H άποψή μας: Δεν θα περάσουν

Το μεγάλο αντιφασιστικό συλλαλητήριο του Σαββάτου 19 Γενάρη έστειλε δυνατά μηνύματα σε πολλές κατευθύνσεις. Πρώτα απ’ όλα στους νεοναζί της Χρυσής Αυγής, απλά και καθαρά: το κίνημα ενάντια στις δολοφονικές επιθέσεις τους απλώνεται και φουντώνει και θα τους τσακίσει. Και έχει στο πλευρό του αντιφασίστες από όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης.

Αλλά εξίσου δυνατό ήταν το μήνυμα των διαδηλωτών προς τη συγκυβέρνηση του Σαμαρά: Ξέρουμε ότι «όλα τα καθάρματα δουλεύετε μαζί» και θα βρείτε μπροστά σας την εργατική αντίσταση πιο δυνατή από κάθε άλλη φορά.

Η Τρόικα του εσωτερικού παριστάνει ότι βγήκε ενισχυμένη από την ψηφοφορία στη Βουλή για το σκάνδαλο Λαγκάρντ και ότι πήρε το πράσινο φως από την Τρόικα του εξωτερικού («μορατόριουμ χωρίς νέα μέτωπα» το είπε η Καθημερινή της Κυριακής) για να επικεντρωθεί στην επιβολή των μέτρων του τρίτου μνημόνιου. Κούνια που τους κούναγε!

Όλα τα πολύπλοκα τερτίπια με τις κάλπες στη Βουλή δεν μπορούν να κρύψουν το βασικό γεγονός ότι σε κάθε κρίσιμη ψηφοφορία η τύχη της κυβέρνησης παίζεται κορώνα-γράμματα. Οι βουλευτές του Σαμαρά, του Βενιζέλου και του Κουβέλη έχουν τόσο φόβο για τη λαϊκή οργή που παρακαλάνε καθημερινά τον ΣΥΡΙΖΑ να «χαμηλώσει τους τόνους» μήπως και γλυτώσουν μερικούς μήνες ακόμα.

Νέος γύρος

Όσο για το «μορατόριουμ» της μεγάλης Τρόικας, αυτό κι αν είναι κρύο ανέκδοτο. Πριν καλά-καλά στεγνώσει το μελάνι στα δημοσιεύματα με τις μπαρούφες του Στουρνάρα και του Κεδίκογλου περί «βελτιωμένου κλίματος» και «έρχεται η ανάκαμψη», το ΔΝΤ απαιτεί νέο γύρο περικοπών 4,6 δις ευρώ πέρα και πάνω από τις 27.000 απολύσεις στο δημόσιο και τις θηριώδεις ιδιωτικοποιήσεις.

Η αλήθεια είναι ότι έχουμε μπροστά μας κρίσιμες μάχες για να δώσουμε τη χαριστική βολή στην συγκυβέρνηση. Οι χιλιάδες αντιφασίστες διαδηλωτές στείλανε περήφανο χαιρετισμό στους απεργούς των συγκοινωνιών που παίρνουν αυτή τη στιγμή τη σκυτάλη. Οι εργάτες του Μετρό αψηφούν τις απειλές του Χατζηδάκη και ξεσηκώνουν όλες τις συγκοινωνίες για απεργία διαρκείας μέχρι τη νίκη.

Από δίπλα οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία ετοιμάζονται να κατέβουν στις 31 Γενάρη πανελλαδικά στην Αθήνα ενάντια στη διάλυση της δημόσιας Υγείας και ξεσηκώνουν ξανά όλο το Δημόσιο. Ενώνοντας και απλώνοντας αυτούς τους αγώνες μπορούμε να τινάξουμε στον αέρα όλα τα σενάρια για υλοποίηση του μνημόνιου από τον Σαμαρά.

Αυτό το ξέρουν καλά εκεί στην κυβέρνηση και γι’ αυτό έχουν βγάλει μπροστά το Δένδια να φτιάχνει κλίμα «πάταξης της τρομοκρατίας» και να πιέζει τον Τσίπρα να πάρει αποστάσεις από απεργίες και συλλαλητήρια και να ψάχνει τους «νοικοκυραίους».

Δεν είναι ώρα για αναδιπλώσεις, είναι ώρα για κλιμάκωση της εργατικής αντίστασης σε όλα τα μέτωπα, συνδυασμένα και ταυτόχρονα. Ενάντια στους φασίστες, ενάντια στις απολύσεις, ενάντια στην καταστολή, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις –οργανώνουμε, απεργούμε, συντονιζόμαστε μέχρι τη νίκη: Δεν θα περάσουν!

Βαρκελώνη

Νέα Υόρκη

Βρυξέλες

Μόντρεαλ

Βαρσοβία

Κοπεγχάγη

Βιέννη