδιωτικό συνεργείο που συνεχίζει μέχρι και σήμερα παράλληλα με εμάς. Από τότε τραβάει ουσιαστικά αυτή η μάχη.

Τι δράσεις οργανώνετε ως απεργιακή επιτροπή;

Α.Χ.: Από την πρώτη κιόλας μέρα της απεργίας και καθημερινά οργανώνουμε δράσεις ενημέρωσης, αρχικά σε όλους τους συναδέλφους του νοσοκομείου μας σε όλα τα τμήματα, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές μας. Πήγαμε σε πολλά ακόμα νοσοκομεία -και συνεχίζουμε να πηγαίνουμε- για να συζητήσουμε με τους εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, αλλά και με το υπόλοιπο προσωπικό. Εξηγήσαμε ότι οι απολύσεις ξεκινούν από τον Άγιο Σάββα αλλά θα έρθουν σε όλα τα νοσοκομεία, γι' αυτό χρειάζεται να βγούμε μπροστά όλοι μαζί συντονισμένα. Και δεν είναι μόνο η καθαριότητα. Το Υπουργείο κάνει προσπάθεια για συνολικότερη ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. Ξεκινάμε καμπάνια υπογραφών στήριξης στην απεργία μας για να μην περάσουν οι απολύσεις και ζητάμε από όλο το προσωπικό να υπογράψει. 

Ο κόσμος είναι με το μέρος μας, καταλαβαίνει τι περνάμε και στηρίζει τον αγώνα μας. Γιατί ξέρει τι είναι αυτή η κυβέρνηση, την έχουμε ξαναζήσει και άλλες φορές πιο παλιά που ήταν στην εξουσία. Οι ιδιωτικοποιήσεις είναι η πολιτική τους. Ζητάμε να βγουν σε όλα τα νοσοκομεία απεργίες διαρκείας, όπως κάνουμε εμείς, στην καθαριότητα και παντού. Οι νοσηλεύτριες, για παράδειγμα, δουλεύουν μονοβάρδια μια ολόκληρη νύχτα, και δεν έχουν ούτε Βαρεά και Ανθυγιεινά. Κανείς και καμία από το προσωπικό ενός νοσοκομείου δεν είναι έξω από αυτές τις άθλιες συνθήκες. Γι' αυτό οι παρεμβάσεις που κάνουμε στα υπόλοιπα νοσοκομεία δίνει δύναμη σε όλους. Στον Ευαγγελισμό που πήγαμε ξεσηκώσαμε τις καθαρίστριες, τις οποίες ξεγελάνε ότι θα γίνουν όλες 8ωρες, ενώ κι εκεί θα αντικατασταθούν από εργολάβο. 

Σ.Β.: Η παρέμβασή μας στον Ευαγγελισμό βοήθησε στο να μαζικοποιήσουν οι καθαρίστριες την κινητοποίηση που υπήρχε εκείνη την ημέρα για τη δίωξη του ΔΣ του σωματείου από τον Διοικητή και να βγει μπροστά και το δικό τους ζήτημα. Μιλήσαμε και στη συνέλευση του Έλενα Βενιζέλου. Όπου πηγαίνουμε μιλάμε για κοινό απεργιακό αγώνα και η ανταπόκριση είναι πολύ θετική. Επίσης έχουμε τη συμπαράσταση και των φοιτητών που κάνουν καταλήψεις. Αντιπροσωπείες από τις καταλήψεις της Φιλοσοφικής και της Ιατρικής ήρθαν οργανωμένα να μας μιλήσουν και να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους.

Τι θα σημάνει η ανάθεση της καθαριότητας σε εργολάβο;

Σ.Β.: Από το 2004 μέχρι το 2016 που ξεκίνησαν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου δουλεύαμε σε εργολάβο και ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει αυτό: μισθοί πείνας, απληρωσιά, κλέψιμο μισθών και ωρών, μηδενικά εργασιακά δικαιώματα και εκβιασμοί. Ταυτόχρονα κακής ποιότητας υπηρεσίες καθαριότητας με κίνδυνο τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Βλέπουμε και το συνεργείο που λειτουργεί παράλληλα με εμάς. Δεν προσφέρουν την κατάλληλη εκπαίδευση στους εργαζόμενους. Μιλάμε για ένα αντικαρκινικό νοσοκομείο και ο ιδιώτης κάνει οικονομία ακόμα και στη χλωρίνη. Τις μέρες που κάνουμε απεργία οι συμβασιούχοι έχει αναλάβει εξ’ ολοκλήρου το συνεργείο, το νοσοκομείο είναι βρώμικο. Ο εργολάβος δεν έχει φέρει ούτε υλικά δικά του, χρησιμοποιούσε αυτά που χρεωνόμαστε εμείς και φτάσαμε τώρα τα χειρουργεία να καθαρίζονται μόνο με μια σφουγγαρίστρα. Αυτό που γίνεται είναι εγκληματικό, όπως εγκληματική είναι και όλη η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ.

Ποια θα είναι η συνέχεια των κινητοποιήσεών σας;

Α.Χ.: Η απεργία της Πέμπτης 1/2 είναι το επόμενο μεγάλο ραντεβού, που θα ενωθούμε στον δρόμο με τα υπόλοιπα νοσοκομεία. Να είμαστε όλες και όλοι κάτω μαζικά για να αποτρέψουμε αυτή την κατάσταση. Έχουμε τη δύναμη να τους αναγκάσουμε να πάρουν πίσω την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας, γιατί είμαστε χιλιάδες. Δεν δεχόμαστε την απόλυση, δεν την υπογράφουμε. 

Σ.Β.: Δεν σκοπεύουμε να σταματήσουμε την απεργία αν δεν νικήσουμε. Εντείνουμε τις δράσεις και τις κινητοποιήσεις μας με αποκορύφωμα τη 1/2. Εκείνη την ημέρα μαζί με την απεργία της ΠΟΕΔΗΝ, η κυβέρνηση θα έχει να αντιμετωπίσει και τους χιλιάδες φοιτητές ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των Πανεπιστημίων. Θα κάνουμε την προσπάθεια να συντονιστούμε και μετά τη συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας να διαδηλώσουμε μαζί τους. 


Μετά τον Α. Σάββα εργολάβος από την 1/2 μπαίνει και στο Σωτηρία. Όλοι ξέρουν ότι οι προσλήψεις εργαζομένων στην καθαριότητα στοιχίζουν λιγότερο από τον εργολάβο, αλλά παρ' όλα αυτά θέλουν να τους βάλουν στα νοσοκομεία. Άρα φαίνεται ότι κάποιοι έχουν συμφέροντα από αυτό. 

Αλλά για εμάς τους εργαζόμενους, τα ιδιωτικά συνεργεία είναι σκλαβιά. Εγώ δούλευα χρόνια σε συνεργεία, όπως και πολλές συναδέλφισσές μου, και θεωρώ ότι εμείς που έχουμε αυτή την κακή εμπειρία θα είμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Για λιγότερα από 500 ευρώ, σκιζόμασταν για 8 ώρες στη δουλειά.  

Πρέπει όλες και όλοι να απεργήσουμε για να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση είτε είμαστε ΣΟΧ είτε επικουρικοί. Δεν έχουμε να περιμένουμε πότε θα μας διώξουν, αλλά να παλέψουμε τώρα. Στο Σωτηρία βγήκε κινητοποίηση τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς που σταμάτησε τον εργολάβο. Αλλά αυτό δεν εξασφαλίσε τίποτα για τη συνέχεια. Χρειάζεται οργάνωση κι αγώνας όπως έγινε στον Άγιο Σάββα. 

Ε.,
καθαρίστρια στο νοσοκομείο Σωτηρία 

 

Μετά από χρόνια έχουμε αποκτήσει εμπειρία σε μια δουλειά πολύ σκληρή. Έχουμε αρρωστήσει μέσα στις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στα νοσοκομεία. Εμείς οι φύλακες έχουμε να αντιμετωπίσουμε την αγανάκτηση ασθενών και συνοδών για τις ώρες αναμονής λόγω της υποστελέχωσης. 

Στα επείγοντα είμαστε ο “σάκος του μποξ”, κάνουμε τους τραυματιοφορείς, τους παρκαδόρους, τα πάντα. Είμαστε μάχιμο κομμάτι του προσωπικού του νοσοκομείου. Και τώρα μας λένε ότι θα μας πετάξουν έξω για να μπουν εργολάβοι. Γιατί να θέλουμε να δουλέψουμε σε εργασιακό “μεσαίωνα”, για να πλουτίζουν αυτοί, ενώ εμείς στην ίδια σκληρή δουλειά να είμαστε με μισό μισθό και χωρίς δικαιώματα; Θέλουμε προσλήψεις και όχι ιδιωτικοποιήσεις. 

Μαρία Ράμμου,
συμβασιούχος στη φύλαξη του νοσοκομείου Αττικόν,
υποψήφια με την “Γαλέρα” στις εκλογές του σωματείου