Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Η μάχη του Πειραιά

Λιμάνι, Πειραιά, Πύλη Ε2, Τετάρτη 20 Απρίλη

Έγινε με μεγάλη επιτυχία την Τετάρτη 20 Απρίλη στο Λιμάνι του Πειραιά η προγραμματισμένη συγκέντρωση -εκδήλωση των συνδικάτων, των δημοτικών κινήσεων και της ΚΕΕΡΦΑ. Η πύλη Ε2 του Λιμανιού πλημμύρισε από πολύχρωμα αντιρατσιστικά πανώ, ενώ στη διάρκεια της εκδήλωσης ναυτεργάτες, εκπαιδευτικοί, γιατροί, φοιτητές, άνεργοι ενώθηκαν μαζί με τους πρόσφυγες από το Αφγανιστάν και τη Συρία, στέλνοντας το μήνυμα ότι ο Πειραιάς είναι και θα παραμείνει Λιμάνι της προσφυγιάς και της αντίστασης στο ξεπούλημα του ΟΛΠ στην Cosco. 
 
Μαζί με την ΚΕΕΡΦΑ την εκδήλωση στήριξαν: η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), το σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Καπνοβιομηχανίας «ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ», ο Σύλλογος Υπαλλήλων ΝΑΤ, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων Εργαζόμενων στην Ναυτιλία και τον Τουρισμό (ΤΑΝΠΥ), ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΝΑΤ, η ΠΟΣΠΕΡΤ, το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ), η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), το Σωματείο Εργαζομένων Νοσoκομείου Γεννηματάς, καθώς και ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που κάλεσαν και συμμετείχαν στην εκδήλωση.
 
Την εκδήλωση συντόνισαν ο Θανάσης Διαβολάκης, πρώην Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά, η Κατερίνα Θωίδου Δημοτική Σύμβουλος Νίκαιας και ο Νίκος Κροκίδης Γραμματέας της ΠΕΝΕΝ. Το λόγο πήραν ο Αντώνης Νταλακογεώργος πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ, ο Χαμαγιούν Ομάρ Αφγανός πρόσφυγας, ο Νεκτάριος Χατζηανδρέου εκπαιδευτικός μέλος της ΕΛΜΕ, Πειραιά, ο Πέτρος Κωνσταντίνου συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ, ο Γιάννης Λειβαδάρος από το ΔΣ Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Κερατσινίου, ο Γιώργος Μακρυνός πρόεδρος ΣΕΜ Δήμου Κορυδαλλού, ο Κώστας Παπαδάκης, Δικηγόρος της Πολιτικής Αγωγής στη Δίκη της Χρυσής Αυγής, η Ζαννέτα Λυσικάτου, γιατρός στο Αγλαϊα Κυριακού και μέλος του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ και ο Αφγανός πρόσφυγας Φεζολά. 
 
Αιτήματα
Ξεχωριστή στιγμή της εκδήλωσης ήταν όταν το λόγο πήρε ο Σύριος πρόσφυγας Αμζάτ θέτοντας τα αιτήματα των προσφύγων για ιατρική περίθαλψη, στέγαση, εργασία. "Αν μας στείλουν σε στρατόπεδα μακριά από τις πόλεις και συμβεί μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης ποιος θα είναι ο υπεύθυνος και πόσο γρήγορα θα μπορούμε να μεταφερθούμε στα νοσοκομεία; Υπάρχει η ανάγκη τα παιδιά να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση. Πολλοί από εμάς έχουμε πάρει μία εξάμηνη άδεια παραμονής. Πόσο είναι δυνατό να έχουμε πρόσβαση στις αρμόδιες κρατικές αρχές ασύλου; Υπάρχει επάρκεια σε μεταφραστές; Χρειάζεται να εργαστούμε για να στηρίξουμε τον εαυτό μας και την οικογένειά μας. Ποια είναι τα δικαιώματά μας; Χρειαζόμαστε καθαρές απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα. Όλοι γνωρίζουμε ότι τα σύνορα μπορεί να μην ανοίξουν για αυτό χρειαζόμαστε λύσεις στα προβλήματα διαβίωσής μας". 
 
Σαν επόμενο βήμα που αναδείχτηκε από όλες τις τοποθετήσεις ήταν ότι χρειάζεται να κλιμακωθούν οι παρεμβάσεις-δράσεις των σωματείων, των δημοτικών κινήσεων, των αντιρατσιστικών οργανώσεων και των ίδιων των προσφυγων. Για να αναγκάσουν την κυβέρνηση και τους Δήμους να ανοίξουν αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας, να ενταχθούν τα προσφυγόπουλα σε τάξεις υποδοχής στα σχολεία, να διαμορφωθούν κρατικές δομές ιατρικής περίθαλψης, σίτισης, καθαριότητας στους χώρους φιλοξενίας. Με πρώτο σταθμό αυτής της διεκδίκησης τη 48ωρη πανεργατική απεργία κόντρα στο νέο ασφαλιστικό-φορολογικό σφαγείο που ετοιμάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
 
 

Δημόσιο λιμάνι με εργατικό έλεγχο

Με το κλείσιμο των συνόρων εγκλωβίστηκαν δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες εντός της χώρας μας. Αυτοί οι άνθρωποι, πρέπει να τύχουν της μεγαλύτερης φιλοξενίας, της πιο ουσιαστικής συμπαράστασης από την πλευρά του λαού των εργαζομένων και των κινημάτων. Γι αυτό και σήμερα τονίζουμε την ανάγκη αυτά τα δικαιώματα να γίνουν σεβαστά. 
 
Με συγκροτημένους και οργανωμένους χώρους φιλοξενίας οι οποίοι πρέπει να δημιουργηθούν εντός του οικιστικού ιστού των μεγάλων πόλεων, να μην απομονωθούν, να μην περιθωριοποιηθούν, να μην γκετοποιηθούν σε οποιοδήποτε σημείο. Πρέπει το κίνημα να παλέψει και να διεκδικήσει αυτοί οι χώροι να διατεθούν για τη φιλοξενία των προσφύγων και ταυτόχρονα και τα υπόλοιπα δικαιώματά τους να γίνουν απολύτως σεβαστά. Είτε αφορά την πρόσβασή τους στις δομές και στις υπηρεσίες υγείας και περίθαλψης είτε αφορά και την εκπαίδευση των παιδιών. 
 
H σημερινή συγκέντρωση είναι μία επιτυχία, διότι από το περασμένο Σαββάτο μας δόθηκε επίσημα από τον ΟΛΠ –που δε λειτουργεί αυτοβούλως -ότι θα υπάρχει απαγορευτικό στο όνομα κάποιας ασφάλειας η οποία υποτίθεται θα ετίθετο σε κίνδυνο. Βεβαίως αποδείχτηκε ότι αυτές οι «ανησυχίες» ήταν παντελώς αβάσιμες και ανυπόστατες και αποδείχτηκε ότι μπορούμε να κάνουμε συγκέντρωση σε ένα δημόσιο χώρο όπως είναι το λιμάνι του Πειραιά, το οποίο φρόντισε η κυβέρνηση να το εκχωρήσει στην κινέζικη Cosco. Γι αυτό και έχει σημασία να τονίσουμε ότι εμείς θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις να μην υλοποιηθεί ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση του Λιμανιού. Θα παλέψουμε μέχρι τέλους για να παραμείνει το Λιμάνι του Πειραιά δημόσιο 100% με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο. 
 
Η 48ωρη απεργία η οποία έχει εξαγγελθεί πρέπει να σημάνει συναγερμό στους τόπους δουλειάς, να υπάρχει ένας γενικός ξεσηκωμός εργαζόμενων και λαού, για να μην περάσουν τα αντιασφαλιστικά και φορομπηχτικά μέτρα της κυβέρνησης. Αυτή η μάχη πρέπει να στεφθεί με επιτυχία, και γι’ αυτό χρειάζεται οργάνωση, ενότητα, συσπείρωση, όλος ο κόσμος να βγει στους δρόμους. 
Αντώνης Νταλακογεώργος, πρόεδρος ΠΕΝΕΝ
 
 

Open the Borders open the cities

Σήμερα κλείνει ένας χρόνος από την έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής. Πέρσι όλοι εμείς, το αντιφασιστικό κίνημα, είχαμε ένα μεγάλο ραντεβού, ένα μεγάλο συλλαλητήριο έξω από τις φυλακές Koρυδαλλού. Ένα χρόνο μετά απόγευμα σε αυτό το Λιμάνι, που πρώτη φορά γίνεται τέτοια συγκέντρωση, είμαστε πάλι εδώ προσθέτοντας και ένα ακόμα θέμα που αφορά και το αντιρατσιστικό και το αντιφασιστικό κίνημα. Την υπεράσπιση των προσφύγων.
 
Το αίτημα της καταδίκης των δολοφόνων του Παύλου Φύσσα, της μεταφοράς της δίκης και η εξέλιξή της, απασχολεί όλη την περιοχή και όχι μόνο τον Κορυδαλλό. Πριν λίγες μέρες η Χρυσή Αυγή απείλησε στο κέντρο του Πειραιά και θα ξεμυτίζει σιγά σιγά όσο και ο φυσικός αυτουργός και οι ηθικοί αυτουργοί είναι έξω. Ο φυσικός αυτουργός είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό, η υπόθεση του πογκρόμ του 2011 κινδυνεύει να παραγραφεί και ξαφνικά πάει να χαθεί και ο φάκελος της υπόθεσης του Συνεργείου της Ηλιούπολης. Βλέπουμε μία υποτονικότητα και μια αβελτηρία στην όλη υπόθεση. Άρα χρειάζεται αντιφασιστική επαγρύπνηση στον Πειραιά και στις γειτονιές του. 
 
Η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες δεν πρέπει να είναι μόνο η ανθρωπιστική που υπήρχε μέχρι στιγμής από εθελοντές και οργανώσεις. Χρειάζεται να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα. Πλέον η Ελλάδα δεν είναι χώρα τράνζιτ. Το  "open the borders" χρειάζεται να μετατραπεί σε "open the cities" και  "open the societies". Να ανοίξουμε τις πόλεις και τη κοινωνία. Άρα χρειάζεται να περάσουμε στην ένταξη των προσφύγων. Ένταξη σημαίνει πρόσβαση στην παιδεία, στην υγεία, στην απασχόληση, Αυτό πρέπει να είναι το επόμενο βήμα για το κίνημα. Πρέπει είτε θεσμικά από την αυτοδιοίκηση, είτε από τα σωματεία και όλους τους κοινωνικούς χώρους το αίτημα προς την κυβέρνηση να είναι αυτό. Και αντί για τη γενναιοδωρία προς τις ΜΚΟ με τις προσλήψεις προσωπικού, χρειάζεται η κυβέρνηση να δώσει τη δυνατότητα στους Δήμους που είναι οι  κύριοι χώροι υποδοχής και ένταξης, να προσλάβουν προσωπικό.    
Γιώργος Μακρυνός, πρόεδρος ΣΕΜ Δήμου Κορυδαλλού