Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Γράφουν η Μαρία Ντάσιου και ο Μωυσής Λίτσης: “Δημόσιος κίνδυνος” είναι το χρέος, όχι οι πρόσφυγες

Έκπληξη προκαλεί δημοσίευμα που φέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ να χαρακτηρίζει τους χώρους φιλοξενίας των προσφύγων εν δυνάμει υγειονομικές βόμβες. 
 
Θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε τον τρόπο που τα αναφερόμενα στο άρθρο νοσήματα μεταδίδονται ώστε να γίνει κατανοητό ότι δεν είναι οι πρόσφυγες αυτοί που μεταφέρουν ασθένειες και νοσήματα και να τονίσουμε την ευθύνη της Πολιτείας για την επείγουσα ανάγκη των μέτρων που πρέπει να ληφθούν ώστε να μην μετατρέψει τους χώρους φιλοξενίας σε χώρους επικίνδυνους για την υγεία των προσφύγων και κατ' επέκταση του ντόπιου πληθυσμού. 
 
Τόσο ο Δάγκειος πυρετός, όσο και ο ιός Zika και η νόσος Chikungunya, είναι νοσήματα που προκαλούνται από ιούς που για να μεταδοθούν, είναι απαραίτητη η ύπαρξη ξενιστή, δηλαδή ενδιάμεσου οργανισμού, στον οποίο αναπτύσσεται ο ιός και από εκεί μεταφέρεται στον άνθρωπο. O ξενιστής είναι το κουνούπι aedes aegypti, κουνούπια που ζουν σε συγκεκριμένες συνθήκες  και σε συγκεκριμένο γεωγραφικό πλάτος. Αναπτύσσονται σε στάσιμα νερά, δίπλα σε χώρους όπου δραστηριοποιούνται άνθρωποι και  εναποθέτουν τα αυγά τους μέσα σε αυτά. Οι περιοχές που ενδημούν βρίσκονται κυρίως στον Ειρηνικό Ωκεανό, στις περιοχές του Ισημερινού (σε χώρες δηλαδή από όπου κατά κύριο λόγο δεν προέρχονται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες). 
 
Τα συμπτώματα εμφανίζονται, το αργότερο, 14-21 ημέρες μετά το τσίμπημα. Εμπύρετα που εμφανίζονται μετά από είκοσι ημέρες από την αποχώρηση των ασθενών από χώρες ενδημίας δεν οφείλονται στους παραπάνω ιούς και όσοι έχουν αρρωστήσει, έχουν ιαθεί και δεν μεταδίδουν τον ιό. 
 
Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που έρχονται στην Ελλάδα, ακόμη και στη σπάνια περίπτωση που έχουν νοσήσει από τα παραπάνω, χρειάζονται περισσότερο από ένα μήνα για να φτάσουν στους χώρους φιλοξενίας. 
 
Η ελονοσία είναι λοιμώδης ασθένεια που προκαλείται από παρασιτικά πρωτόζωα και κατά κύριο λόγο μεταδίδεται στον άνθρωπο μέσω του θηλυκού κουνουπιού Anopheles. Επίσης είναι ασθένεια διαδεδομένη σε μια ζώνη γύρω από τον Ισημερινό, την υποσαχάρια Αφρική, την Μέση Ανατολή, την Α. Ασία και την Λ. Αμερική. Τα συμπτώματα εμφανίζονται 8-25 ημέρες μετά την μόλυνση, είναι έντονα και οι ασθενείς είναι ανίκανοι να κάνουν επώδυνο σωματικό έργο, και επομένως να ταξιδέψουν χιλιόμετρα με τα πόδια, χωρίς τροφή ή νερό. 
 
Αυτό που θα έπρεπε να τονισθεί, στο άρθρο και στο έγγραφο του ΚΕΕΛΠΝΟ, είναι ότι οι πρόσφυγες στα κέντρα φιλοξενίας είναι κατά πλειοψηφία εύρωστοι, νέοι και υγιείς. Τα νοσήματα που συνήθως παρουσιάζουν οφείλονται κυρίως στην κακή σίτιση και στην ταλαιπωρία του ταξιδιού. Οι απαράδεκτα ελλιπείς συνθήκες υγιεινής που επικρατούν  σε αυτά τα κέντρα δυνητικά μπορεί να αποβούν επικίνδυνες για αυτούς, καθώς ο απαραίτητος εξοπλισμός για να τηρηθούν οι βασικές συνθήκες υγιεινής είναι ανεπαρκής έως ανύπαρκτος. Επίσης τα άτομα που συνωστίζονται στους χώρους αυτούς είναι υπερδιπλάσια από τα προβλεπόμενα. 
 
Λιτότητα
Παρότι ο ΠΟΥ έχει εκπονήσει ένα πρόγραμμα (ελλιπές και γενικόλογο κατά τη γνώμη μας) για την πρόληψη ενάντια σε αυτά τα νοσήματα, οι οικονομικές συνθήκες ακραίας λιτότητας που οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές προωθούν και επιβάλλουν καθιστούν αδύνατη την εφαρμογή ακόμα και τέτοιου τύπου προγράμματος.
 
Δεν υπάρχει στη βιβλιογραφία επιστημονική τεκμηρίωση στα λεγόμενα του άρθρου ότι οι λουόμενοι σε θαλασσινό νερό θα νοσήσουν, καθώς οι ξενιστές δεν ζουν σε χώρους με κινούμενο νερό όπως το άρθρο αναφέρει και παραπληροφορεί, με αποτέλεσμα να δημιουργεί κλίμα φόβου, εχθρότητας, απέχθειας και ρατσισμού για τους πρόσφυγες.
 
Από τα παραπάνω διαφαίνεται και πρέπει να τονιστεί ότι ο πληθυσμός των προσφύγων έρχεται υγιής χωρίς μεταδιδόμενα λοιμώδη νοσήματα και πρέπει να παραμείνει υγιής. 
 
Χρέος της Πολιτείας είναι να δημουργήσει συνθήκες τέτοιες που να διαφυλάττουν την καλή υγεία τόσο των προσφύγων, όσο και του ντόπιου πληθυσμού.
H Μαρία Ντάσιου
είναι γιατρός
σε κοινωνικό ιατρείο
 
Από τον περασμένο Ιούλιο και μετά, από τότε δηλαδή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παραδόθηκε αμαχητί στους δανειστές, το κύριο επιχείρημα της κυβέρνησης ήταν: αποδεχθήκαμε μία σκληρή επώδυνη συμφωνία αλλά κερδίσαμε τουλάχιστον την υπόσχεση για αναδιάρθρωση χρέους.
 
Αφήνοντας κατά μέρος τη στροφή 180 μοιρών του ΣΥΡΙΖΑ, που από τον λογιστικό έλεγχο του δημόσιου χρέους, την αναστολή πληρωμών, τη διαγραφή του παράνομου, απεχθούς και μη βιώσιμου μέρους του και την ανάληψη πρωτοβουλιών για μία ευρωπαϊκή διάσκεψη για το ελληνικό χρέος, στα πρότυπα της διάσκεψης του Λονδίνου το 1953 για το γερμανικό χρέος, εκλιπαρεί για λίγη… κατανόηση από τους δανειστές, η αναδιάρθρωση είναι η νέα χίμαιρα των αυταπατών(;) της κυβέρνησης Τσίπρα.
 
Μόλις χθες διαβάζαμε ότι το ΔΝΤ και λοιποί δανειστές ζητούν προληπτικά(!) πρόσθετα μέτρα 3 δισ. ευρώ, χωρίς καν να μιλούν για ελάφρυνση του χρέους. Φυσικά τα μέτρα αυτά αφορούν νέο γύρο περικοπών στις συντάξεις, στους μισθούς, επιβολή φόρων και αυξήσεις στους λογαριασμούς, όλα μέτρα που θα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τους ήδη εξαθλιωμένους Έλληνες εργαζόμενους και θα συντρίψουν οριστικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
 
Αλλά από μόνη της η αναδιάρθρωση δεν είναι παρά μία απάτη. Σημαίνει πολύ απλά ότι ίσως οι δανειστές να αποδεχτούν μία επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους ή κάποια ελάφρυνση στο επιτόκιο, μεταθέτοντας το πρόβλημα απλά για τις επόμενες γενιές, με αντάλλαγμα ακόμη πιο σκληρά μέτρα. Για ποια ελάφρυνση χρέους λοιπόν μιλάμε όταν οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να σηκώνουν το σκληρό βάρος της εξοντωτικής λιτότητας για ένα χρέος για το οποίο δεν φέρουν ευθύνη;
 
Είδαμε άλλωστε την τύχη που είχε η προηγούμενη αναδιάρθρωση, επί υπουργίας Βενιζέλου. Το περιβόητο PSI, το μόνο που πέτυχε είναι να λεηλατηθούν τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία εκλιπαρούν τώρα για πόρους, στρώνοντας το δρόμο για τη μετατροπή της σύνταξης σε «φιλοδώρημα» και της κοινωνικής ασφάλισης σε ιδιωτική για όσους μπορούν ακόμη να συνεισφέρουν μερικά ευρώ…
 
Το δημόσιο χρέος δεν το δημιούργησαν οι υψηλές συντάξεις, τα σχολεία και τα νοσοκομεία που κλείνουν, αλλά η πολιτική και οικονομική ελίτ που διαχειρίζεται τις τύχες του ελληνικού κράτους. Φταίνε οι εργαζόμενοι για τη διαφθορά του δημοσίου, οι πραγματικά αγωνιζόμενοι συνδικαλιστές και όχι η εξαγορασμένη από καιρό συνδικαλιστική γραφειοκρατία;
 
Ακόμη και αν δεχτούμε το φασιστικής έμπνευσης επιχείρημα της συλλογικής ευθύνης, δηλαδή το ότι επειδή επί χρόνια ο ελληνικός λαός ψήφιζε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, τα δύο κατεξοχήν κόμματα της αστικής τάξης που λυμαίνονταν το ελληνικό δημόσιο και κοινωνία,  άρα είναι συνυπεύθυνος για τη διαφθορά, να θυμίσουμε ότι δεν ζούσαμε σε κράτος «εργατικής εξουσίας»,  ούτε σε «σοβιετία», αλλά σε καπιταλιστικό κράτος, πλήρως ενταγμένο στους διεθνείς μηχανισμούς. Δεν ήταν η οικονομική και επιχειρηματική ελίτ που μιλούσε για «ισχυρή Ελλάδα» τα τελευταία χρόνια και τώρα κρούει κατά βούληση τον κώδωνα έξωσης από το ευρώ;
 
Διαφορετικές λύσεις
Η ανάδειξη άλλωστε της αριστεράς σε πλειοψηφικό ρεύμα τα τελευταία χρόνια, παρά την προδοσία των ελπίδων και προσδοκιών από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έδειξε ότι ο ελληνικός λαός αναζητούσε πλέον διαφορετικές λύσεις.
 
Τα μέτρα που επιβάλλονται στη χώρα μας με τους συνεχείς εκβιασμούς του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ, επιβάλλονται σε όλη την Ευρώπη με παρόμοια επιχειρήματα (βλέπε Γαλλία) και ας μην υπάρχει κίνδυνος άμεσης χρεοκοπίας.
 
Το χρέος είναι από αρχαιοτάτων χρόνων μία μορφή υποδούλωσης και μόνο επαναστατικές πράξεις, όπως π.χ. η σεισάχθεια του Σόλωνα στον 6ο π.χ. αιώνα στην Αθήνα κατάφεραν να σπάσουν τα δεσμά.
 
Στο σύγχρονο κόσμο ο Μαρξ είχε έγκαιρα γράψει ήδη από τον 19ο αιώνα (Κεφάλαιο, Τόμος Α’): 
«Το δημόσιο χρέος γίνεται ένας από τους πιο δραστικούς μοχλούς της πρωταρχικής συσσώρευσης. Σαν με μαγικό ραβδί προικίζει το μη παραγωγικό χρήμα με παραγωγική δύναμη και το μετατρέπει έτσι σε κεφάλαιο, χωρίς νάναι υποχρεωμένο να εκτεθεί στους κόπους και στους κινδύνους που είναι αχώριστοι από τη βιομηχανική μα ακόμα κι από την τοκογλυφική τοποθέτηση. Οι πιστωτές του δημοσίου στην πραγματικότητα δεν δίνουν τίποτα, γιατί το ποσό που δανείζουν μετατρέπεται σε κρατικά ευκολομεταβιβάσιμα χρεώγραφα…το δημόσιο χρέος έχει δημιουργήσει τις μετοχικές εταιρείες, το εμπόριο με συναλλάξιμες αξίες όλων των ειδών, την επικαταλλαγή, με δυο λόγια: το παιχνίδι στο χρηματιστήριο και τη σύγχρονη τραπεζοκρατία».
 
Αλλά και ο δολοφονηθείς πρόεδρος της Μπουρκίνα Φάσο, Τομάς Σανκαρά (1983-1987), τόνιζε: «Οι ρίζες του χρέους βρίσκονται πίσω στην εποχή της αποικιοκρατίας. Αυτοί που μας δάνειζαν λεφτά, είναι οι ίδιοι που μας εποίκισαν. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που διαχειριζόντουσαν τα κράτη και τις οικονομίες μας. Ήταν οι άποικοι που οδήγησαν την Αφρική να συνάψει δάνεια με τους πιστωτές του Βορρά, τα αδέλφια και τα ξαδέλφια τους. Δεν αναγνωρίζουμε αυτό το χρέος. Ως εκ τούτου δεν μπορούμε να το αποπληρώσουμε».
 
Το ως άνω απόφθεγμα ισχύει απόλυτα και για την ελληνική πολιτική και οικονομική ελίτ  που συναγελάζεται με τις αστικές τάξεις της Ευρώπης, περιμένοντας την εύνοια των συσσωρευμένων με αίμα και ιδρώτα ευρώ τους.
 
Το ζήτημα της αναστολής πληρωμών και διαγραφής του χρέους, ενός χρέους καταφανούς παράνομου και απεχθούς, όπως έδειξαν οι πρόσφατοι κυνικοί διάλογοι Τόμσεν-Βαλκουλέσκου που διέρρευσαν μέσω Wikileaks, για πρόκληση πιστωτικού γεγονότος (χρεοκοπία) στην Ελλάδα, προκειμένου να κάμψουν τις όποιες αντιστάσεις της κυβέρνησης, πρέπει να μπει ξανά επιτακτικά στην ατζέντα του εργατικού κινήματος. Και βέβαια από μόνο του το αίτημα της διαγραφής του χρέους θα είναι κενό περιεχομένου, αν δεν συνδυάζεται με ξεκάθαρες αντικαπιταλιστικές προτάσεις, αλλά και προετοιμασία του κόσμου για ρήξη, ένας δρόμος διόλου εύκολος, αλλά αναγκαίος για να βγούμε από τη μέγγενη της πιστωτικής ασφυξίας και κοινωνικής εξαθλίωσης.   
O Μωυσής Λίτσης 
είναι δημοσιογράφος, 
μέλος των Financial Crimes