Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Έξω το ΝΑΤΟ και η Φρόντεξ: Οργανώνουμε τις 19 Μάρτη

Χανιά

Εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ Χανίων πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη, στις 24 Φεβρουαρίου, στη Σαμπιονάρα, ενόψει της διεθνούς ημέρας ενάντια στο ρατσισμό, στις 19 του Μάρτη.
 
Πρώτος ομιλητής ήταν ο Γιώργος Τσιάκαλος, πανεπιστημιακός του ΑΠΘ, και επόμενη η Μαργαρίτα Παπαμηνά, δασκάλα και συντονίστρια της ΚΕΕΡΦΑ Χανίων.
 
Ο Γ. Τσιάκαλος μίλησε για την ανεπάρκεια κρατικών δομών, σε αντιδιαστολή με τους απλούς ανθρώπους, που από τη Λέσβο μέχρι στην Ειδομένη δεν έχουν αφήσει κανέναν πεινασμένο, κανέναν να κρυώνει, κανέναν παρατημένο, τονίζοντας παράλληλα τη σημασία των ανοιχτών συνόρων, για να μην πνίγονται κατά εκατοντάδες οι άνθρωποι, αλλά και τη σημασία της 19ης του Μάρτη, για να απαντήσουμε έμπρακτα και βροντόφωνα σε όλους αυτούς που παίζουν το χαρτί της ισλαμοφοβίας. Τόνισε ότι από την άλλη μεριά είμαστε περισσότεροι και θα νικήσουμε.
 
Η Μαργαρίτα τόνισε ότι οι δυνατότητες που έχουν τα Χανιά για να οργανώσουν τη Διεθνή Μέρα Δράσης είναι τεράστιες, αν θυμηθεί κανείς την αντιπροσωπεία που έστειλε η πόλη στις 23 και 24 Γενάρη στον Έβρο, τη στήριξη των σωματείων και την κινηματική διάθεση που διακρίνει τον κόσμο όλο αυτό το διάστημα. Θύμισε την κινητοποίηση πριν κάποια χρόνια ενάντια στη Νατοϊκή Βάση της Σούδας και τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που έχει ένα Παγκρήτιο Συλλαλητήριο.
 
Πάνω από 70 άτομα συμμετείχαν στην εκδήλωση, γεμίζοντας την αίθουσα. Μεταξύ αυτών πολλοί μετανάστες, δάσκαλοι και καθηγητές. 
Οι τοποθετήσεις και οι απορίες ήταν αμέτρητες, κάτι που επιβεβαίωσε τη σημασία τέτοιων εκδηλώσεων και δράσεων.
 
Το κέρδος ήταν πολλαπλό: καταρχήν έγιναν ξεκαθαρίσματα σε έναν κόσμο που αναζητά απαντήσεις πολιτικές για όσα βλέπει και ζει. Επιπλέον, έγινε εγγραφή 5 νέων μελών στην ΚΕΕΡΦΑ. Τέλος, ορίστηκε σύσκεψη δασκάλων για την οργάνωση της 19 Μάρτη, ώστε να δούμε με ποιον τρόπο και με ποιες δράσεις θα ανοίξουμε την καμπάνια στα σχολεία, όπως επίσης και σύσκεψη μεταναστών, καθώς θεωρούμε ότι στις 19 Μάρτη μπορούν και πρέπει να έχουν καθοριστικό ρόλο.
 
Κάθε πρόσφυγας είναι καλοδεχούμενος. Αν κάποιος δε χωράει, είναι η FRONTEX, το ΝΑΤΟ και οι φασίστες. Ελάτε να οργανώσουμε μαζί τις 19 Μάρτη!
Κατερίνα Τσαλταμπάση