Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ - Η ΓΣΕΕ αντιμέτωπη με το αίτημα για κλιμάκωση

Στην εισήγησή του ο Παναγόπουλος κοκορεύτηκε ότι η ΓΣΕΕ δεν πρόκειται να πάει στο κάλεσμα του Λοβέρδου για τριμερή διάλογο με τις εργοδοτικές οργανώσεις για τα εργασιακά. Αυτό, άλλες εποχές θα φάνταζε «αριστερισμός» για τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, όμως σήμερα είναι πολύ λίγο. 

Λίγες μόλις μέρες μετά τις πιο μεγάλες απεργίες και απεργιακά συλλαλητήρια της μεταπολίτευσης στις 5 και 20 Μάη, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ περιορίστηκε να εισηγηθεί στην ολομέλεια μόνο το συλλαλητήριο μαζί με την ΑΔΕΔΥ για το Σάββατο 5 Ιούνη και μετά ζήτησε την εξουσιοδότηση για να καλέσει απεργία όποτε κρίνει απαραίτητο, χωρίς να ορίσει ημερομηνία. Στην ουσία, για τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, ο μόνος άμεσος στόχος αυτής της συνεδρίασης ήταν να κλειστεί ραντεβού με το ΣΕΒ για γρήγορη υπογραφή νέας ΕΣΣΕ. (βλέπε σελ. 5).

Ο γγ της ΓΣΕΕ Τσαλικάκης από τη ΔΑΚΕ είπε ότι «μας κατηγορούνε ότι κάνουμε πιστολιές στον αέρα» και πρότεινε απεργία της ΓΣΕΕ από τη μέρα που θα ξεκινήσει η συζήτηση για το ασφαλιστικό μέχρι τη μέρα που θα ψηφιστεί - πρόταση που επανέλαβε άλλος ένας ΔΑΚίτης από κάτω προτείνοντας επαναλαμβανόμενες 48ωρες. 

Ο εκπρόσωπος της Αυτόνομης Παρέμβασης Γαβρίλης αφού έκανε μια εκτεταμένη ανάλυση πάνω στη φύση της επίθεσης περιορίστηκε να καλέσει τη ΓΣΕΕ να συναποφασίσει απεργία μαζί με την ΑΔΕΔΥ - καθώς επίσης να διοργανωθεί διεθνές συνέδριο με επιστήμονες και συνδικαλιστές για την κρίση στην Ελλάδα και να στείλει η ΓΣΕΕ επιστολές σε όλους τους βουλευτές ζητώντας να μην ψηφίσουν το ασφαλιστικό. Ο Θ. Κούτρας από το ΠΑΜΕ, αφού τόνισε ότι όλα τα μέτρα ήταν προαποφασισμένα από το Μάαστριχτ, είπε πως το ΠΑΜΕ οργανώνει το συλλαλητήριό του στις 1 Ιούνη και από εκεί και πέρα θα συμμετάσχει σε όποια απεργία αποφασίσει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ.

Προτάσεις

Στη συζήτηση που έγινε μπήκαν και άλλες προτάσεις. Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου πρότεινε η ΓΣΕΕ να αποφασίσει η επόμενη απεργία να είναι 48ωρη. Ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του Α. Κολλά από την ΠΑΣΚΕ ο οποίος τόνισε τα εξής: 

«Αντέδρασα πριν και ρώτησα τον πρόεδρο τι προτείνει... Θέλω να κάνω μια πρόταση σε όλους. Να πάμε σε μια διαδικασία που είναι σκληρή μεν, αλλά θα έχουν συμμετοχή όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα που ανήκουν... Είχα τοποθετηθεί στο συνέδριο της ΓΣΕΕ να στηρίξουμε την προσπάθεια του Γ. Παπανδρέου με το μπάχαλο στην οικονομία που έχει παραλάβει. Αλλά με τη στάση του και την ανοχή του να μετατραπούμε σε σοσιαλ-νεοφιλελεύθεροι αποδεχόμενοι πολιτικές που ισοπεδώνουν τα πάντα και τους πάντες, δεν το δέχομαι. Εχω αναπροσαρμόσει τη σκέψη μου μετά τη συμφωνία με την τρόικα που ισοπεδώνει κάθε κατάκτηση που έχει προκύψει διαχρονικά... Πρέπει να βγει ένα μανιφέστο από εδώ και να κινηθεί προς τη βάση, με τις θέσεις μας, ότι δεν πάει άλλο και με το αίτημα να ψηφίσουν οι εργαζόμενοι για πολιτική απεργία, πλέον. Πολιτική απεργία και όποιος αντέξει. Αλλά να έχουν ψηφίσει πριν οι εργαζόμενοι. Να πάμε για ανατροπή του πολιτικού συστήματος, έστω αν χρειαστεί να φύγει και η χώρα από την ΕΕ. Κάνω αυτή τη σκληρή πρόταση, αν συμφωνούμε ότι χρειάζεται πολιτική ανατροπή και να βγούμε μπροστά σαν κοινωνικό κίνημα και να ζητήσουμε απ´ όποιον από τους πολιτικούς συντρόφους μας έχει τσίπα να έρθει μαζί μας...» 

Δυστυχώς, η Αυτόνομη Παρέμβαση και το ΠΑΜΕ κινήθηκαν στα αγωνιστικά πλαίσια που έβαλε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, αφήνοντας τη ΔΑΚΕ να δημαγωγεί. Aλλοι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ υποστήριξαν ότι κατανοούν την οργή, αλλά δεν είναι αυτή η στιγμή για 48ωρες επαναλαμβανόμενες και ότι ο κόσμος είναι μουδιασμένος και πρέπει να γίνει δουλειά για να «κατέβουν όλοι» στο δρόμο. Στην ουσία μουδιασμένοι φάνηκαν οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ που στήριξαν προεκλογικά την κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου ελπίζοντας κάτι καλύτερο και τώρα έχουν μείνει στον αέρα. Οχι ο κόσμος. 

Τελικά οι διάφορες προτάσεις που τέθηκαν δεν μπήκαν καν σε αντιπαράθεση. Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ στο κλείσιμό του, είπε ότι δεν μπορεί να γίνεται εδώ διαγωνισμός, ποιος θα προτείνει περισσότερες μέρες απεργία και «ανακάλεσε στην τάξη» τον εκπρόσωπο της ΔΑΚΕ για την πρόταση για πολυήμερη απεργία - δίνοντας και ένα τόνο «γραφικότητας» σε τέτοιου είδους προτάσεις κλιμάκωσης. 

Στη συνέχεια, δικαιολόγησε την απουσία του από την πανεργατική απεργία στις 20 Μάη, λέγοντας ότι βρέθηκε στη Γερμανία για συναντήσεις. Περιέγραψε μάλιστα τον αγώνα που έδωσε για να πείσει τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών, για τα δίκια των εργαζομένων στην Ελλάδα. Μιλάμε, για μεγάλες μάχες εκεί στα μετόπισθεν...