Το απεργιακό κίνημα

Ιντρακόμ

Τη νέα επίθεση από την πλευρά της εργοδοσίας, καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι στον όμιλο της Ιντρακόμ.

Πρόκειται για το σπάσιμο των ΣΣΕ, με 15% μείωση μισθών και κατάργηση του βρεφονηπιακού επιδόματος. Οι εργαζόμενοι της επιχείρησης θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση, την Τετάρτη 23/1, για το ζήτημα, έχοντας μια πλούσια εμπειρία απεργιακών κινητοποιήσεων στο παρελθόν. Να θυμίσουμε ότι πριν ένα ακριβώς χρόνο, οι εργαζόμενοι της Intracom Defense, βρίσκονταν σε απεργία διαρκείας για τρεις βδομάδες, ενάντια στο πρόγραμμα εκ περιτροπής εργασίας, καθώς και με απεργίες ακόμα παλιότερα είχαν αποκρουστεί επιθέσεις που προέβλεπαν την απόλυση δεκάδων εργαζομένων.

Ναυπηγεία Ελευσίνας

Απεργία διαρκείας ξεκίνησαν την Τρίτη 22/1 οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία Ελευσίνας, μετά την απειλή του ιδιοκτήτη Ταβουλάρη ότι, αν το Δημόσιο δεν πληρώσει τις οφειλές του για την κατασκευή τριών πολεμικών πλοίων, θα κλείσουν οριστικά, όπως και τα ναυπηγεία Νεωρίου στη Σύρο.

Στην ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι προανήγγειλαν “ένα μίγμα τοπικών κινητοποιήσεων στην περιοχή και ειρηνικών διαδηλώσεων στα αρμόδια Υπουργεία Ανάπτυξης, Άμυνας και Εργασίας, προκειμένου να αποτυπωθεί επιτέλους και πρακτικά η δηλωμένη πρόθεση της Κυβέρνησης να στηρίξουν μια Βιώσιμη λύση στα Ναυπηγεία Ελευσίνος”. Την πρώτη μέρα, οι εργαζόμενοι, που παραμένουν πάνω από ένα χρόνο απλήρωτοι, πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στα διόδια Ελευσίνας. Η μόνη βιώσιμη λύση για όλα τα Ναυπηγεία είναι η επανακρατικοποίησή τους χωρίς αποζημίωση για τα αφεντικά τους και η λειτουργία τους κάτω από εργατικό έλεγχο για τις ανάγκες της κοινωνίας.

Τεχνικές επιχειρήσεις

Στη μάχη για την υπεράσπιση των συλλογικών τους συμβάσεων ρίχνονται και οι εργαζόμενοι στις τεχνικές επιχειρήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΟΣΕΤΕΕ), προκήρυξε 48ωρη απεργία στις 24 και 25/1, ενώ με ανακοίνωσή της μιλάει και για περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Οι εργαζόμενοι του τεχνικού κλάδου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, διεκδικούν την εφαρμογή των ΣΣΕ στις εταιρίες του κλάδου, αντιστεκόμενοι στις περαιτέρω μειώσεις μισθών (ήδη οι περικοπές υπερβαίνουν σε πολλές περιπτώσεις το 50%), στις ιδιωτικοποιήσεις των τεχνικών επιχειρήσεων του δημοσίου καθώς και στις απολύσεις – διαθεσιμότητες και την ουσιαστική παύση της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Βιβλιοσυνεργατική

Νέο πρόγραμμα κινητοποιήσεων αποφάσισε η γενική συνέλευση των εργαζόμενων στη Βιβλιοσυνεργατική την Πέμπτη 17/1, απαιτώντας την καταβολή των δεδουλευμένων και την ανάκληση της απόφασης της εργοδοσίας για περικοπή του επιδόματος γάμου.

Συγκεκριμένα, η συνέλευση αποφάσισε: 2ωρες στάσεις εργασίας σε κάθε βάρδια και καμιά υπερωρία για τη Δευτέρα 21, την Τετάρτη 23 και την Παρασκευή 25/1. Νέα συνέλευση θα γίνει την Τετάρτη 23/1.

ΠΟΕ - ΟΤΑ

Με απεργιακές κινητοποιήσεις απαντά η ΠΟΕ-ΟΤΑ στην ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας των δήμων. Την Τρίτη 22/1, κήρυξε 3ωρη στάσης εργασίας 10πμ-1μμ για το προσωπικό του ΕΔΣΝΑ (Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής) και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11πμ έξω από τα γραφεία του Συνδέσμου.

“Η κινητοποίηση πραγματοποιείται ως αντίδραση-απάντηση στην πρώτη δημοπρασία που διεξάγει ο Πρόεδρος του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιάννης Σγουρός, προκειμένου να υλοποιήσει το σχέδιο του για την εκχώρηση της διαχείρισης των απορριμμάτων με τη διαδικασία των ΣΔΙΤ στα μεγάλα επιχειρηματικά-εργολαβικά συμφέροντα για 27 χρόνια. Η δημοπρασία αφορά στην κατασκευή του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στη Βορειοανατολική Αττική (Γραμματικό)”, αναφέρει το δελτίο τύπου της Ομοσπονδίας, ενώ θα ακολουθήσουν “άλλες τρεις δημοπρασίες στις 24 και 29 Ιανουαρίου και 5 Φεβρουαρίου 2013, για τα εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων στη Νοτιοανατολική Αττική (Κερατέα) και Δυτική Αττική (Φυλή και Άνω Λιόσια) αντίστοιχα”.

Συντονισμός Δημοσίου

Σε κοινή σύσκεψη καλεί όλα τα σωματεία του δημόσιου τομέα, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΙΔΑΧ & ΙΔΟΧ του ΕΜΠ. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 25/1, στις 4μμ, στο Πολυτεχνείο της οδού Πατησίων.

“Βρισκόµαστε σε µια πολύ δύσκολη συγκυρία όπου συνάδελφοι µας είναι ήδη υπό καθεστώς απόλυσης ή είναι στο στόχαστρο του κράτους για τις νέες απολύσεις που έρχονται είτε µε την µορφή νέων διαθεσιµοτήτων, είτε µέσω της συρρίκνωσης του Δηµοσίου µέσα από τα αναθεωρηµένα οργανογράµµατα και τις συγχωνεύσεις, είτε µέσω της ψευδεπίγραφης «αξιολόγησης» των εργαζοµένων. Νοµίζουµε ότι τώρα περισσότερο από ποτέ απαιτείται ο συντονισµός και η κοινή δράση των σωµατείων εργαζοµένων κάθε κλάδου και κάθε υπηρεσίας” αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.

ΔΟΕ - ΟΛΜΕ

Εκτακτες γενικές συνελεύσεις των Συλλόγων Δασκάλων και Νηπιαγωγών “για τη διαμόρφωση αγωνιστικής πρότασης του κλάδου για το επόμενο διάστημα” καλεί από τις 21 έως τις 31 Γενάρη η Διδασκαλική Ομοσπονδία. Η Ολομέλεια των Προέδρων της ΔΟΕ θα γίνει τη Δευτέρα 4 Φλεβάρη. Παρά το γεγονός ότι στην εισήγησή του το ΔΣ της Ομοσπονδίας δεν προτείνει συγκεκριμένη απεργιακή κινητοποίηση, οι συνελεύσεις πρέπει να απαιτήσουν απεργιακό αγώνα από την ηγεσία της ΔΟΕ.

Ο Συντονισμός των Συλλόγων Πρωτοβάθμιας (Α’ Αθήνας, «Αθηνά», Αιγάλεω, Αμαρουσίου, «Ο Αριστοτέλης», Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής, Καλλιθέας, Κερατσινίου-Περάματος «Νίκος Πλουμπίδης», Νίκαιας-Πειραιά, Παρθενώνας, «Περικλής», Ν. Σμύρνης) και των ΕΛΜΕ (Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής, Α’ ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής-Ελευσίνας, Νότιας Αθήνας, Β’ ΕΛΜΕ Αθήνας, Ε’ ΕΛΜΕ Αθήνας και ΕΛΜΕ Νέας Σμύρνης-Καλλιθέας-Μοσχάτου) την Πέμπτη 24/1 στις 7μμ (ο τόπος δεν είχε οριστικοποιηθεί όταν η ΕΑ έκλεινε την ύλη της) θα βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση.

Εθνικό Τυπογραφείο

24ωρη προειδοποιητική απεργία πραγματοποίησαν την Τρίτη 22/1 οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Τυπογραφείο.

Οι εργαζόμενοι, οι οποίοι δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους, αντιδρούν στα σχέδια διάλυσης του Ε.Τ και απαιτούν να μην υπάρξει καμία απόλυση – διαθεσιμότητα.

Οικοδόμοι

24ωρη πανελλαδική απεργία πραγματοποίησαν την Τετάρτη 16/1 οι οικοδόμοι, ύστερα από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδος. Την ίδια μέρα, οργανώθηκαν διαδηλώσεις σε μια σειρά πόλεις της χώρας.

Η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα ξεκίνησε στην πλατεία Κάνιγγος πριν καταλήξει στα κτίρια του υπουργείου Εργασίας στην οδό Σταδίου και την οδό Πειραιώς. Κύρια αιτήματα των απεργών ήταν η ανάληψη μέτρων κατά της τεράστιας ανεργίας που μαστίζει τον κλάδο, καθώς και η ανάκληση της πρόσφατης κυβερνητικής απόφασης για αύξηση κατά δύο χρόνια των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για όλους τους οικοδόμους, νέους και παλιούς.