Διεθνή
Το σκάνδαλο «Έπσταϊν»

Την ίδια ώρα που η Αμερική συγκλονίζεται από τις κινητοποιήσεις ενάντια στην ICE συγκλονίζεται διπλά και από τις νέες αποκαλύψεις γύρω από το σκάνδαλο Έπσταϊν. Στα εκατομμύρια έγραφα που αναγκάστηκε να δώσει στη δημοσιότητα το υπουργείο Δικαιοσύνης εμφανίζεται το όνομα του Ντόναλντ Τραμπ χιλιάδες φορές. Το ίδιο το υπουργείο έσπευσε να δηλώσει ότι έχει ελέγξει όλα τα στοιχεία αλλά, με τα λόγια του υφυπουργού Δικαιοσύνης Τοντ Μπλανς «δεν εντόπισε αξιόπιστες πληροφορίες που θα έχρηζαν περαιτέρω διερεύνησης». Με απλά λόγια «τον έβγαλε λάδι». Αλλά κανένας δεν τον πιστεύει.

Ο Έπσταιν πέθανε στη φυλακή, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, το 2019. Οι αρχές απέδωσαν τον θάνατό του σε αυτοκτονία –αλλά πολλοί πιστεύουν ότι τον «καθάρισαν» για να κλείσει η υπόθεση. Ανεξάρτητα από το τι είναι αλήθεια και τι ψέμα, το βέβαιο είναι ότι η υπόθεση δεν έκλεισε.

«Ο Έπσταϊν ήταν ένας παιδοβιαστής», γράφει η Judy Cox στην εφημερίδα Socialist Worker (την αδελφή εφημερίδα της Εργατικής Αλληλεγγύης στη Βρετανία). «Εμπορευόταν την πρόσβαση στα σώματα νεαρών γυναικών σε πλούσιους, ισχυρούς άνδρες. Αυτοχαρακτηριζόταν ‘συλλέκτης ανθρώπων’. Στη συλλογή του βρίσκονταν πρωθυπουργοί, πρίγκηπες και δισεκατομμυριούχοι… Όταν πέθανε στη φυλακή, η προσωπική περιουσία του εξακολουθούσε να ξεπερνά τις 440 εκατομμύρια λίρες» (περίπου μισό δισεκατομμύριο ευρώ με τις σημερινές ισοτιμίες).

«Πελάτες»

Στον μεγάλο κατάλογο των «πελατών» του βρέθηκαν, εκτός από τον ίδιο τον Τραμπ, τα ονόματα του Μπιλ Κλίντον, του Πρίγκηπα Άντριου (του αδελφού του Βασιλιά Καρόλου) της Αγγλίας, του Λάρι Σάμερς (πρωην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ), του Μπιλ Γκέιτς (ιδρυτής της Microsoft) και εκατοντάδων άλλων στελεχών του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου. «Ο Έπσταϊν ήταν προϊόν της απάνθρωπης, βίαιης και διψασμένης για κέρδη φύσης του καπιταλισμού» ,γράφει η Judy Cox.

Το τελευταίο «θύμα» των αποκαλύψεων γύρω από το σκάνδαλο Έπσταϊν είναι ο «λόρδος» Πήτερ Μάντελσον, ένας βρετανός πολιτικός που έχει ανάμεσα στα άλλα διατελέσει υπουργός Οικονομικών και πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στις ΗΠΑ. Ο Μάντελσον, όπως αποκαλύφθηκε από τα μηνύματα που είχαν ανταλλάξει, «πούλησε», την εποχή που ήταν ουσιαστικά αναπληρωτής πρωθυπουργός της Βρετανίας, την πληροφορία ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα στήριζε με ένα πακέτο μισού τρισεκατομμυρίου ευρώ το «κοινό νόμισμα» -που κλυδωνιζόταν εκείνη την εποχή από την κρίση του 2008-9. Η απόρρητη αυτή πληροφορία ήταν κυριολεκτικά «χρυσός» για τους πελάτες του Έπσταϊν – αφού ισοδυναμούσε στην ουσία με μια πληροφορία ότι η ισοτιμία του Ευρώ θα ανέβαινε την επόμενη μέρα. Ο Στάρμερ, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, απειλεί τώρα να αφαιρέσει τον τίτλο του «λόρδου» από τον Μάντελσον. Πριν από λίγους μήνες είχε αφαιρέσει, με τον ίδιο τρόπο, τον τίτλο του «πρίγκηπα» από τον Άντριου.

Η αστική δικαιοσύνη είναι αμείλικτη. Απέναντι στους φτωχούς, τους «κακομοίρηδες», και μόνο φυσικά. Αν είσαι πρίγκηπας ή λόρδος το πολύ – πολύ να χάσεις τον τίτλο σου. Και ας βίαζες παιδάκια και ας πούλαγες κρατικά μυστικά. Αν είσαι φτωχός θα σαπίσεις στη φυλακή για ένα καρβέλι ψωμί.