Συντονισμένη απάντηση - Το ΕΚΑ να καλέσει απεργία

Η μεγάλη μάχη για τη διάσωση των Συλλογικών Συμβάσεων έχει αρχίσει. Το ίδιο και οι διαδικασίες για μια αγωνιστική και συντονισμένη απάντηση, από την πλευρά των εργαζομένων.

Στάση εργασίας των συγκοινωνιών την Τρίτη 29/1 με συγκέντρωση στο Σύνταγμα και 24ωρη απεργία την Πέμπτη 31/1 με κοινή συγκέντρωση όλων των εργαζομένων στις μεταφορές συμφωνήθηκε στην σύσκεψη συντονισμού για όλα τα σωματεία των Μεταφορών που έγινε την Τρίτη 22/1 μετά από κάλεσμα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών, στα γραφεία της Ομοσπονδίας. Πιο πριν την ίδια μέρα είχε πραγματοποιηθεί μια συγκέντρωση εκατοντάδων απεργών και συμπαραστατών από τα ξημερώματα, στο αμαξοστάσιο στα Σεπόλια.

Παρά τις διαφορετικές απόψεις για τον τρόπο αντιμετώπισης της επίθεσης, όλοι εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα του Μετρό και την ανάγκη για ενιαία δράση για την υπεράσπιση των συλλογικών συμβάσεων. Η σύσκεψη κατέληξε στην από κοινού καταδίκη της ποινικοποίησης των κινητοποιήσεων του Μετρό, καθώς και στη δέσμευση ότι σε περίπτωση επίταξης, θα ακινητοποιηθούν όλα τα ΜΜΜ. Παράλληλα, θα βγάλουν ανακοίνωση προς το επιβατικό κοινό, που θα εξηγεί το δίκαιο του αγώνα ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, την κατάργηση των ΣΣΕ και την αύξηση των εισιτηρίων.

Στη σύσκεψη υπήρξαν τοποθετήσεις που ζητούσαν από το ΕΚΑ την κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων για τις 31 Γενάρη καθώς στη σύσκεψη παρευρέθηκε και η πρόεδρος του ΕΚΑ, Στάβη Σαλουφάκου. Σε αυτή την κατεύθυνση η Αγωνιστική Ταξική Ενότητα, θα απευθύνει κι επίσημα πρόταση στο Δ.Σ του ΕΚΑ.

Συμπαράσταση

Με πρωτοβουλία των απεργών του ΜΕΤΡΟ (ΣΕΛΜΑ), πραγματοποιήθηκε, την προηγούμενη μέρα, Δευτέρα 21/1, η δεύτερη συνάντηση για τη συμπαράσταση στον αγώνα τους και τον συντονισμό με άλλους κλάδους.

Στο κατάμεστο αμαξοστάσιο στα Σεπόλια, παρευρέθηκαν εργαζόμενοι και συνδικαλιστές από τα Νοσοκομεία, την ΕΘΕΛ, τους Ηλεκτροδηγούς του ΜΕΤΡΟ (ΣΗΑΜ), το Τραμ, τη ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, τη Χαλυβουργία, τον ΟΣΕ, την ΕΑΒ, τους εργαζόμενους του Αεροδρομίου, τους ΟΤΑ, τις τράπεζες, την Ιντρακόμ, τη Vodafone, τη Wind, τo Kανάλι 1, τους υπαλλήλους του ΕΣΠΑ, το Συνδικάτο Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων, αγωνιστές από την Συνάντηση Εργατικής Αντίστασης, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΠΑΜΕ, το Κίνημα Δεν Πληρώνω, το ΕΠΑΜ, τη Λαϊκή Συνέλευση Κολωνού - Σεπολίων, το 3ο Λύκειο Περιστερίου, την Κίνηση Δικαίωμα και πλήθος άλλοι εργαζόμενοι από μια σειρά χώρους.

“Πρέπει να πάμε τον αγώνα όλοι μαζί. Ο αγώνας που ξεκίνησε το Μετρό, δεν είναι αγώνας του Μετρό. Είναι μια σπίθα για να ξεσηκωθεί ο κόσμος. Εμείς έχουμε ξεκινήσει τον αγώνα εδώ και δυο χρόνια. Έχουμε βιώσει τα πάντα. Αντιστεκόμαστε. Είμαστε 6η ημέρα στην απεργία και είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε. Ο Χατζηδάκης έχει βγει και τρομοκρατεί τον κόσμο. Πρέπει να συνεχίσουμε όλοι μαζί. Αν σταματήσουμε θα πάρουν τα κεφάλια σε έναν-έναν”, είπε στο άνοιγμα της συγκέντρωσης, ο πρόεδρος του ΣΕΛΜΑ, Αντώνης Σταματόπουλος, σε μια ηλεκτρισμένη αλλά ιδιαίτερα μαχητική ατμόσφαιρα.

Μόλις είχε έρθει η απόφαση του δικαστηρίου που κήρυσσε την απεργία παράνομη και καταχρηστική. Μετά από μια θυελλώδη συζήτηση, η συνάντηση κατέληξε, πρώτα και κύρια, σε ενίσχυση των απεργιακών φρουρών, με συγκεντρώσεις κάθε πρωί στις 5:30, στο αμαξοστάσιο στα Σεπόλια, σε στήριξη της στάσης εργασίας στην ΕΘΕΛ την Πέμπτη και πρόταση στη Γενική Συνέλευση για κοινή απεργία διαρκείας. Υπάρχει προσπάθεια για απεργία και κοινή διαδήλωση στις 31 Γενάρη, ημέρα που κινητοποιούνται πανελλαδικά οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία.