Εκπαίδευση και Νεολαία
Αγρίνιο: Καταλήψεις ενάντια στην υποβάθμιση των σχολών

Η υποβάθμιση των τριών Πανεπιστημιακών τμημάτων του Αγρινίου Δ.Ε.Α.Π.Τ. (Διοίκηση Επιχειρήσεων Αγροτικών Προιόντων και Τροφίμων), Δ.Π.Φ.Π. (Διαχείριση Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων) και Δ.Π.Π.Ν.Τ. (Διαχείριση Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών) δεν είναι ένα φαινόμενο που παρουσιάστηκε σήμερα, αλλά σχεδόν από την ίδρυσή τους στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Ακολούθησε η αυτονόμησή τους σε Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας υπό την αιγίδα διοικούσας επιτροπής και κατέληξε στην ένταξή τους στο Πανεπιστήμιο Πατρών.
 
Οι κινήσεις που έχουν γίνει στο παρελθον από τους Φοιτητικούς Συλλόγους δεν έχουν καταφέρει να μπλοκάρουν την υποβάθμιση. Με την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλαδας οι Φοιτητικοί Σύλλογοι είχαν προβεί σε δίμηνη κατάληψη των τμημάτων, χωρίς να αποφευχθεί η αυτονόμησή τους. Έχουν ακολουθήσει άκαρπες διαβουλεύσεις και συζητήσεις τόσο με αρμόδιους βουλευτές, οσο και με την διοικούσα επιτροπή του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας αλλά και με το Υπουργείο Παιδείας, την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πατρών, το Δημοτικό Συμβούλιο του Αγρινίου καθώς και με το Τ.Ε.Ε. (για το τμημα Δ.Π.Φ.Π.). 
 
Γι' αυτό το λόγο οι κινητοποιήσεις που έχουν γίνει τις τελευταίες μέρες, διαμαρτυρία στο Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, πορεία και διαμαρτυρία στο κέντρο της πόλης, διαμαρτυρία στη Δ.Ο.Υ. και στη Δ.Ε.Η., έχουν σκοπό να δείξουν την εναντίωση των φοιτητών στα συμφέροντα που εμποδίζουν τη λύση.
 
Πανεπιστήμια-επιχειρήσεις
Η ανακοίνωση του συντονιστικού κατάληψης αναφέρει μεταξύ άλλων: “Πόλεμοι, προσφυγιά, ανεργία, πείνα, εξαθλίωση καθώς και τσάκισμα κάθε κεκτημένου του εργατικού-λαϊκού κινήματος είναι τα φυσικά αποτελέσματα του πολιτικού και οικονομικού συστήματος που λειτουργεί με αυτό τον τρόπο. Πιστός ακόλουθος αυτής της πολιτικής και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που με τη σειρά της διαλύει ό,τι έχει απομείνει. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια εντάσσεται και η περαιτέρω υποβάθμιση της παιδείας. Τα τελευταία χρόνια η συνεχής υποχρηματοδότηση της Γ' βάθμιας εκπαίδευσης σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση των σπουδών, καλλιεργούν το έδαφος για πανεπιστήμια-επιχειρήσεις... 
 
Προχωράμε στην κατάληψη του ΤΔΠΦΠ από την Τρίτη 5/4/2016 και του ΤΔΕΑΠΤ από την Πέμπτη 7/4/2016 με σκοπό να γνωστοποιηθούν τα προβλήματά μας αλλά και να μετατρέψουμε το πανεπιστήμιο σε ένα χώρο αγώνα και ουσιαστικής πολιτικής συνδιαλλαγής, μέσω του οποίου θα διεκδικήσουμε τα πάγια αιτήματα του φοιτητικού κινήματος αλλά και συνολικότερα τους όρους ζωής μας”.
 
Η κατάληψη της σχολής συνεχίζεται και αυτή την εβδομάδα. Οι φοιτητές συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους και στοχεύουν στην άμεση λύση των προβλημάτων τους. Καλούν σε αλληλεγγύη οποιονδήποτε μπορεί να στηρίξει τον δίκαιο αγώνα τους. 
Άσπα, φοιτήτρια