31 Γενάρη όλοι μαζί με τα Νοσοκομεία

Χαρακτήρα πανυγειονομικού ξεσηκωμού παίρνει η 24ωρη απεργία και πανελλαδική διαδήλωση στην Αθήνα, έξω από το υπουργείο Υγείας στις 12μ, που καλούν ΠΟΕΔΗΝ και ΟΕΝΓΕ την Πέμπτη 31 Γενάρη.

Η απόφαση του υπουργείου Υγείας να επαναφέρει, μέσα από νέα οργανογράμματα και περικοπές, τα κλεισίματα και τις συγχωνεύσεις μιας σειράς δημόσιων νοσοκομείων πανελλαδικά, έχει εξοργίσει γιατρούς και εργαζόμενους που με τις κινητοποιήσεις το προηγούμενο διάστημα είχαν εμποδίσει την επίθεση. Το ένα μετά το άλλο τα Σωματεία Εργαζόμενων και οι Ενώσεις Γιατρών από όλη τη χώρα προχωρούν σε συνελεύσεις και τοπικές συγκεντρώσεις αποφασίζοντας ταυτόχρονα τη συμμετοχή τους στην απεργία της 31/1 και τη διαδήλωση στην Αθήνα. Σε μια σειρά πόλεις και νησιά, οι τοπικές κοινωνίες ξεσηκώνονται στο πλευρό των εργαζόμενων για να μην περάσει το μνημονιακό σφαγείο στην υγεία. Μαζικές αποστολές για την Αθήνα οργανώνονται ήδη από Θεσσαλονίκη, Ικαρία, Νάξο, Πρέβεζα, Μεσολόγγι, ενώ τις επόμενες μέρες ο κατάλογος θα μεγαλώσει.

Το Αττικό είναι, από τα νοσοκομεία της Αθήνας, το πιο χαρακτηριστικό αυτές τις μέρες παράδειγμα για το τι σημαίνει η επίθεση αλλά και η αντίσταση. “Η κατάσταση με τα ράντζα και την έλλειψη προσωπικού έχει φτάσει στο απροχώρητο και το υπουργείο προσπαθεί να στοχοποιήσει γι'αυτά τους γιατρούς και τους εργαζόμενους, ακόμα και τους ασθενείς!”, μας είπε ο Σπύρος Στάικος, εργαζόμενος στο Αττικό. “Στη γενική συνέλευση του συλλόγου στις 17/1 συμμετείχαν κοντά 200 εργαζόμενοι. Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε συγκέντρωση στη ΔΥΠΕ στις 21/1 που είχε μεγάλη ανταπόκριση, αναστολή της εφημερίας στις 21/1 και 26/1, συμμετοχή στην πανυγειονομική απεργία της ΠΟΕΔΗΝ και της ΟΕΝΓΕ στις 31/1”.

Ανάλογη εικόνα υπάρχει και στην επαρχία. “Πλήθος κόσμου (πάνω από 500 άτομα) από όλα τα μέρη του νησιού και παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες έδωσε εντυπωσιακό και ελπιδοφόρο παρών στο νοσοκομείο Ικαρίας, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του συλλόγου εργαζομένων με αφορμή τις πρόσφατες δυσάρεστες εξελίξεις και την συγχώνευση του νοσοκομείου μας”, αναφέρει ανακοίνωση του Συλλόγου για την κινητοποίηση που έγινε στις 17/1, “Το κάλεσμα προς όλους τους φορείς έγινε στα πλαίσια της στάσης εργασίας που είχε προκηρύξει ο σύλλογός μας ως μια πρώτη αντίδραση στις εφαρμοζόμενες πολιτικές.

Επιτυχία

Στην επιτυχία του καλέσματος συνέβαλλαν και οι στάσεις εργασίας που προκήρυξαν τα σωματεία των εκπαιδευτικών (ΕΛΜΕ και σύλλογος πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ικαρίας-Φούρνων) με τους εκπαιδευτικούς να δίνουν δυναμικό παρών. Εντυπωσιακή ήταν για άλλη μια φορά η μαζική και δυναμική παρουσία των μαθητών του γυμνασίου και λυκείου Αγίου Κηρύκου, ενώ λεωφορείο γεμάτο μαθητές και κόσμο από την βόρεια Ικαρία δυστυχώς δεν κατάφερε να φτάσει έγκαιρα στη συγκέντρωση λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών... Την συμπαράστασή τους εξέφρασαν ο Εμπορικός σύλλογος και οι σύλλογοι γονέων 1ου και 2ου δημοτικού Αγ. Κηρύκου ενώ το συνδικάτο οικοδόμων επέδωσε έγγραφη τοποθέτηση του διοικητικού του συμβουλίου”.

Στη συγκέντρωση αποφασίστηκε: συμμετοχή στο πανυγειονομικό συλλαλητήριο έξω από το υπουργείο Υγείας την Πέμπτη 31/1, ημέρα 24ωρης πανελλαδικής απεργίας της ΠΟΕΔΗΝ, σε συντονισμό με Ικαριακούς συλλόγους των Αθηνών και άλλους συλλόγους εργαζομένων νοσοκομείων του κέντρου και της περιφέρειας. Κάλεσμα στην ΑΔΕΔΥ να προκηρύξει 24ωρη απεργία την ίδια μέρα. Πανικαριακή απεργία την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου με αφορμή την συμπλήρωση 10 χρόνων από την πτώση του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ διερευνώντας τη δυνατότητα η κινητοποίηση να γενικευτεί σε επίπεδο νομού ή ακόμη και περιφέρειας. Συγκρότηση, τέλος, επιτροπής αγώνα στο νησί με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των φορέων των νησιών για την αποτελεσματικότερη οργάνωση του αγώνα. Αντίστοιχοι συντονισμοί με αποφάσεις για κοινές κινητοποιήσεις έχουν δημιουργηθεί στην Πρέβεζα, τη Λέσβο, την Καβάλα.

Ολες οι δυνάμεις του κλάδου επιστρατεύονται για την επιτυχία της απεργίας στις 31/1. Τη Δευτέρα 21/1 το Συντονιστικό Πρωτοβάθμιων Σωματείων Νοσοκομείων και Επιτροπών Αγώνα συνεδρίασε στον Αγιο Σάββα. Γιατροί και εργαζόμενοι από έξι νοσοκομεία συζήτησαν πώς θα οργανώσουν την κινητοποίηση από τα κάτω, με περιοδείες, συνελεύσεις και συζητήσεις και με αιτήματα για αυξήσεις, προσλήψεις και χρηματοδότηση των νοσοκομείων. Την ίδια στιγμή η Πρωτοβουλία ΓΕΝΟΒΑ-

ΝΥΣΤΕΡΙ κυκλοφορεί προκήρυξη και αφίσα που έχουν αρχίσει να διακινούνται σε πολλά νοσοκομεία πανελλαδικά, προβάλοντας την προοπτική της κλιμάκωσης με απεργία διαρκείας. Στη Θεσσαλονίκη η ΕΝΙΘ καλεί γενική συνέλευση των νοσοκομειακών γιατρών την Τετάρτη 23 Γενάρη στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου στις 6μμ.

Διαβάστε επίσης

Απεργία στη Νίκαια