Εργατικό κίνημα
Εκλογές στα σωματεία
ΣΕΙΙΝΑΠ
Εκλογές πραγματοποιεί ο Σύλλογος Εργαζόμενων Ιατρών Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων Αθήνας-Πειραιά (ΣΕΙΙΝΑΠ) το Σάββατο 23 Απρίλη για νέο ΔΣ και αντιπροσώπους για τα συνέδρια του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτηρίων Ιδιωτικών Ελλάδας. Οι εκλογές θα γίνουν 12μες-6μμ στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (Σεβαστουπόλεως 113, Αθήνα).
Θα προηγηθεί στις 10πμ η εκλογοαπολογιστική συνέλευση και η εκλογή της εφορευτικής επιτροπής. Στις εκλογές συμμετέχει το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή (ΑΡΣΙ, Νυστέρι, ανεξάρτητοι). Σε ανακοίνωσή του σημειώνει: «οι εργαζόμενοι χρειάζεται να πάρουμε στα χέρια μας τον αγώνα, να σπάσουμε το πάγωμα που προσπαθεί να επιβάλει η συνδικαλιστική γραφειοκρατία, να συνεχίσουμε και να κλιμακώσουμε τον αγώνα για να μην περάσει το αντιασφαλιστικό σχέδιο, να μην τολμήσει η κυβέρνηση να το κατεβάσει καν μαζί με τα σχέδια για νέο φορολογικό και τα υπόλοιπα μέτρα. Να πιάσουμε την σκυτάλη από την μεγάλη πανεργατική απεργία του Φλεβάρη».
Στο ψηφοδέλτιο του Ενωτικού Κινήματος από τη μεριά του Νυστεριού συμμετέχει η Σύλβια Φεσσά.
ΥΠΕΧΩΔΕ
Oλοκληρώθηκαν οι εκλογές για νέο ΔΣ και αντιπροσώπους στην Ομοσπονδία του ΥΠΕΧΩΔΕ (νυν ΥΠΟΜΕΔΙ). Η Συσπείρωση Αριστερών Εργαζόμενων που κατέβαινε για πρώτη φορά κατάφερε να πάρει 1 έδρα στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο και να εκλέξει δύο αντιπροσώπους για το συνέδριο της Ομοσπονδίας.
Αναλυτικά τα αποτελέσματα έχουν ως εξής: Για το ΔΣ τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 590. Πήραν: Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση (ΠΑΣΟΚ) 330 ψήφους και 8 έδρες, Αγωνιστική Συνεργασία (ΣΥΡΙΖΑ) 91 ψήφους και 2 έδρες, Ανεξάρτητη Αγωνιστική Κίνηση (πρώην ΠΑΣΚ και δεξιοί) 83 ψήφους και 2 έδρες, Συσπείρωση Αριστερών Εργαζόμενων 41 ψήφους και 1 έδρα, Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα 25 ψήφους.
Για την Ομοσπονδία τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 577. Πήραν: Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση 348 ψήφους και 15 αντιπροσώπους, Αγωνιστική Συνεργασία 75 και 3, Ανεξάρτητη Αγωνιστική Κίνηση 82 και 3, Συσπείρωση Αριστερών Εργαζόμενων 46 και 2, Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα 26 και 1.
Ιδιωτικοί Υπάλληλοι
Ξεκίνησαν οι εκλογές στο Σύνδεσμο ιδιωτικών υπαλλήλων Α.Ε. και Γραφείων την Κυριακή 17 Απρίλη. Θα διαρκέσουν μέχρι την Κυριακή 24/4, ενώ τα μέλη του Συνδέσμου μπορούν να ψηφίζουν στα γραφεία του στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (3ος όροφος) τις καθημερινές 2μμ έως 8μμ και το Σαββατοκύριακο 10πμ με 6μμ.
Στις εκλογές συμμετέχει η Αγωνιστική Ταξική Ενότητα, παράταξη που στηρίζει και η Εργατική Αλληλεγγύη. Υποψήφιοι είναι οι: Κατερίνα Πατρικίου, Κώστας Τόδουλος, Κωνσταντίνα Τριαντοπούλου, Φωτεινή Τσαμούρη, Γιώργος Τσαμούρης.
• 24ωρη απεργία καλεί η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων την Κυριακή 24/4 ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργείας με συγκέντρωση 11πμ, Σύνταγμα και Ερμού.
Επισιτισμός
Ολοκληρώθηκαν οι εκλογές στο Συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού και Ξενοδοχείων Νομού Αττικής. Για πρώτη φορά στις εκλογές συμμετείχε η Καμαριέρα.
Τα αποτελέσματα έχουν ως εξής: Ψήφισαν 2.973 (από 3.050 το 2014), έγκυρα 2.914. Για την Κεντρική Διοίκηση πήραν: ΔΑΣ (ΠΑΜΕ) 2.745 ψήφους και 16 έδρες (από 2.530 και 15 έδρες), Λάντζα-Αγωνιστική Εργατική Συσπείρωση 143 ψήφους και 1 έδρα, Καμαριέρα-αντικαπιταλιστική κίνηση εργαζόμενων 26 ψήφους.
Για αντιπροσώπους στο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας εργατών επισιτισμού και υπαλλήλων τουριστικών επαγγελμάτων: Ψήφισαν 2.207 (από 2.129 το 2014), έγκυρα 2166. Πήραν: ΔΑΣ (ΠΑΜΕ) 2.027 ψήφους και 21 αντιπροσώπους (από 1.933 ψήφους και 20 αντιπροσώπους), Λάντζα-Αγωνιστική Εργατική Συσπείρωση 106 ψήφους και 1 αντιπρόσωπο, Καμαριέρα-αντικαπιταλιστική κίνηση εργαζόμενων 33 ψήφους.
ΣΕΗ
Για τις 25 Απρίλη έχουν προγραμματιστεί να γίνουν οι εκλογές στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών. Στις εκλογές συμμετέχει για δεύτερη φορά η Ανατρεπτική Συσπείρωση Ηθοποιών (ΑΣΗ), παράταξη που στηρίζει και η Εργατική Αλληλεγγύη.
Tη Δευτέρα 18 Απρίλη το σωματείο πραγματοποίησε την εκλογοαπολογιστική του συνέλευση στο θέατρο Χατζηχρήστου-«Ορφέας». Η Σοφία Στυλιανού μας έδωσε την εικόνα από τη συνέλευση. «Συγκεντρωθήκαμε 150 με 170 άτομα περίπου. Στη συνέλευση φάνηκε με ένα τρόπο η κρίση που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η παράταξη που είχε την πλειοψηφία στη διοίκηση και είχε πολλούς Συριζαίους αναγκάστηκε να αποχωρήσει από τη διαδικασία γιατί είναι διαλυμένη. Έτσι κι αλλιώς, δεν κατάφεραν κάτι αφού περίμεναν ότι θα βγάλουν αποτελέσματα από τις συναντήσεις με διάφορους υπουργούς.
Από τη μεριά της Ανατρεπτικής Συσπείρωσης Ηθοποιών τονίσαμε ότι πρέπει να συντονιστούμε με τους υπόλοιπους εργαζόμενους για τα ζητήματα του ασφαλιστικού και για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Προτείναμε το σωματείο να κάνει δράσεις για τους πρόσφυγες. Τέλος, απαιτήσαμε να σταματήσουν τα γραφειοκρατικά εμπόδια στο άνοιγμα του σωματείου. Δεν γίνεται να υπάρχει τέτοια ανεργία στον κλάδο και να κόβονται μέλη επειδή δεν έχουν καταφέρει να είναι οικονομικά εντάξει. Εγώ έχω κάνει διακανονισμό και ακόμα και έτσι δεν μπορώ να είμαι υποψήφια στις εκλογές. Το σωματείο πρέπει να είναι ανοιχτό, να μην υπάρχουν αποκλεισμοί».
Τα ψηφοδέλτια «κλείνουν» την Παρασκευή 22 Απρίλη. Μέχρι τώρα υποψήφιοι με την ΑΣΗ είναι: Γιώργος Ζιόβας, Παναγιώτης Κορδαλής, Σταυρίνα Πρεβεδώρου και Αλέξανδρος Μαρτζούκος.
ΥΠΠΟ
Εκλογές πραγματοποιεί ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων υπουργείου Πολιτισμού στις 17 Μάη. Στις εκλογές συμμετέχει η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση (ΕΑΚ).
Ο Αντώνης Φώσκολος δήλωσε στην ΕΑ: «Στην ΕΑΚ συμμετέχουμε σύντροφοι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ανένταχτοι αριστεροί, κόσμος που είναι απογοητευμένος από το ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. Στηρίζουμε το σχήμα που και στις προηγούμενες εκλογές πήρε την πρώτη θέση. Θέλουμε να καθορίσουμε ότι θα είναι στην πρώτη γραμμή των αγώνων, να οργανώσουμε τις απεργίες μας, να οργανώσουμε ξανά καταλήψεις του υπουργείου, κλεισίματα του Βράχου της Ακρόπολης. Τα ψηφοδέλτια κλείνουν την Παρασκευή 22 Απρίλη. Από τη μεριά της Εργατικής Αλληλεγγύης μέχρι τώρα υποψήφιοι είμαστε εγώ και η Σταυρούλα Ψυχογιοπούλου».