19 Γενάρη: Παγκόσμια αλληλεγγύη

Το πιο τρανό διεθνιστικό μήνυμα αλληλεγγύης έστειλαν για τις 19 Γενάρη χιλιάδες αντιφασίστριες και αντιφασίστες από τα πλάτη και τα μήκη του πλανήτη στην “Αθήνα-Πόλη Αντιφασιστική”.

Από την Παρασκευή 18 Γενάρη σύντροφοι έφτασαν έξω από τα γραφεία της Κομισιόν στις Βρυξέλες μοιράζοντας αντιφασιστικό υλικό στους περαστικούς στην κεντρική πλατεία του μεγάρου της Ε.Ε. Λίγο αργότερα σήκωσαν πανώ με το σηματάκι της ΕΕ και δίπλα “σπόνσορας των φασιστών” με την υπογραφή “Βρυξέλες-αντιφασιστική πόλη 19 Γενάρη 2013”.

Την έκπληξη της ημέρας έκαναν σύντροφοι από την Antifa Action της Πράγας στην Τσεχία που έριξαν ένα εντυπωσιακό πορτοκαλί πανώ από το κάστρο της πόλης με το σύνθημα στα τσέχικα και στα ελληνικά “Ελλάδα είμαστε μαζί σου”.

Το μέγεθος της απήχησης της 19 Γενάρη άρχισε να φαίνεται από πολύ νωρίς τα ξημερώματα όταν έφτασαν οι πρώτες φωτό και τα βίντεο από την Αυστραλία. Με κοντομάνικα μπλουζάκια στους 43 βαθμούς κελσίου που έγραφαν “είμαστε όλοι Έλληνες” και με πικέτες και φωτοτυπίες στα χέρια σύντροφοι πετούσαν την Χρυσή Αυγή στα σκουπίδια έξω από τα γραφεία του ελληνικού προξενείου του Σίδνεϊ. Στην Κανμπέρα σήκωσαν πανό με ένα μεγάλο αντιναζί απαγορευτικό “NO WAY-NEVER AGAIN”.

Το πιο δυνατό μήνυμα αλληλεγγύης όμως ήρθε από την Αγγλία. Από το Μπρίστολ στα νότια μέχρι το Λίντς στα βόρεια σύντροφοι έκαναν παρεμβάσεις και πικετοφορίες με σύνθημα “Αλληλεγγύη – Αθήνα Πόλη Αντιφασιστική”. Όπως και με τη διαδήλωση του Λονδίνου με εκατοντάδες αντιφασίστες να έρχονται από όλη την κεντρική Αγγλία για να διαδηλώσουν έξω από την ελληνική πρεσβεία, το Unite Against Fascism έτρεξε μια πραγματικά διεθνιστική καμπάνια για τις 19 Γενάρη. Αλλά και στη Σκωτία στο Εδιμβούργο μπροστά από την Εθνική Πινακοθήκη της πόλης και στη Γλασκώβη, έγιναν συγκεντρώσεις με δεκάδες αγωνιστές να περικυκλώνονται από την αστυνομία. Στην Ιρλανδία έγιναν μεγάλες κινητοποιήσεις στο Δουβλίνο με πάνω από 200 άτομα στην ελληνική πρεσβεία, ενώ παρεμβάσεις και πικετοφορίες έκαναν αντιφασίστες και στο Κορκ, αλλά και στο Ντέρι της Βόρειας Ιρλανδίας.

Σημαντικό μήνυμα συμπαράστασης στους αντιφασίστες/στριες της Ελλάδας έστειλαν οι Καταλανοί. Στην ίδια τη Βαρκελώνη εν μέσω καταρρακτώδους βροχής έγινε συγκέντρωση έξω από το ελληνικό προξενείο καλεσμένη από την Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Φασισμό και το Ρατσισμό (UNITE), ενώ αργότερα οργανώθηκε συζήτηση με πολύ κόσμο. Εκδήλωση-Συζήτηση “Ούτε στην Αθήνα, ούτε εδώ, ούτε πουθενά”, οργάνωσαν επίσης στην Οσόνα, ενώ πανώ συμπαράστασης και παρέμβαση στο κέντρο της πόλης έγινε από αντιφασίστες και στην Γκαρίγκα.

Πάνω από 40 αγωνιστές/στριες από την Αντιφασιστική Δράση του Μπιλμπάο μαζεύτηκαν στο κέντρο της πόλης και σήκωσαν πανό στα βάσκικα το απόγευμα της 19 Γενάρη.

Πανώ συμπαράστασης στην κινητοποίηση της Αθήνας σήκωσαν σύντροφοι μπροστά στον χιονισμένο Πύργο του Άιφελ στο Παρίσι μέσα σε συνθήκες πολικού ψύχους.

Λυών

Ωστόσο ήταν στη Λυών που έγινε μια από τις καλύτερες εκδηλώσεις συμπαράστασης. “Πάνω από 150 άτομα βρέθηκαν στη συναυλία με χορωδιακή μουσική. Διαβάσαμε όλες τις ανακοινώσεις που είχε βγάλει η πρωτοβουλία «Αθήνα-Πόλη Αντιφασιστική» ενώ μαζέψαμε και 700 ευρώ ενίσχυση”, μας γράφει στην ανταπόκρισή της η Κριστέλ Ριφό.

«Πάνω από 150 άτομα είχε η συγκέντρωση και η πορεία στην ελληνική πρεσβεία που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο», όπως αναφέρει στην ανταπόκρισή του ο Νίκος Τσαμήτρος, ενώ στην Κολωνία 100 αντιφασίστες βγήκαν στους δρόμους της πόλης με πανώ αλληλεγγύης και έκαναν διαδήλωση φωνάζοντας συνθήματα και ανάβοντας καπνογόνα. 150 άτομα είχε η διαδήλωση που καλέστηκε έξω από την πρεσβεία της Ελλάδας στην Κοπεγχάγη. Η διαδήλωση είχε καλεστεί από τους Επαναστάτες Σοσιαλιστές της Δανίας αλλά πήραν μέρος και ομάδες αντιεξουσιαστών ενάντια στις επιθέσεις της αστυνομίας του Δένδια στις καταλήψεις και τους αυτοδιαχειριζόμενους χώρους.

Σημαντικές κινητοποιήσεις έγιναν στην παγωμένη Βαρσοβία και στο Βίλνιους της Λιθουανίας που σύντροφοι άνοιξαν πανό έξω από την ελληνική πρεσβεία. Το ίδιο έγινε και έξω από την ελληνική πρεσβεία στη Βιένη που βρέθηκαν πάνω από 100 άτομα αλλά και στο Όσλο. Εντυπωσιακή ήταν η διαδήλωση που οργανώθηκε στο Τάμπερε της Φινλανδίας με πάνω από 300 αγωνιστές να αψηφούν το χιόνι και τον πάγο και να διαδηλώνουν στο κέντρο της πόλης.

Αντιφασιστική συγκέντρωση έγινε στη Μόσχα στη μνήμη των δολοφονημένων αντιφασιστών Στάνισλαβ Μάρκελοφ και Νάστιας Μπαμπόροβα από Ρώσους νεοναζί στις 19/1 του 2009. Μπροστά σε εκατοντάδες αντιφασίστες, σύντροφοι σήκωσαν πανώ που έγραφε στα ελληνικά και στα ρώσικα “Αθήνα – Μόσχα, Πόλη Αντιφασιστική”.

Πάνω από 2.000 κόσμος συγκεντρώθηκε για να τιμήσει την μνήμη του αρμένικης καταγωγής δημοσιογράφου, Χραντ Ντινκ που δολοφονήθηκε από ακροδεξιούς παρακρατικούς στις 19/1 του 2007 στην Ιστανμπούλ. Στη συγκέντρωση που μίλησε και ο Νόαμ Τσόμσκι, σύντροφοι του DSIP έκαναν αντιφασιστική παρέμβαση. Λίγο αργότερα η αστυνομία επιτέθηκε με δακρυγόνα στους συγκεντρωμένους που προσπάθησαν να διαδηλώσουν στην πλατεία Ταξίμ.

Εντυπωσιακές είναι οι εικόνες που έρχονται και από τις ΗΠΑ. Δεκάδες αντιφασίστες φώναξαν “Never Again” έξω από το ελληνικό προξενείο στην Ν. Υόρκη, και σήκωσαν πανώ στα ελληνικά, ενώ φορτισμένη ήταν η κινητοποίηση στο Σικάγο με πάνω από 70 αντιφασίστες να μην σταματάνε για πάνω από 2 ώρες να φωνάζουν συνθήματα έξω από το ελληνικό προξενείο, κρατώντας φωτογραφίες του δολοφονημένου Σεχζάντ Λουκμάν.

Στο Τορόντο του Καναδά αντιφασίστες άνοιξαν πανώ “Ποτέ Ξανά Φασισμός” μπροστά στο ελληνικό προξενείο, ενώ και στο Μόντρεαλ αντιφασίστες αναρχικοί έκαναν παρέμβαση αλληλεγγύης στην Ελλάδα. Μέχρι και στο μακρινό Μπουένος Άιρες της Αργεντινής μέλη της οργάνωσης TPR έβγαλαν πανό συμπαράστασης στην “Αθήνα-Πόλη Αντιφασιστική” και δίπλα μια πικέτα “Έξω ο Σαμαράς”.

Από τις πιο σημαντικές παρεμβάσεις είναι αυτή που οργάνωσαν στο Σαραγιονού της Λευκωσίας στη Βόρεια Κύπρο στέλνοντας την αλληλεγγύη τους σε ελληνοκύπριους και έλληνες εργάτες και σε όλους τους λαούς που αγωνίζονται.



Unite Against Fascism

Σας φέρνουμε τη διεθνιστική μας αλληλεγγύη από τη Βρετανία. Σήμερα σε μία σειρά μικρές και μεγάλες πόλεις της Βρετανίας γίνονται αντιφασιστικές συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στο αντιφασιστικό κίνημα στην Ελλάδα.

Θέλω να μιλήσω γι' αυτόν που χτυπάει το ντέφι και για τη μαϊμού του που χορεύει. Αυτός που χτυπάει το ντέφι είναι οι ηγέτες της ΕΕ, αυτοί που κόβουν τους μισθούς μας, διαλύουν τις υπηρεσίες μας, μας παίρνουν πίσω όλα τα δικαιώματα. Αυτοί οι οποίοι διεξάγουν πολέμους για το πετρέλαιο, ενώ όλοι οι υπόλοιποι υποφέρουμε.

Αλλά υπάρχει και η μαϊμού όπως είναι η Χρυσή Αυγή, το BNP στη Βρετανία ή το Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία. Αυτοί οι τύποι που είναι τα χειρότερα καθάρματα της γης, είναι το μαχαίρι το οποίο κρατάνε στο χέρι τους τα αφεντικά. Θέλουν να χρησιμοποιήσουν το ρατσισμό απέναντι στους μουσουλμάνους, στους Ρομά, στους μετανάστες, θέλουν να διαχωρίσουν τον λευκό εργάτη από τον μαύρο εργάτη, τη γυναίκα από τον άντρα.

Δεν πρέπει να τους αφήσουμε να μας διασπάσουν. Εχουμε και στη Βρετανία πρόβλημα με τους φασίστες. Εχουν δύο μορφές, το Βρετανικό Εθνικό Κόμμα και την Ενωση Αγγλικής Άμυνας. Την πρώτη φορά που η Ένωση Αγγλικής Άμυνας κατάφερε να οργανώσει διαδήλωση μέσα σε μία φτωχή αγγλική πόλη το Στόουκ, οργάνωσαν επιθέσεις σε μαγαζιά μουσουλμάνων μεταναστών και επιτέθηκαν σε έναν μαύρο επειδή περπατούσε στο δρόμο με μία λευκή.

“Ποτέ δεν θα αγνοήσουμε”

Κάποιοι μάς είπαν αγνοήστε τους και θα εξαφανιστούν. Εμείς είπαμε ποτέ δεν θα αγνοήσουμε το φασισμό, όποτε τολμήσουν να εμφανιστούν στο δρόμο πρέπει να είμαστε και εμείς εκεί για να τους σταματήσουμε. Κάποιοι άλλοι είπαν ότι είναι πρόβλημα μόνο των Μουσουλμάνων και ότι θα πρέπει να το αντιμετωπίσουν μόνοι τους. Και εμείς είπαμε “ποτέ”. Αν ξεκινήσουν μία επίθεση στους μουσουλμάνους, μετά θα χτυπήσουν κάποιον Εβραίο, μετά κάποιον μαύρο. Και όντως αυτό έχει γίνει. Τώρα προσπαθούν να επιτεθούν στα συνδικάτα και τις απεργιακές φρουρές.

Γι' αυτό η απάντησή μας πρέπει να είναι ενότητα πάνω από κάθε διαφορετικότητα, στρέιτ και γκέι, γυναίκες και άντρες, λευκοί και μαύροι, όλοι μαζί. Στη Βρετανία έχουμε φτιάξει την οργάνωση UAF και η κεντρική της ιδέα είναι ότι κι αν είσαι συνδικαλιστής, μέλος του Εργατικού Κόμματος, αναρχικός, τροτσκιστής, έχεις θέση μέσα σε αυτή την οργάνωση για να τσακίσουμε το φασισμό. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι για να νικήσουμε. Γιατί ισχύει με εμάς ότι ισχύει για τα δάχτυλα του ενός χεριού. Κάθε ένα μόνο του δεν έχει δύναμη αλλά όλα μαζί σφιγμένα σε μια γροθιά είναι δύναμη. Το μήνυμα για εσάς είναι ότι πρέπει να τσακίσετε τη Χρυσή Αυγή και για εμάς στη Βρετανία να τσακίσουμε το BNP και την Ένωση Αγγλικής Άμυνας. Ο αγώνας εναντίον των φασιστών είναι διεθνής. Αν τσακίσετε εσείς στην Ελλάδα τη Χρυσή Αυγή θα είναι δύναμη για τη μάχη ενάντια στους φασίστες στη Βρετανία. Αν εμείς τσακίσουμε τους φασίστες στη Βρετανία θα είναι δύναμη για εσάς εδώ.

Μάρτιν Σμιθ, UAF (Ενωθείτε Ενάντια στο Φασισμό), Βρετανία