ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ, ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ - Ολομέτωπη επίθεση - Θέλουμε αυξήσεις, όχι απολύσεις

Στην πρώτη συνάντηση που έγινε την Τρίτη 1 Ιούνη, την ώρα που η ΕΑ πήγαινε στο τυπογραφείο, ο Παναγόπουλος αντί να διεκδικεί πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, παζάρευε πόσο -λιγότερο ή περισσότερο- θα μειωθούν οι αποδοχές, βάση του μνημονίου που έχει γίνει σημαία του ΣΕΒ και της κυβέρνησης.

Είναι προφανές, ότι η διαπραγμάτευση για τη νέα συλλογική σύμβαση γίνεται σε συνθήκες που διαφέρουν από κάθε άλλη φορά. Στις ΔΕΚΟ, ήδη έχει περικοπεί το 10% του μισθού, τα επιδόματα Πάσχα, Χριστουγέννων, διακοπών και η κυβέρνηση έχει αποφασίσει το πάγωμα των μισθών. 

Στον ιδιωτικό τομέα, όπως αναφέρει σε δελτίο τύπου η ΓΣΕΕ «πληθαίνουν οι καταγγελίες ότι οι εκπρόσωποι των εργοδοτών αποχωρούν από τις διαδικασίες διαπραγματεύσεων στα πλαίσια του ΟΜΕΔ (που είχαν εκκινήσει σε προγενέστερο χρόνο) με το «επιχείρημα» ότι επίκειται συνάντηση στα πλαίσια της πρόσκλησης του Υπουργού Εργασίας που θα αλλάξει (δηλ. θα καταργήσει σύμφωνα με τις επιδιώξεις τους) το καθεστώς λειτουργίας του Οργανισμού μεσολάβησης και της Διαιτησίας». Τον άθλιο αυτό χορό έσυραν πρώτοι-πρώτοι οι τραπεζίτες, που αρνήθηκαν πεισματικά να υπογράψουν την προηγούμενη κλαδική σύμβαση με την ΟΤΟΕ. 

Απέναντι σε μια τέτοια επίθεση, ο Παναγόπουλος τόνισε στην ολομέλεια της ΓΣΕΕ, ότι αυτό που παίζεται φέτος δεν είναι πόσο καλή θα είναι η νέα ΕΣΣΕ, αλλά αν θα υπάρχει ΕΣΣΕ και κλαδικές συμβάσεις και έθεσε σαν στόχο την υπογραφή της ΕΣΣΕ, ακόμα κι αν δεν έχει καμιά αύξηση, παρά μόνο αυτήν του πληθωρισμού. 

Ανεπαρκής

Είναι προφανές ότι για ακόμα μια φορά η ηγεσία της ΓΣΕΕ είναι ανεπαρκής. Όχι βέβαια, γιατί θέλει να υπερασπιστεί το θεσμό της ΕΣΣΕ που είναι κατάκτηση των εργαζομένων. Είναι ανεπαρκής, καταρχήν, γιατί το γλείψιμο στην εργοδοσία δεν έφερε ποτέ κανένα θετικό αποτέλεσμα. Αναφέρει η απαράδεκτη επιστολή της ΓΣΕΕ προς το ΣΕΒ για την έναρξη διαπραγματεύσεων για τη νέα ΕΣΣΕ: «Παρά τις διαφωνίες μας σε πολλά και σημαντικά θέματα έχουμε αποδείξει ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ότι μπορούμε να συνομιλούμε, να διαπραγματευόμαστε και να βρίσκουμε λύσεις χωρίς κρατικές παρεμβάσεις (οι οποίες όποτε έγιναν «δυναμίτισαν» το κλίμα). Προκειμένου λοιπόν να επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την σύναψη ΕΓΣΣΕ σας καλούμε σε συνάντηση ώστε σε σύντομο διάστημα και πάντως εντός του Ιούνη να καταλήξουμε σε οριστική συμφωνία».

Πέρα από το γελοίο και το ψευδές του ισχυρισμού «εργάτες και αφεντικά πάντα τα βρίσκαμε και φταίει το κακό κράτος», το μόνο σίγουρο είναι ότι τα γλειψίματα και η υπογραφή - όσο όσο και στα γρήγορα- μιας νέας ΕΣΣΕ από τον Παναγόπουλο, δεν πρόκειται ούτε τους εργαζόμενους, ούτε το θεσμό των συλλογικών συμβάσεων να εξασφαλίσει, ακόμα κι αν ο ΣΕΒ τελικά αποδεχτεί να υπογράψει μια τέτοια σύμβαση. 

Όταν η κυβέρνηση πάει να κατεβάσει το μισθό του πρωτοδιόριστου στα 595 ευρώ, αυτό που χρειάζεται δεν είναι διάλογος με το ΣΕΒ για «αυξήσεις» στα όρια του πληθωρισμού, αλλά κλιμάκωση των απεργιών για αύξηση του βασικού κατώτατου μισθού στα 1400 ευρώ - και προφανώς την απόσυρση και μη εφαρμογή όλων αυτών των μέτρων που ετοιμάζεται να περάσει η κυβέρνηση. Αυτός είναι το τρόπος για να εξασφαλίσουμε τις συλλογικές συμβάσεις εθνικές, κλαδικές, επιχειρησιακές - και πάνω απ´ όλα τη δυνατότητα των εργαζομένων να επιβιώσουν ενάντια σε αυτήν τη λαίλαπα.