Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Πρόσφυγες Καλοδεχούμενοι: H αλληλεγγύη απλώνεται σε όλη την Ελλάδα

Θεσσαλονίκη

Με την συμμετοχή περίπου 70 προσφύγων από το στρατόπεδο των Διαβατών και το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, εκπροσώπων σωματείων και εργατικών χώρων, φοιτητών, νεολαίων και αντιρατσιστών, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η κεντρική εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ Θεσσαλονίκης το Σάββατο 16/4 στο σινέ Αλέξανδρος με τίτλο “Να καταργήσουμε την ρατσιστική συμφωνία Ε.Ε – Τουρκίας, Σύνορα Ανοιχτά”.
 
Η εκδήλωση άνοιξε με προβολή από τις αντιρατσιστικές διαδηλώσεις στις 19 Μάρτη στην Ελλάδα και όλο τον κόσμο, αλλά και με βίντεο από την πορεία της Θεσσαλονίκης. Η αστυνομία και οι αρχές στα Διαβατά και στο λιμάνι παρεμπόδησαν τις επισκέψεις της ΚΕΕΡΦΑ, αλλά το μόνο που πέτυχαν ήταν να καθυστερήσουν την προσέλευση των προσφύγων. 
 
Ο Γ. Τσιάκαλος, πανεπιστημιακός άνοιξε την συζήτηση τονίζοντας την ανάγκη να κλιμακώσουμε τον αντιρατσιστικό αγώνα για ανοιχτά σύνορα με κέντρο την μάχη για το κλείσιμο των στρατοπέδων συγκέντρωσης και τον αγώνα για στέγαση των προσφύγων σε κατοικίες όπου θα διασφαλίζουν την αξιοπρεπή διαβίωσή τους. «Σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς  τα “κέντρα κράτησης” είναι προσωρινά αφού πάνω από 2 εβδομάδες είναι αδύνατο να στεγαστούν άνθρωποι εκεί μέσα χωρίς να παίζουν τη ζωή τους κορόνα γράμματα. Στην Ελλάδα αυτά τα κέντρα έχουν μετατραπεί σε στρατόπεδα συγκέντρωσης  καθότι 28 κέντρα πανελλαδικά στρατιωτικοποιούνται με τους στρατιωτικούς να καθορίζουν ποιος θα μπει και ποιος θα βγει, απαγορεύοντας την είσοδο ακόμα και σε γυναικολόγους με την αιτιολογία του στρατώνα τις προηγούμενες ημέρες». 
 
Ρατσιστικό μνημόνιο
Ο Κ. Τορπουζίδης συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ Θεσσαλονίκης και δικηγόρος αναφέρθηκε στην συμφωνία Ε.Ε -Τουρκίας, την οποία η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόζει με την μορφή ρατσιστικού μνημονίου, προσπαθώντας να πείσει πως η Τουρκία είναι μια ασφαλής χώρα για την απέλαση προσφύγων, ενώ ταυτόχρονα παρέχει στο ΝΑΤΟ την δυνατότητα να περιπολεί και να φυλακίζει τους πρόσφυγες στα νησιά του Αιγαίου. 
 
Τόνισε την ανάγκη κλιμάκωσης του αντιρατσιστικού κινήματος καθώς κρίνεται η διαβίωση χιλιάδων προσφύγων που απειλούνται με απέλαση την ίδια στιγμή που η ισλαμοφοβική υστερία, η συκοφάντηση των αλληλέγγυων και ο εγκλεισμός προσφύγων στα στρατόπεδα οδηγεί στην περιθωριοποίησή τους. «Δεν θα αφήσουμε τα δημοτικά συμβούλια σε καμία πόλη από το να μην πάρουν θέση για όλες τις διαθέσιμες κατοικίες στις οποίες μπορούν να στεγαστούν σήμερα κιόλας χιλιάδες πρόσφυγες».
 
Η συζήτηση που ακολούθησε χαρακτηρίστηκε από την οργή και την αγωνία των προσφύγων που βρίσκονταν εκεί. “Είμαστε άνθρωποι, όχι ζώα ούτε αριθμοί όπως μας αντιμετωπίζουν. Δεν θέλουμε φαγητό και ρούχα, θέλουμε να ζήσουμε ελεύθεροι σε ειρήνη, θέλουμε να σμίξουμε με τα παιδιά και τις γυναίκες μας που βρίσκονται σκορπισμένοι στην Ευρώπη και τους έχουμε χάσει”, είπε χαρακτηριστικά πρόσφυγας από τα Διαβατά. Πολλοί πήραν τον λόγο καταγγέλλοντας την υπηρεσία skype μέσα από την οποία υποτίθεται θα διεκδικήσουν άσυλο, διεκδικώντας επιτροπές ασύλου που θα διασφαλίζουν τα αιτήματά τους. 
 
Εργαζόμενοι από τον χώρο της εκπαίδευσης, τους δήμους και άλλοι τοποθετήθηκαν, καταδεικνύοντας την σημασία να ανοίξει παντού αυτή η συζήτηση και να κλιμακωθούν οι αγώνες για τα ανοιχτά σύνορα πλάι-πλάι με τους αγώνες του εργατικού κινήματος. 
Αλεξάνδρα Σιαφάκα
 

Πάτρα

Tην Παρασκευή 15 Απρίλη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της ΚΕΕΡΦΑ στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.  
 
Στην Ανδραβίδα, μόλις 64 χιλ από την Πάτρα, έχει ανοίξει “hotspot” πάνω από δύο εβδομάδες. Χρειάζεται να πιέσουμε για πραγματικές λύσεις, ώστε οι πρόσφυγες να μην μείνουν εγκλωβισμένοι στο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Να ανοίξουμε κτίρια του δήμου που δεν χρησιμοποιούνται, να γίνουν προσλήψεις παιδαγωγών (υπάρχουν 200 παιδιά) και γιατρών (υπάρχουν 5 έγκυες) ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν τη ζωή τους. 
 
Αποφασίσαμε ότι την Πέμπτη 21 Απρίλη θα οργανώσουμε μικροφωνική με όσους περισσότερους φορείς, συλλόγους και σωματεία γίνεται, στην πλατεία Γεωργίου ώστε να ενημερωθεί η πόλη για το τι συμβαίνει, να μαζευτούν είδη πρώτης ανάγκης και ύστερα με αποστολή-πορεία να επισκεφτούμε τους πρόσφυγες και να οργανώσουμε τη συνέχεια μαζί. 
Ράνια Κούτσικου
 

Bόλος

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 18 Απρίλη στο Βόλο. Συμμετείχαν εργαζόμενοι από το νοσοκομείο του Βόλου, φοιτητές, μαθητές, μετανάστες. 
 
Η σύσκεψη έγινε ακριβώς την ώρα που γινόταν γνωστός ο πνιγμός 400 προσφύγων στη Μεσόγειο. Τονίστηκε η ανάγκη να παλέψουμε για το άνοιγμα των συνόρων, αλλά και ενάντια στα κλειστά στρατόπεδα που φυτρώνουν και στη Θεσσαλία, μετά τη Λάρισα και στο Βόλο σε μια πρώην μάντρα αυτοκινήτων Μόζας. Την Παρασκευή εκπρόσωποι συλλογικοτήτων πήγαμε στο αστυνομοκρατούμενο χώρο όπου οι συνθήκες είναι άθλιες. Αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε μαζικές εξορμήσεις σε όλους τους χώρους εργασίας και να πάρουμε ψηφίσματα ενάντια στα μνημόνια λιτότητας και ρατσισμού. Ήδη ψήφισμα έχει παρθεί στην σχολή της Αρχιτεκτονικής, με στόχο να πάμε στο Δήμο και στην Περιφέρεια και να διεκδικήσουμε χώρους φιλοξενίας.
Δημήτρης Στεφανάκης, ΚΕΕΡΦΑ
 

ΠΟΣΠΕΡΤ

Κάλεσμα συμμετοχής σε σύσκεψη για τους πρόσφυγες την Πέμπτη 21 Απρίλη στο Δημαρχείο της Αγίας Παρασκευής απευθύνει η ΠΟΣΠΕΡΤ προς τα σωματεία, τις δημοτικές παρατάξεις, τις ενώσεις γονέων, τους φορείς και τις συλλογικότητες των γειτονιών της Αγίας Παρασκευής, του Χαλανδρίου, του Χολαργού, του Γέρακα και κάθε ενεργού πολίτη.
 
Όπως αναφέρει στην πρόσκληση που έχει απευθύνει: «Είναι ώρα να πάρουμε πρωτοβουλίες δράσης των συνδικάτων, των κινήσεων ώστε να σπάσουμε στη πράξη την εφαρμογή της ρατσιστικής συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Με την δράση για να ανοίξουν χώροι φιλοξενίας μέσα στις πόλεις μας, για να εγγραφούν τα προσφυγόπουλα στα σχολεία τώρα, για να ανοίξουν τα νοσοκομεία τις δομές τους, για να υπάρξει κρατική χρηματοδότηση και να γίνουν μαζικές προσλήψεις προσωπικού και όχι να υποβαθμιστεί η αλληλεγγύη στα χέρια των ΜΚΟ και των πακέτων της ΕΕ…» 
 
• Τη συμμετοχή στις εκδηλώσεις αλληλεγγύης στους πρόσφυγες που θα γίνουν στις 20 Απρίλη στον Πειραιά και στις 26 Απρίλη στο Ελληνικό, αλλά και στη σύσκεψη που καλεί στις 21 Απρίλη η ΠΟΣΠΕΡΤ αποφάσισε σε συνεδρίασή του το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Γεννηματά. 
 
Mε επιτυχία έγινε την Κυριακή 17 Απρίλη στην Πλατεία Πατριάρχου, στη Νέα Φιλαδέλφεια, η εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η ΚΕΕΡΦΑ, η  Γ’΄ ΕΛΜΕ Αθήνας, o Σύλλογος εκπαιδευτικών ΠΕ Αριστοτέλης, το Σωματείο εργαζομένων δήμου Νέας Φιλαδέλφειας, η Λαϊκή Συνέλευση Νέας Φιλαδέλφειας, το Κοινωνικό Ιατρείο Νέας Φιλαδέλφειας και ο Συντονισμός για το προσφυγικό/μεταναστευτικό. 
 
Στη συζήτηση στην οποία συμμετείχαν πάνω από 120 άτομα, ομιλητές ήταν ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής ΚΕΕΡΦΑ, η Μαρία Ντάσιου από το Κοινωνικό Ιατρείο, η Κυριακή Κλοκίτη, εργαζόμενη δήμου Ν.Φ από το Δίκτυο για Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, η Ντίνα Γκαρανέ, μέλος ΔΣ στη Γ’ ΕΛΜΕ και η Ντίνα Ρέππα, από τον Αριστοτέλη και το Συντονισμό για το προσφυγικό/μεταναστευτικό.  
 
• Mικροφωνική έστησε στην πλατεία Βριλησσίων ο Συντονισμός Φορέων και Συλλογικοτήτων το περασμένο Σάββατο 16 Απρίλη. «Υπήρξε καλή ανταπόκριση. Όλον αυτόν τον κόσμο που μας έχει στηρίξει και υπογράψει αυτές τις μέρες, θα τον καλέσουμε σε παράσταση στο δημοτικό συμβούλιο για να απαιτήσουμε από το δήμο να δώσει χώρους και σπίτια για την φιλοξενία και εγκατάσταση προσφύγων για όσο χρειαστεί» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Ορέστης Ηλίας, δημοτικός σύμβουλος.
 
• Παράσταση διαμαρτυρίας στο δημοτικό συμβούλιο Αμαρουσίου έχει ανακοινώσει η τοπική ΚΕΕΡΦΑ για την Τρίτη 19 Απρίλη με αίτημα την εύρεση και παραχώρηση αξιοπρεπών χώρων φιλοξενίας για τους πρόσφυγες.
 
• Εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 18 Απρίλη στους Άγιους Ανάργυρους. «Τη συζήτηση άνοιξε ο Παναγιώτης Τερζόγλου από την ΠΟΣ και ακολούθησε συζήτηση όπου το λόγο πήραν εργαζόμενοι από χώρους του ιδιωτικού τομέα, από συλλόγους γονέων και κηδεμόνων» μας είπε η Ιωάννα Παυλοπούλου. «Σαν στόχος τέθηκε η διεκδίκηση χώρων φιλοξενίας, που υπάρχουν στο δικό μας δήμο».
 

Γιάννενα

Tην καταστολή της αστυνομίας και τις προσαγωγές προσφύγων που έγιναν στις 14 Απρίλη στον κόμβο της Εγνατίας καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η ΚΕΕΡΦΑ Ιωαννίνων. Όπως αναφέρει: «Ενώ οι πρόσφυγες διαμαρτύρονταν ειρηνικά, με την άφιξη του δημάρχου Μπέγκα και του αντιδημάρχου Κολόκα ενισχύθηκε η αστυνομική παρουσία με δύο διμοιρίες ΜΑΤ και ασφαλίτες. Δήμαρχος και αντιδήμαρχος απευθυνόμενοι στους πρόσφυγες, προσπάθησαν να τους τρομοκρατήσουν λέγοντας πως με τις κινητοποιήσεις τους στρέφουν τον κόσμο που τους συμπαραστέκεται εναντίον τους... 
 
Μετά τη λήξη της συνομιλίας αυτής, τα ΜΑΤ αιφνίδια περικύκλωσαν τους συγκεντρωμένους πρόσφυγες. Η αστυνομία τους αντιμετώπισε με σπρωξιές και κλωτσιές, ενώ στη συνέχεια προέβη σε 27 προσαγωγές. Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι 2 πρόσφυγες που πήραν το λόγο στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο, διεκδικώντας ανθρώπινους χώρους φιλοξενίας ήταν φανερά στοχοποιημένοι, αφού ήταν οι πρώτοι που κατευθείαν προσήχθησαν από τις αστυνομικές δυνάμεις».
 
«Οι συνθήκες στον Κατσικά είναι άθλιες και μέρα με τη μέρα γίνονται ακόμη χειρότερες» συνεχίζει η ανακοίνωση. «Η κοινή δράση των προσφύγων με τα εργατικά σωματεία και τους φοιτητικούς συλλόγους, τρομάζει την κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές, όπως φάνηκε μετά τη συμμετοχή των προσφύγων στο απεργιακό συλλαλητήριο στις 7/4, που διαδηλώσαμε μαζί ενάντια στα μνημόνια και το ρατσισμό».
 
Την καταστολή και τις προσαγωγές κατήγγειλε σε απόφαση της γενικής της συνέλευσης η ΕΛΜΕ Ιωαννίνων, ενώ οι 27 προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι.
 

Λάρισα

Πανθεσσαλική αντιπολεμική συγκέντρωση και πορεία αλληλεγγύης στους πρόσφυγες πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα το Σάββατο 15 Απρίλη. «Η συγκέντρωση έγινε στην Πλατεία Ταχυδρομείου και ακολούθησε πορεία που κατέληξε στην 1η Στρατιά, όπου συμμετείχαν η Πρωτοβουλία αγώνα και αλληλεγγύης στους μετανάστες Λάρισας, αντίστοιχες πρωτοβουλίες από την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα, η ΚΕΕΡΦΑ Βόλου, ο φοιτητικός σύλλογος Βιοχημείας Λάρισας, η ΕΛΜΕ, αντιεξουσιαστές, αντιφασίστες-τριες» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη η Αλεξάνδρα, φοιτήτρια από την πόλη. 
 
«Στη συνέχεια μεταβήκαμε με πούλμαν στο Στρατόπεδο προσφύγων στο Κουτσόχερο» μας μεταφέρει ο Πέτρος. «Εκεί για δεύτερη φορά μετά την κινητοποίηση της προηγούμενης βδομάδας και παρά την αστυνομοκρατία των ΜΑΤ που έφραξαν την είσοδο, παραμείναμε για δύο περίπου ώρες φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στον πόλεμο, για ανοιχτά σύνορα, για άσυλο, ελευθερία και αξιοπρεπή στέγαση, σίτιση εκφράζοντας την αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες».
 

Ειδομένη

Με προσαγωγές και συλλήψεις αλληλέγγυων προσπαθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ να τρομοκρατήσει και να απομονώσει τους πρόσφυγες με σκοπό να τους εξαναγκάσει να εγκαταλείψoυν την Ειδομένη είτε με τη βία της πείνας και της αξαθλίωσης είτε με τη βία του στρατού και της αστυνομίας. Την Δευτέρα 18/4 η αστυνομία προσπάθησε να εκκενώσει την σιδηροδρομική γραμμή με αποτέλεσμα ένα βάν της αστυνομίας να τραυματίσει σοβαρά έναν πρόσφυγα στο κεφάλι. 
 
Την περασμένη Τετάρτη η αστυνομία προχώρησε σε 15 προσαγωγές αλληλέγγυων στο πλαίσιο των ελέγχων που πραγματοποιούνται στην περιοχή. Όλο το προηγούμενο διάστημα κυβέρνηση και ΜΜΕ είχαν φροντίσει να δώσουν πολιτική κάλυψη σε αυτές τις προσαγωγές –που κάποιες μετατράπηκαν σε συλλήψεις- με το επιχείρημα ότι «οι αλληλέγγυοι υποκινούν εξεγέρσεις και επεισόδια».  
 
Σε κοινή ανακοίνωσή τους οι ανεξάρτητες εθελοντικές οργανώσεις της Ειδομένης καταγγέλουν: «Εχθές, (12-04-16) τρεις εθελοντές κρατήθηκαν παράνομα την ώρα που κατευθύνονταν με αυτοκίνητο προς τον καταυλισμό της Ειδομένης, με μόνη δικαιολογία την "εξακρίβωση στοιχείων". Στον αστυνομικό σταθμό των Ευζώνων, και χωρίς καμιά δικαιολόγηση ή υποψία, μας έψαξαν το αμάξι.
 
Ένα μικρό μαχαίρι βρέθηκε στο όχημα (οι τρεις εθελοντές πήγαιναν να ετοιμάσουν και να σερβίρουν σε σκηνή τσάι, στο οποίο χρησιμοποιούν φρεσκοκομμένη πιπερόριζα). Μια γυναίκα μέλος της ομάδας εξαναγκάστηκε με τη βία να βγάλει όλα της τα ρούχα για να της γίνει "έλεγχος", και πάλι χωρίς καμιά δικαιολογία. Τους αφαιρέθηκαν τα τηλέφωνα. Ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου χτυπήθηκε, μετά του φορέθηκαν χειροπέδες και οδηγήθηκε σε ξεχωριστό δωμάτιο από τέσσερις αστυνομικούς, όπου και άρχισαν να τον απειλούν με περισσότερη βία. Καμιά δικαιολόγηση δεν έχει δοθεί για την βίαιη κράτηση και τον βασανισμό του».
 
Η κυβέρνηση προσπαθεί είτε με καταστολή είτε με νομοθετικές ρυθμίσεις να διαλύσει τις κινήσεις αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, με το πρόσχημα ότι θέλει να  βάλει τάξη στις ΜΚΟ. Όπως δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τόσκας σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΑLPHA, ετοιμάζεται νομοθετική ρύθμιση με βάση την οποία κάθε ΜΚΟ «θα πρέπει να καταγραφεί, θα πρέπει να έχει Α.Φ.Μ., θα πρέπει να φαίνεται ποιοι είναι οι χρηματοδότες και σε αυτή πρέπει να είναι ξεκάθαρο ποιοί είναι οι υπεύθυνοι, εκεί που θα πρέπει να πηγαίνει και εκεί που την έχει ανάγκη το Κράτος. Δεν μπορεί η κάθε ΜΚΟ να πηγαίνει σε μια παραλία, να στήνει μια σκηνή και να λέει εδώ στήνω το μαγαζί μου». 
 
Αυτή η επίθεση δεν πρέπει να περάσει. Είναι πρόκληση την ίδια στιγμή που οι Χρυσαυγίτες δολοφόνοι με τις σιδερόβεργες που επιτέθηκαν σε δημοσιογράφους και αντιφασίστες στον Πειραιά κυκλοφορούν ελεύθεροι, να συλλαμβάνονται αλληλέγγυοι αγωνιστές χάρη στους οποίους επιβιώνουν οι πρόσφυγες στην Ειδομένη και σε δεκάδες άλλες πόλεις. Τα σωματεία, οι φοιτητικοί Σύλλογοι, οι αντιρατσιστικές κινήσεις, οι ίδιοι οι πρόσφυγες έχουν τη δύναμη να τσακίσουν τις απαγορεύσεις και την καταστολή και να διεκδικήσουν, ανοιχτά σύνορα, δικαιώματα, άσυλο και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας.  
 

Ξάνθη

Ανοιχτή εκδήλωση με θέμα: “Κάτω τα χέρια από τους πρόσφυγες-ΟΧΙ στη ρατσιστική συμφωνία κυβέρνησης-ΕΕ-Τουρκίας” πραγματοποιεί την Παρασκευή 22 Απρίλη στις 8μμ στο Εργατικό Κέντρο της πόλης η ΚΕΕΡΦΑ Ξάνθης, ενώ πρόσφυγες προς απέλαση έχουν αρχίσει να μεταφέρονται και στο στρατόπεδο της πόλης. Στο μεταξύ, μετά από επίσκεψη που πραγματοποίησε την Τετάρτη 13 Απρίλη στο παλιό λατομείο στο Χαλκερό Καβάλας, η ΚΕΕΡΦΑ κατήγγειλε τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στο «ανοιχτό» στρατόπεδο προσφύγων. 
 
Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της: «Στην πύλη του καταυλισμού, πίσω από μια μπάρα, μας “υποδέχτηκαν” με απαγόρευση εισόδου άνδρες του στρατού και της αστυνομίας. Επικαλέστηκαν αρχικά την απουσία του διοικητή και κατόπιν προχώρησαν σε “προληπτική” εξακρίβωση στοιχείων, αφού πρώτα μας… ενημέρωσαν ότι για να προσέλθουμε στις εγκαταστάσεις πρέπει να πάρουμε άδεια από το υπουργείο! Στο χώρο έχουν μεταφερθεί από το πρωί της Κυριακής 10/4, μετά την εκκένωση του εκθεσιακού κέντρου στη Ν. Καρβάλη όπου φιλοξενούνταν, περίπου 300 πρόσφυγες από τη Συρία, ανάμεσά τους 200 παιδιά… ουσιαστικά χωρίς πόσιμο νερό, χωρίς ζεστό νερό για μπάνιο, με μόνο ένα γεύμα τη μέρα, χωρίς καμιά ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και κάτω από τη μόνιμη απειλή των τσιμπημάτων φιδιών και σκορπιών που αφθονούν στην περιοχή…»
 

Καβάλα

Αντιφασιστική κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15/4 στην Καβάλα ενάντια στην επίσκεψη Κασιδιάρη στην πόλη και την εκδήλωση της Χ.Α στον κλειστό χώρο του ξενοδοχείου Galaxy, μετά από κάλεσμα που έγινε από αντιφασίστες-τριες της πόλης. Η εκδήλωση έγινε υπό την κάλυψη της ΕΛ.ΑΣ που για να προστατεύσει τον Κασιδιάρη (που μόλις πριν μια βδομάδα μπροστά στις κάμερες στον Πειραιά διέταζε τους τραμπούκους τους να ορμήσουν με σιδερόβεργες στα χέρια) επιστράτευσε διμοιρίες των ΜΑΤ και αστυνομία από την Καβάλα και άλλες πόλεις.
 
«Η ΚΕΕΡΦΑ βρέθηκε με το πανό της μαζί με τους δεκάδες αντιφασίστες/τριες που ήταν εκεί, κόντρα στην προκλητική κάλυψη της ΕΛΑΣ στη φασιστομάζωξη των φονιάδων του Παύλου Φύσσα» δήλωσε στην Eργατική Aλληλεγγύη ο Τζεμαλί Μηλιαζήμ, εκπαιδευτικός. 
 
«Η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες είναι πιο δυνατή, όπως φάνηκε και από το διήμερο που διοργανώθηκε στην πλατεία Καπνεργοστασίου από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών της ΠΕ Καβάλας και τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Καβάλας στις 15 και 16 Απριλίου. 
 
Μεγάλοι και μικροί συμμετείχαν στο διήμερο κατά τη διάρκεια του οποίου έγιναν συζητήσεις, δράσεις και μια σειρά από καλλιτεχνικά δρώμενα κ.α. Tοποθετηθήκαμε στη συζήτηση που άνοιξε με θέμα την άμεση ένταξη των παιδιών των προσφύγων στα σχολεία, προτείνοντας να γίνουν τώρα μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών αντί να δαπανούν εκατομμύρια ευρώ για το φράχτη στον Έβρο και χιλιάδες αστυνομικούς για τα κέντρα κράτησης και τις απελάσεις».