Εκπαίδευση και Νεολαία
Μαθητές Πετραλώνων - Θησείου: «Το 9ο Γυμνάσιο δεν φεύγει από εδώ»

Διαδήλωση μαθητών και γονέων στα Πετράλωνα, Δευτέρα 18/4

Μαζική κινητοποίηση των μαθητών και των γονέων των Πετραλώνων και του Θησείου την Δευτέρα 18/4 το πρωί ήταν η πρώτη απάντηση στα σχέδια μετεγκατάστασης του 9ου Γυμνασίου Αθηνών από την περιοχή σε οικόπεδο στον Κεραμεικό κοντά στην πλ. Κουμουνδούρου, σχέδιο που αν υλοποιηθεί θα αφήσει ολόκληρη την περιοχή Α. Πετραλώνων - Θησείου χωρίς γυμνάσιο.
 
Οι μαθητές του Γυμνασίου συμμετείχαν σε πρωινή αποχή από τα μαθήματα και συγκεντρώθηκαν στην είσοδο του σχολείου μαζί με τους γονείς τους και τους γονείς των δημοτικών σχολείων (72ο, 73ο, 76ο, 77ο) που επηρεάζονται άμεσα από το κλείσιμο της σχολικής μονάδας. Οι περίπου 150 - 200 συγκεντρωμένοι πορεύτηκαν στους δρόμους των Πετραλώνων, φωνάζοντας συνθήματα όπως "Σιγά μην κλάψω, σιγά μην φοβηθώ, το 9ο Γυμνάσιο δεν φεύγει από δω" και "Φίλη, Καμίνη ακούστε το καλά, το 9ο θα μείνει στα Πετράλωνα", ξεσήκωσαν την γειτονιά και κατέληξαν στο Κοινοτικό Συμβούλιο του 3ου διαμερίσματος Αθηνών.
 
Την προηγούμενη Τετάρτη το συντονιστικό των γονέων (Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων 3ου διαμερίσματος, Σύλλογος Γονέων 9ου Γυμνασίου και οι σύλλογοι γονέων των 4 δημοτικών σχολείων) οργάνωσε κινητοποίηση έξω από το Κοινοτικό Συμβούλιο, όπου το υποχρέωσαν να πάρει απόφαση υπέρ της παραμονής του 9ου Γυμνασίου στην θέση του και κατά της μετεγκατάστασής του, απόφαση που έχουν αποσπάσει και από την αρμόδια ΔΕΠ.
 
Ωστόσο, το χτίσιμο του νέου σχολείου σε οικόπεδο επί της Αγίων Ασωμάτων συνεχίζεται κανονικά από ιδιώτη εργολάβο με σχεδιασμό να έχει παραδοθεί στις 1/1/2017, ημερομηνία που το 9ο Γυμνάσιο των Πετραλώνων θα κλείσει. Το νέο σχολείο εγκαινιάζει την δημιουργία σχολείων μέσω Συμπράξεων Ιδιωτικού - Δημοσίου Τομέα (ΣΔΙΤ), μέθοδο που προβλέπεται να ακολουθηθεί για άλλα 9 σχολεία στην Αθήνα. Το σχολείο θα είναι τύποις δημόσιο με τον εργολάβο να αναλαμβάνει την διαχείρισή του για 20 έτη.  Οι γονείς και οι μαθητές των Πετραλώνων όμως αμφισβητούν έντονα, τόσο την είσοδο ιδιωτικών κεφαλαίων στην εκπαίδευση, όπως και το κλείσιμο σχολείων και απαιτούν: όχι στο κλείσιμο σχολείων, ναι στην δημιουργία νέων, όχι στην ιδιωτικοποίηση της παιδείας, μόνιμες προσλήψεις και σχολεία σε κάθε γειτονιά για όλα τα παιδιά.
 
Επόμενος σταθμός στις κινητοποιήσεις την Πέμπτη 21/4 έξω από το Δημαρχείο στην Αθηνάς, για να αποσπάσουμε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ενάντια στην μετεγκατάσταση.
Αντώνης Σκαρπέλης