Καταστολή: Από τη “ζαρντινιέρα”...

Βάλετε στο Google τη λέξη ζαρντινιέρα και το πρώτο αποτέλεσμα που θα δείτε να βγαίνει στην οθόνη αναγράφει το όνομα Αυγουστίνος Δημητρίου. Αναζητήστε ξανά στις “Εικόνες” και δεν θα βρείτε ένα μπουκέτο λουλούδια, αλλά ένα παραμορφωμένο πρόσωπο.

Ο άγριος αναίτιος ξυλοδαρμός του κύπριου φοιτητή από αστυνομικούς, φόρος τιμής στην επέτειο του Πολυτεχνείου στις 17 Νοεμβρίου του 2006 στη Θεσσαλονίκη, καταγράφηκε ολόκληρος από ερασιτεχνική κάμερα και έκανε τον γύρο του κόσμου.

Πριν από λίγες μέρες το Εφετείο έκρινε αθώους τους 6 από τους 8 αστυνομικούς που συμμετείχαν στον ξυλοδαρμό του και είχαν τιμωρηθεί πρωτόδικα. Και καταδίκασε σε 2,5 χρόνια με τριετή αναστολή τους άλλους δύο με το δικαιολογητικό ότι “άσκησαν βία στην προσπάθειά τους να ακινητοποιήσουν το θύμα”.

Σε μια εποχή που και οι λέξεις ακόμα έχουν αρχίσει να χάνουν το νόημά τους. Όπως ζαρντινιέρα. Όπως δικαιοσύνη.

...στον Δένδια

Xρειάστηκε μια ολόκληρη μέρα προσπάθειας συγκάλυψης για να ανακοινώσει τελικά η ΕΛ.ΑΣ ότι στο σπίτι των δολοφόνων χρυσαυγιτών του 27χρονου εργάτη Σεχζάντ Λουκμάν βρέθηκε οπλοστάσιο και προκηρύξεις “πολιτικού κόμματος”. Χρειάστηκε άλλη μια μέρα για να ανακαλύψει η προανάκριση της αστυνομίας ότι το έγκλημα δεν έχει “φυλετικά” ή “εθνοτικά κίνητρα”. Έφταιγε, φαίνεται η “κακιά στιγμή”...

Πρόκειται για το τελευταίο επεισόδιο ενός σίριαλ που επιβεβαιώνει ότι η ΕΛ.ΑΣ διεκδικεί το βραβείο της πιο βάρβαρης, ρατσιστικής, διεφθαρμένης αστυνομίας στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο. Δεν έχει μείνει έστω και μια διεθνής οργάνωση, από τη Διεθνή Αμνηστία μέχρι την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και την Επιτροπή Δικαιωμάτων της ΕΕ, που να μην έχει αναγκαστεί να καταγγείλει τα ατελείωτα περιστατικά βάρβαρης καταστολής και ρατσιστικής βίας εκ μέρους της ΕΛ.ΑΣ.

Είχε προηγηθεί: Ο βασανισμός των συλληφθέντων από την αντιφασιστική μοτοπορεία, τον οποίο ο υπ. Δημόσιας Τάξης Δένδιας αρνιόταν απειλώντας με μηνύσεις (που ποτέ δεν τόλμησε να κάνει) –ακόμα και τον Γκάρντιαν. Οι αστυνομικοί που αντί να συλλάβουν τους Χρυσαυγίτες συνέλαβαν τα θύματα της επίθεσης στο Περιστέρι την ίδια στιγμή που στο στόχαστρο έμπαιναν οι Αρβανίτης-Κατσίμη στη ΝΕΤ επειδή ανέδειξαν το θέμα. Οι καταγγελίες για τους άγριους ξυλοδαρμούς στα στρατόπεδα κράτησης και τις άθλιες συνθήκες κράτησης στα αστυνομικά τμήματα. Οι αναρίθμητες συνεργασίες της ΕΛ.ΑΣ με τη Χ.Α στους δρόμους της Αθήνας και η απόλυτη ανοχή απέναντι στους χρυσαυγίτες να ποζάρουν και να χρησιμοποιούν τα όπλα τους. Η αστυνομική βαρβαρότητα στις Σκουριές, στους εργαζόμενους των δήμων. Το κύκλωμα εμπορίας ναρκωτικών των υψηλόβαθμων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. στο Βόλο.

Πρόσφατα οι ΗΠΑ εξέδωσαν ταξιδιωτική οδηγία ειδικά για την Ελλάδα ότι είναι άκρως επικίνδυνη για τους αφραμερικανούς. Αστυνομικοί είχαν φροντίσει να κακοποιήσουν ένα Νιγηριανό αμερικανικής υπηκοότητας στην Αθήνα, συνάδελφοι τους με πολιτικά είχαν ξυλοκοπήσει άγρια ένα Κορεάτη τουρίστα στην Ομόνοια, ενώ δεν μπορεί κανείς να ξεχάσει την προσαγωγή Ινδού καθηγητή, προσκεκλημένου από την ΑΣΟΕΕ, στο τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα.

Μέσα σε έξι μήνες ο Δένδιας έχει καταφέρει να γίνει ο Νο1 δημόσιος κίνδυνος και μάλιστα σε διεθνές επίπεδο. Καιρός να παραιτηθεί και να φύγει. Και αυτός και η άθλια συγκυβέρνηση που τον στηρίζει.