ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Στις 11 Ιούνη λήγει συμβολικά η κλαδική σύμβαση εργασίας ΟΕΝΓΕ - Υπουργείου Υγείας που είχε υπογραφεί το Δεκέμβρη του 2008 και η οποία στο μεγαλύτερο μέρος της έμεινε στα χαρτιά. Στην παραβίαση της κλαδικής συμφωνίας προστέθηκαν τους τελευταίους οι επιθέσεις του Προγράμματος Σταθερότητας και της συμφωνίας της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ προειδοποιεί «τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις του τόπου για ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΚΡΑΧ στο ΕΣΥ που θα προκύψει, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης», αναφέρει η απόφαση, τονίζοντας ότι η «κόκκινη γραμμή» για τους νοσοκομειακούς γιατρούς είναι η «πλήρης και χωρίς ´εκπτώσεις´ αποζημίωση των σημερινών προγραμμάτων εφημερίας που διασφαλίζουν ασφαλή σύνθεση όλων των κλινικών και τμημάτων», καθώς και η «απαρέγκλιτη τήρηση της κλαδικής συμφωνίας Υπουργείου-ΟΕΝΓΕ και η επικύρωσή της με ευνοϊκούς όρους μετά τις 11/6 που λήγει τυπικά».

Η οργή των γιατρών αλλά και όλων των εργαζόμενων στα νοσοκομεία είναι μεγάλη. Στο Κρατικό της Νίκαιας γιατροί, νοσηλευτές και διοικητικοί έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας από τις 21 Μάη για την καταβολή των δεδουλευμένων υπερωριών και εφημεριών των μηνών Φλεβάρη και Μάρτη. Την περασμένη Πέμπτη 27 Μάη, πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας. Η μαζικότητα και η μαχητικότητα της συγκέντρωσης ανάγκασε την υπουργό Υγείας Ξενογιαννακοπούλου να συναντήσει τους εργαζόμενους στο αμφιθέατρο του υπουργείου. Το μόνο που έκανε όμως η υπουργός ήταν να μοιράσει ψεύτικες υποσχέσεις ότι τα κονδύλια για τα δεδουλευμένα έχουν εγκριθεί, αλλά και να επαναλάβει τις χιλιοειπωμένες δεσμεύσεις για προσλήψεις προσωπικού και επίλυση όλων των προβλημάτων του νοσοκομείου.

Επίσχεση

Οι υποσχέσεις αλλά και οι υπόνοιες ότι οι εργαζόμενοι «δεν έχουν δικαίωμα να κάνουν επίσχεση και να κλείνουν την εφημερία» δεν έκαμψαν κανέναν. Στη νέα γενική τους συνέλευση την επόμενη μέρα, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να συνεχίσουν την επίσχεση, οδηγώντας το νοσοκομείο σε νέα -μετά την πρώτη στις 22 Μάη- αναστολή της γενικής του εφημερίας στις 29/5. Στις 31/5 ανανέωσαν την απόφασή τους.

Με κινητοποιήσεις απαντούν οι εργαζόμενοι σε πολλά νοσοκομεία της χώρας. «Οι γιατροί του ΨΝΑ διεκδικούν με κινητοποιήσεις την αμοιβή των εφημεριών που έχουν ήδη πραγματοποιήσει, τον Αύγουστο του 2009, μέρος του Δεκέμβρη του 2009 και όλους τους μήνες μέχρι τώρα του 2010, που δεν τους έχουν πληρωθεί. Η γενική συνέλευση αποφάσισε να εφαρμόσουν οι γιατροί προγράμματα 4 εφημεριών ανά μήνα. Ως εκ τούτου, το ΨΝΑ δεν είναι σε θέση να αναλάβει την ευθύνη ανοιχτής εφημερίας για τις 26 και 28 Μάη του 2010» αναφέρει η ανακοίνωση της 5μελούς των γιατρών στο ΨΝΑ.

Στο Σισμανόγλειο, η γενική συνέλευση των εργαζόμενων στην 1/6 αποφάσισε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας απο 2 Ιούνη και επίσχεση εργασίας από 4 Ιούνη μέχρι την καταβολή όλων των οφειλών εξαιρέσιμων και νυχτερινών, αργιών και υπερωριών. 

Το εκρηκτικό κλίμα που υπάρχει στα νοσοκομεία μπορεί να βγει στους δρόμους στις 11 Ιούνη καθώς η πρόταση της ΕΓ της ΟΕΝΓΕ μιλά και για μαζικές διαδηλώσεις των Ενώσεων των Γιατρών την ίδια μέρα στην Αθήνα και σε όλες τις πόλεις. Η ΕΕ της ΠΟΕΔΗΝ έχει εξουσιοδότηση για την κήρυξη απεργίας, που επιτέλους, πρέπει να εξαγγείλει. Μαζί με την ΟΕΝΓΕ, με αιτήματα αυξήσεις-προσλήψεις-λεφτά για την Υγεία.