Εργατικό κίνημα
Νοσοκομεία: Απεργιακός αγώνας διαρκείας

24/1, Ευαγγελισμός. Φωτό: Νίκη Αργύρη

Ευαγγελισμός

Πολύ μαζική και μαχητική κινητοποίηση στα πλαίσια στάσης εργασίας πραγματοποιήθηκε στις 24/1 στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Η κινητοποίηση καλέστηκε ενάντια στη δίωξη των συνδικαλιστών με ΕΔΕ από τον διοικητή Γρηγορόπουλο, ο οποίος τους κατηγορεί για εγκληματικές ενέργειες και τους απειλεί ακόμα και με απόλυση. Πέντε μέλη του ΔΣ του σωματείου βρίσκονται σε διαδικασία απολογίας για τη συμμετοχή τους στις μαζικότατες κινητοποιήσεις ενάντια στο μέτρο εφαρμογής μαγνητικών καρτών σε ένα κομμάτι των εργαζομένων στο νοσοκομείο. Η κατηγορία επί της ουσίας είναι ότι διευκόλυναν "καταστροφή" δημόσιας περιουσίας! 

Ταυτόχρονα όμως άνοιξε το ζήτημα της καθαριότητας μετά τις δηλώσεις Γεωργιάδη ότι μετά τον Άγιο Σάββα και το Σωτηρία θα μπουν σε όλα τα νοσοκομεία εργολάβοι. Οι καθαρίστριες του νοσοκομείου  απαιτούν μονιμοποίηση, να σταματήσει ο διαχωρισμός τους σε 8ωρες και 6ωρες και προσλήψεις προσωπικού. Οι ιδιωτικοποιήσεις και οι συνδικαλιστικές διώξεις πάνε χέρι-χέρι.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε στο προαύλιο, όπου τον λόγο πήραν εργαζόμενοι του νοσοκομείου και τρία μέλη της αντιπροσωπείας από την καθαριότητα του Αγίου Σάββα που από τις 23/1 έχουν ξεκινήσει απεργία διαρκείας ενάντια στις απολύσεις και την ανάθεση της καθαριότητας σε εργολάβο. Η παρουσία τους στο νοσοκομείο από το πρωί και η παρέμβασή τους στις καθαρίστριες του Ευαγγελισμού έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο αγωνιστικό κλίμα που δημιουργήθηκε και για τη συνέχεια. «Ήρθαμε σήμερα να εκφράσουμε την αλληλεγγύη στον αγώνα σας. Έχουμε ξεκινήσει απεργία διαρκείας και τα έχουμε κλείσει όλα. Είναι ανάγκη να ενωθούμε και να δώσουμε κοινό απεργιακό αγώνα. Στη 1 Φλεβάρη θα είμαστε όλοι κάτω στο υπουργείο», είπε ο Σπύρος Βασιλείου, συμβασιούχος καθαριότητας στον Άγιο Σάββα και αντιπρόεδρος του σωματείου εργαζομένων.

«Αυτά που γίνονται στα νοσοκομεία δεν είναι μόνο εξοργιστικά, είναι εγκληματικά. Σήμερα στεκόμαστε δίπλα στο σωματείο μας και λέμε “κάτω τα χέρια, δεν θα περάσουν οι διώξεις”», τόνισε στην ομιλία της η Αργυρή Ερωτοκρίτου, γιατρός στον Ευαγγελισμό και μέλος του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ και συνέχισε: «Σήμερα όμως ανοίγει και το θέμα ενάντια στις απολύσεις των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου, όχι μόνο στον Άγιο Σάββα, αλλά σε όλα τα νοσοκομεία. Και έχει έρθει το κάλεσμα της ενότητας του αγώνα. Χρειάζεται παντού να περάσουμε σε απεργία διαρκείας στην καθαριότητα και σε όλους τους ΣΟΧ για να κοπούν οι τσαμπουκάδες ότι τους πετάνε έξω και για να μην διανοηθεί να μπει κανένας εργολάβος. Μονιμοποίηση τώρα, προσλήψεις τώρα. 

Αυτή η κυβέρνηση λέει ότι έχει το 41%, αλλά έχει φάει τα μούτρα της. Έλεγαν ότι θα περάσουν την ιδιωτικοποίηση των Πανεπιστημίων μέσα στην εξεταστική, τους έχει βρει κίνημα καταλήψεων και δεν έχουν τολμήσει να το κάνουν ακόμα. Έλεγαν ότι θα στείλουν φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα και αντιδρούν οι “μονιμάδες”, γιατί το κίνημα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη παλεύει.

1η Φλεβάρη η ΠΟΕΔΗΝ έχει καλέσει απεργία για τους ΣΟΧ. Καλούμε το σωματείο να τη μετατρέψει σε απεργία και για τους μόνιμους. Δεν θα αφήσουμε μόνες τους τις καθαρίστριες. Και θα κορυφώσουμε στην απεργία στις 22 Φλεβάρη».

Στη συνέχεια η κινητοποίηση μεταφέρθηκε στο γραφείο της διοίκησης. Ο διοικητής Γρηγορόπουλος δήλωσε τρομοκρατημένος και παρέπεμψε στον αναπληρωτή διοικητή για να δεχτεί ολιγομελή αντιπροσωπεία μελών ΔΣ του σωματείου και καθαριστριών. Για το θέμα των συμβάσεων και των εργολάβων ο αναπληρωτής διοικητής είπε ότι θα κάνουν ό,τι πει το υπουργείο, ενώ για τις ελλείψεις προσωπικού ότι θα δουν αν μπορούν να φέρουν 20 άτομα με το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, όπως έλεγαν ξανά το καλοκαίρι αλλά δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Για την παράταση της προθεσμίας υποβολής των απολογιών που έχει ζητήσει το σωματείο σχετικά με την ΕΔΕ δεν δόθηκε επίσημη απάντηση.

Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και την Τρίτη 30/1. Οι καθαρίστριες, που ήταν η πλειοψηφία στην κινητοποίηση, ήταν εξοργισμένες με τα νέα από τον Άγιο Σάββα και το Σωτηρία. Έτσι αποφασίστηκε επέκταση της στάσης εργασίας της ΠΟΕΔΗΝ στη 1/2 για όλο το προσωπικό και νέα στάση εργασίας για την καθαριότητα στον Ευαγγελισμό την Τρίτη 6/2 και συγκέντρωση στην αρχή της γενικής εφημερίας.


Νοσοκομείο Μεταξά

Απαιτώντας προσλήψεις προσωπικού και μονιμοποίηση των συμβασιούχων, οι εργαζόμενοι στο Μεταξά πραγματοποίησαν στάση εργασίας και συγκέντρωση στην πύλη την Τρίτη 30/1. 

Ταυτόχρονα, καταγγέλλουν τις αυθαιρεσίες του διοικητή ο οποίος προχώρησε σε αναθέσεις και μετακινήσεις αψηφώντας τις εισηγήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών , καθώς και τις απειλές του με “εντέλλεσθε” στους τραυματιοφορείς που έκαναν στάση εργασίας την προηγούμενη βδομάδα. 

«Οι υπηρεσιακές ανάγκες καλύπτονται ουσιαστικά μόνο με ενίσχυση των τμημάτων με νέο προσωπικό... και όχι με μετακινήσεις “ανεξήγητου” χαρακτήρα», επισημαίνει το σωματείο εργαζομένων.