Αντιπολεμικό κίνημα
Παλαιστίνη: Συλλαλητήρια σε όλο τον κόσμο

26/1, Μπρίσμπεϊν, Αυστραλία. Φωτό: Jono Searle/AAP

Xιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ξεχύθηκαν την περασμένη εβδομάδα στους δρόμους για να πάρουν μέρος σε συλλαλητήρια αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη. Στις 26 Γενάρη στην Αυστραλία, τα συλλαλητήρια της «Μέρας της εισβολής» (που οργανώνονται κάθε χρόνο τη μέρα της εθνικής εορτής της «Μέρας της Αυστραλίας» για να τονίσουν ότι το σύγχρονο αυστραλιανό κράτος ιδρύθηκε πάνω στην εξόντωση των Αβορίγινων) εξελίχθηκαν σε τεράστια συλλαλητήρια αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους στο Μπρίσμπεϊν, την Μελβούρνη, την Καμπέρα, το Σίδνεϊ και άλλες πόλεις με τις παλαιστινιακές σημαίες στα χέρια, με πλακάτ και με συνθήματα που έκαναν την σύνδεση ανάμεσα στην αποικιοκρατική εξόντωση των αυτοχθόνων και την αποικιακού χαρακτήρα εξόντωση των Παλαιστινίων στην Γάζα σήμερα. Έξω από το κοινοβούλιο της πολιτείας της Βικτόρια, ο βετεράνος ακτιβιστής των δικαιωμάτων των αυτοχθόνων Γκάρυ Φόλεϊ μίλησε για μια ιστορική συγκέντρωση λέγοντας: «Καλωσορίζουμε τους Παλαιστίνιους αδελφούς και αδελφές μας εδώ σήμερα σαν μια πράξη αλληλεγγύης». Δύο μέρες νωρίτερα στην Μελβούρνη, ακτιβιστές που εμπόδιζαν για τέσσερις μέρες το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων της ισραηλινής ZIM Ganges να φτάσει στο λιμάνι, δέχθηκαν επίθεση της αστυνομίας. 

Στην Ευρώπη, στον απόηχο των μεγάλων συλλαλητηρίων της Διεθνούς Μέρας Δράσης στις 20/1, διαδηλώσεις έγιναν ξανά το Σάββατο 27 Γενάρη σε πολλές πόλεις. 3.000 διαδηλωτές συμμετείχαν στο Βερολίνο, σε συγκέντρωση στην Αλεξάντερπλατζ. Τα πανό έγραφαν: «Η Γερμανία βρίσκεται στη λάθος πλευρά για δεύτερη φορά στην Ιστορία», «Σταματήστε τη Γενοκτονία». Στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας μια μεγάλη αυτοκινητοπομπή με εκατοντάδες αυτοκίνητα έκανε το γύρο της πόλης με παλαιστινιακές σημαίες. Στην Στοκχόλμη πάνω από 15.000 διαδηλωτές πήγαν στο υπουργείο Εξωτερικών καλώντας τον σουηδό υπ.Εξ. να παραιτηθεί. Πάνω από τρεις χιλιάδες διαδηλωτές συμμετείχαν σε συλλαλητήριο στην Ρώμη ενώ διαδήλωση έγινε επίσης στη Βιέννη.

Στη Βρετανία το κίνημα αλληλεγγύης προετοιμάζεται για το νέο πανεθνικό συλλαλητήριο στο Λονδίνο το Σάββατο 3 Φλεβάρη και τη μέρα δράσης στους χώρους εκπαίδευσης και στους χώρους δουλειάς στις 7 Φλεβάρη μετά από τα καλέσματα του Palestine Solidarity Campaign, του Stop the War Coalition, συνδικάτων κι άλλων συλλογικοτήτων. 

Στις 7 Φλεβάρη, σε δεκάδες πανεπιστήμια σε όλη την Βρετανία οι φοιτητές μαζί με τους εργαζόμενους και τους εκπαιδευτικούς ετοιμάζονταν να προχωρήσουν σε αποχές και στην πραγματοποίηση ποικίλων δράσεων. Στην Οξφόρδη θα κάνουν διαδηλώσεις μέσα στο campus στοχοποιώντας εταιρίες που συνδέονται με το πανεπιστήμιο, στο Μπράιτον θα βάλουν στο στόχαστρο την εταιρία L3Harris που παρασκευάζει όπλα για το Ισραήλ. Εκπαιδευτικοί και γονείς μαζί με τους μαθητές ετοιμάζονται να βγουν στις πύλες των σχολείων και θα διαδηλώσουν στις γειτονιές τους. 

Το κάλεσμα για μέρα δράσης στους χώρους δουλειάς στηρίζουν μια σειρά από συνδικάτα. Το  UCU (εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια) που καλεί όλα τα μέλη σωματεία του να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις καλώντας τους φοιτητές να συμμετέχουν, το NEU (εκπαιδευτικοί) και το PCS (εργαζόμενοι σε δήμους και δημόσιες υπηρεσίες) κ.α. 

«Στο Εδιμβούργο οι δημόσιοι υπάλληλοι θα συγκεντρωθούν σε έναν κυβερνητικό κτίριο στο κέντρο της πόλης και στη συνέχεια θα διαδηλώσουμε προς το Κοινοβούλιο της Σκωτίας με σημαίες του συνδικάτου και πλακάτ της Παλαιστίνης για να καταγγείλουμε την  ανεπαρκή αντίδραση των πολιτικών στο κοινοβούλιο» δήλωσε ο Στηβ Γουέστ, γραμματέας του PCS στο Εδιμβούργο.