Εργατικό κίνημα
Εμπρός για Πανεργατική απεργιακή κλιμάκωση!
Με μια δυναμική κινητοποίηση την Πέμπτη 14/4, έξω από το υπουργείο Υγείας, απάντησαν τα σωματεία εργαζομένων των νοσοκομείων Αγ.Σάββας, Αττικό κι Ευαγγελισμός, στα προωθούμενα μέτρα σχετικά με τους εργολαβικούς εργαζόμενους των νοσοκομείων
Σε ξεσηκωμό σε όλους τους χώρους δουλειάς για την πραγματοποίηση και την επιτυχία της 48ωρης γενικής απεργίας καλεί ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια.
“Να σημάνει συναγερμός σε κάθε χώρο δουλειάς. Να συγκροτηθούν απεργιακές επιτροπές και επιτροπές αγώνα που να πάρουν στα χέρια τους την ενημέρωση και την οργάνωση της απεργίας. Με περιοδείες και εξορμήσεις να συζητήσουμε με όλους τους συναδέλφους. Να οργανώσουμε την περιφρούρηση του χώρου και τις δύο μέρες της απεργίας, να ετοιμάσουμε το πανό και να συμμετέχουμε στις απεργιακές συγκεντρώσεις των συνδικάτων. Να οργανώσουμε απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα και την δεύτερη ημέρα της 48ωρης απεργίας” αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του ο Συντονισμός μετά από σύσκεψη που πραγματοποίησε το απόγευμα της Δευτέρας 18/4 με συμμετοχή πολλων συνδικαλιστών του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.
Η προκήρυξη 48ωρης απεργίας ενάντια στο αντιασφαλιστικό έκτρωμα της κυβέρνησης αποτελεί υπόσχεση από τη μεριά των συνδικαλιστικών ηγεσιών εδώ και πολλές βδομάδες. Ωστόσο μετά τον ξεσηκωμό της 4ης Φλεβάρη, οι γραφειοκράτες των συνδικάτων χρησιμοποίησαν τη δίχως ημερομηνία απεργία σαν αόριστη υπόσχεση προκειμένου να αποφύγουν την άμεση απεργιακή κλιμάκωση που θα έφερνε την οριστική απόσυρση του νομοσχεδίου.
Η δρομολόγηση όμως της κατάθεσης του νομοσχεδίου αυτή τη βδομάδα δεν αφήνει άλλα περιθώρια για κωλυσιεργίες.
Μπορεί οι υπουργοί να προσπαθούν να πείσουν ότι δεν θίγονται οι χαμηλοσυνταξιούχοι, αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτό που φέρνουν στη Βουλή, μετά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, είναι ακόμη χειρότερο από το αρχικό σχέδιο που είχαν παρουσιάσει πριν τρείς μήνες. Μαχαίρι στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, αύξηση από 15 σε 20 χρόνια για να πάρεις ακόμη και τα ψίχουλα των 384 ευρώ, περικοπές στο εφάπαξ. Κυριολεκτικά πλήρης κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης.
Ακόμη χειρότερα, μαζί με το ασφαλιστικό η κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή το φορολογικό που θα σημάνει νέες μειώσεις μισθών για τους εργαζόμενους μέσα από τις αυξήσεις στη φορολογία. Και την ίδια στιγμή έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις με τους δανειστές για νέο μνημόνιο αν δεν φτάσει το πρωτογενές πλεόνασμα στο δυσθεώρητο 3,5% το 2018. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μετά από όλα τα ψέματα που αράδιαζε όλο το προηγούμενο διάστημα για το «κοινωνικό πρόσημο» που έχει η πολιτική της, φέρνει για ψήφιση στη Βουλή ένα ολόκληρο πακέτο σκληρών επιθέσεων ενάντια στους εργαζόμενους.
Κόντρα
Εδώ και 30 χρόνια οι κυβερνήσεις προσπαθούν να διαλύσουν την κοινωνική ασφάλιση. Από τον Μητσοτάκη πριν μια 25ετία, στο Σημίτη στις αρχές της προηγούμενης δεκατετίας, τον Καραμανλή μετέπειτα, τον Παπανδρέου στην αρχή των μνημονιακών χρόνων.
Κανείς τους όμως δεν κατάφερε να επιβάλει το πακέτο των μέτρων που θέλανε οι καπιταλιστές, γιατί τους σταματούσε ένα δυνατό εργατικό κίνημα. Τις περισσότερες φορές η κόντρα κατέληγε στην παραίτηση του υπουργού και την απόσυρση ή ένα νέο παζάρεμα του νομοσχεδίου.
Η εμπειρία αυτή υπάρχει και αποτελεί φόβο για την κυβέρνηση. Όχι μόνο σαν ιστορική εμπειρία, αλλά σαν σύγχρονη πραγματικότητα. Οι τρεις γενικές απεργίες από το Νοέμβρη με αποκορύφωμα την πανεργατική στις 4 Φλεβάρη έδειξαν τις διαθέσεις των εργαζομένων. Παρόλο που οι συνδικαλιστικές ηγεσίες έδειξαν εντυπωσιακή αδράνεια μετά την επιτυχία της απεργίας, οι χιλιάδες που απήργησαν και διαδήλωσαν ξανά στις 7 Απρίλη, στην απεργία ΑΔΕΔΥ και ΜΜΕ, έστειλαν μήνυμα για άμεση κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η κυβέρνηση φέρνει την ψήφιση του ασφαλιστικού μέσα στο Πάσχα. Προσπαθεί να επαναλάβει τα του καλοκαιριού, όπου μετά τον ξεσηκωμό του ΟΧΙ έφερε το νέο μνημόνιο τον δεκαπενταύγουστο προκειμένου να γλιτώσει τις αντιδράσεις δεν πρέπει να περάσει. Ήδη μια σειρά από κλάδους σηκώνουν το γάντι. Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ ξεκινάνε από την Πέμπτη 48ωρες απεργίες. Δάσκαλοι και καθηγητές βρίσκονται σε κινητοποιήσεις από την προηγούμενη βδομάδα διεκδικώντας μαζικές προσλήψεις ενάντια στις περικοπές.
Η ΑΔΕΔΥ έχει εξαγγείλει απογευματινό συλλαλητήριο στην πλ.Κλαυθμώνος το απόγευμα της Πέμπτης 21/4. Από τη μεριά τους οι Παρεμβάσεις-Συσπειρώσεις-Κινήσεις στο δημόσιο τομέα ζητούν την έκτακτη σύγκληση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας την Τετάρτη 20/4 “για την άμεση προκήρυξη 48ωρης απεργίας στις 21 και 22 Απρίλη, με κάλεσμα σε όλους τους χώρους και κλάδους, με κάλεσμα σε όλο το λαό για παλλαϊκό ξεσηκωμό και οργάνωση του αγώνα. Με καταλήψεις σε χώρους δουλειάς και στις πλατείες, με συνεχή παρουσία όπως κάνουν αυτή τη στιγμή και οι Γάλλοι συνάδελφοί μας. Με περικύκλωση της Βουλής και διάθεση πραγματικής σύγκρουσης για να μην περάσουν τα μέτρα”.
48ωρη απεργία με την κατάθεση στην ολομέλεια της Βουλής και με την προοπτική κλιμάκωσης εξήγγειλε η Πανελλήνια Ναυτεργατική Ομοσπονδία.
Ένα απεργιακό κύμα μπορεί να πνίξει τα σχέδια της κυβέρνησης για την διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης. Γι' αυτό είναι καιρός να σταματήσουν τώρα οι αναβολές της απεργιακής σύγκρουσης. Η οργάνωση από τα κάτω σε κάθε χώρο δουλειάς μπορεί να το διασφαλίσει.
Ξεκινούν απεργία στα ΜΜΕ
Oι εργαζόμενοι των ΜΜΕ παίρνουν τη σκυτάλη του αγώνα με τις 48ωρες απεργίες που αποφάσισαν ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της ΠΟΕΣΥ και με συμμετοχή σωματείων των ΜΜΕ, τη Δευτέρα 18/4, αποφασίστηκε η προκήρυξη 48ωρης απεργίας σε εφημερίδες, περιοδικά και διαδικτυακά ΜΜΕ από τις 6 το πρωί της Πέμπτης 21/4 μέχρι τις 6 το πρωί του Σαββάτου 23/4. Θα ακολουθήσει νέα διήμερη απεργία σε ραδιόφωνικούς σταθμούς και τηλεοπτικά κανάλια, δημόσια και ιδιωτικά, από τις 6 το πρωί της Παρασκευής 22/4 έως τις 6 το πρωί της Κυριακής 24/4.
Στην ανακοίνωση της η ΠΟΕΣΥ μιλάει για “έναρξη απεργιακών κινητοποιήσεων διαρκείας”. Η απεργιακή συνέχεια αναμένεται να αποφασιστεί σε νέα σύσκεψη της ΠΟΕΣΥ την Παρασκευή 22/4.
Όπως ενημερώνει το blog του Ασύνταχτου Τύπου, στη σύσκεψη, σχεδόν το σύνολο των εκπροσώπων των συνδικαλιστικών ενώσεων αναφέρονταν στην έναρξη απεργιακών κινητοποιήσεων παρ'όλα αυτά η απαιτούμενη ενότητα τορπιλιζόταν από τις διαφωνίες για τις μορφές των απεργιακών κινητοποιήσεων, τη διάρκειά τους και τις ημερομηνίες πραγματοποίησης. “Τελικά και υπό το βάρος των ισοπεδωτικών επιπτώσεων από το αντιασφαλιστικό έκτρωμα της κυβέρνησης, αλλά και της πίεσης από τους πιο μαχητικούς συνδικαλιστικούς εκπροσώπους που αφουγκράζονται τη βάση, συμφωνήθηκε η έναρξη πανελλαδικών απεργιακών κινητοποιήσεων άμεσα” αρχή γενομένης την Πέμπτη 21/4.
Για την απεργία στα ΜΜΕ μας μίλησε ο Νάσος Μπράτσος, δημοσιογράφος στην ΕΡΤ και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΣΥ με το Μέτωπο για την Ανατροπή:
“Μετά από πέντε μήνες κωλυσιεργίας, που οφείλεται όχι σε μη κατανόηση του προβλήματος, αλλά σε απροκάλυπτη αβάντα στην κυβέρνηση και μετά από τα αλλεπάλληλα αδειάσματα της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας από τους κυβερνητικούς συνομιλητές της, η απόφαση για ξεκίνημα απεργιών είναι η μόνη που μπορεί να αντιμετωπίσει τις αντιασφαλιστικές επιλογές της κυβέρνησης.
Πρέπει όμως να πούμε ότι το πρόβλημα είναι ευρύτερο, αφού ακόμα και αν δεν άλλαζε τίποτα στο ασφαλιστικό, η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας με τα νομοθετήματα των συνεχόμενων μνημονίων, λειτουργούσε ούτως ή άλλως υπονομευτικά, αφού περίπου το 40% του κλάδου, βρίσκεται μεταξύ ανεργίας και υποαπασχόλησης.
Δεν διεκδικούμε «εξαίρεση» και να «σώσουμε το ταμείο μας», όπως είναι και η βασική λογική των συντεχνιακών ηγεσιών στα σωματεία των ΜΜΕ, αλλά να ανατραπούν οι αντιασφαλιστικές – αντεργατικές πολιτικές στο σύνολό τους και να πάρουν πόδι τα κοράκια – δανειστές. Να διαγραφεί μονομερώς το χρέος και να καταργηθούν όλα τα μνημονιακά νομοθετήματα και οι εφαρμοστικοί νόμοι, καθώς και να υπογραφούν ΣΣΕ”.
Για να τους σταματήσουμε χρειάζεται απεργιακός ξεσηκωμός. Η 48ωρη απεργία πρέπει να είναι σταθμός. Έχουμε δει τι ρόλο παίζουν οι ηγεσίες των ομοσπονδιών και για αυτό χρειάζεται ενεργοποίηση όλου του κόσμου που θέλει να δώσει τη μάχη “από τα κάτω”. Αυτό σημαίνει επιτροπές αγώνα κι απεργιακές επιτροπές άμεσα να συνεδριάσουν ανοιχτά σε κάθε χώρο δουλειάς. Εκεί που υπήρχαν μια προηγούμενη περίοδο να ενεργοποιηθούν και εκεί που δεν υπήρχαν να γίνουν με πρωτοβουλία των πιο μαχητικών εργαζομένων.
Στο νοσοκομείο του Αγ.Σάββα προγραμματίζουμε σύσκεψη της απεργιακής επιτροπής την Τετάρτη 20/4, στις 1:30μμ κι από κει να οργανώσουμε γενική συνέλευση για να πάμε σε μια επιτυχημένη απεργία.
Κώστας Καταραχιάς
πρόεδρος συλλόγου εργαζομένων
νοσοκομείου Αγ.Σάββα
Ασφαλιστικό-σφαγείο
Έκτρωμα είναι το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να καταθέσει αυτήν την εβδομάδα στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος. Και αυτό δεν πρόκειται να διορθωθεί ούτε κατά ένα χιλιοστό, όσες φορές και αν επαναλάβει η "αιτιολογική έκθεση", που έδωσε η κυβέρνηση μαζί με το ίδιο το νομοσχέδιο στη δημοσιότητα την περασμένη Κυριακή, τις λέξεις "ισονομία" και "κοινωνική δικαιοσύνη". Ούτε πρόκειται να αλλάξει κάτι με την κατάθεσή του στη Βουλή πριν την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα.
Το νομοσχέδιο έχει ένα και μοναδικό στόχο: την ευθυγράμμιση με τις μνημονιακές απαιτήσεις για δραστικές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες. Σήμερα η συνταξιοδοτική ικανότητα ενός μεγάλου μέρους των ασφαλιστικών ταμείων στηρίζεται στις κρατικές επιχορηγήσεις. "Ενδεικτικά", γράφει η αιτιολογική έκθεση "στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ η κρατική επιχορήγηση αποτελεί το 39% των εσόδων του ταμείου, στον ΟΓΑ το 90% και στο ΝΑΤ το 92%". Ο στόχος του νέου νομοσχεδίου είναι να μειώσει αυτές τις επιχορηγήσεις στο ελάχιστο, έτσι ώστε να μπορέσει η κυβέρνηση να πετύχει το πρωτογενές πλεόνασμα του 3.5% του ΑΕΠ που προβλέπει το τρίτο μνημόνιο.
Για την αδυναμία των ταμείων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους δεν φταίνε ούτε οι εργαζόμενοι, ούτε οι συνταξιούχοι. Φταίνε κατ’ αρχήν οι εργοδότες που αρνούνται να καταβάλουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους, παρόλο που έχουν παρακρατήσει αυτά τα χρήματα από τους μισθούς των εργαζομένων. Ένα χτυπητό παράδειγμα είναι το ΝΑΤ: σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία (απάντηση της κυβέρνησης τον Απρίλη του 2015 σε επερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ), οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των εφοπλιστών προς το ΝΑΤ ξεπερνούσαν πέρσι τα 100 εκατομμύρια. Φταίει η "διασπάθιση" των αποθεματικών των ταμείων μέσα από την υποχρεωτική τους κατάθεση, με μηδενικά πρακτικά επιτόκια, στην τράπεζα της Ελλάδας, την επένδυσή τους σε "δομημένα ομόλογα" και το χρηματιστήριο και την αρπαγή τους τελικά από το PSI. Φταίει η υψηλή ανεργία που έχει μειώσει δραματικά τον αριθμό των εργαζομένων που πληρώνουν εισφορές. Η αιτιολογική έκθεση του Κατρούγκαλου δεν έχει καμιά δυσκολία να τα παραδεχτεί όλα αυτά. Αλλά δεν έχει και καμιά δυσκολία να περάσει το λογαριασμό στη συνέχεια στους ίδιους τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους.
Μνημονιακές απαιτήσεις
Το νέο νομοσχέδιο προβλέπει ταυτόχρονα αυξήσεις στις εισφορές για αυτούς που δουλεύουν και μειώσεις στα εισοδήματα αυτών που έχουν βγει ή θα βγουν μέσα στα επόμενα χρόνια στη σύνταξη. Με δυο λόγια, η σύνταξη χωρίζεται με βάση το νέο ασφαλιστικό σε δύο τμήματα: την "εθνική" και την "ανταποδοτική" σύνταξη. Η "εθνική σύνταξη" χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό, η "ανταποδοτική" από τις εισφορές των εργαζομένων. Η "εθνική σύνταξη" ορίζεται από το νομοσχέδιο του Κατρούγκαλου στα 384 Ευρώ το μήνα. Αλλά ακόμα και για αυτό το ελάχιστο ποσό -που καμιά σχέση δεν έχει με την "εξασφάλιση ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης" που αναφέρει η αιτιολογική έκθεση- υπάρχουν προϋποθέσεις και μειώσεις: καταβάλλεται πλήρες μόνο σε όσους έχουν συμπληρώσει 20 χρόνια εργασίας (με ένσημα) και έχουν παραμείνει όλα αυτά χρόνια στην Ελλάδα. Το κατώτατο όριο είναι τα 15 χρόνια εργασίας: από εκεί και κάτω η εθνική σύνταξη δεν καταβάλλεται.
Η "ανταποδοτική σύνταξη" υπολογίζεται με βάση τα χρόνια εργασίας και τον μέσο όρο των αποδοχών των συνταξιούχων σε όλο τους τον εργασιακό βίο. Ο υπολογισμός γίνεται με βάσει κάποιους πίνακες και συντελεστές ("τα ποσοστά αναπλήρωσης") που και πάλι έχουν ένα και μόνο στόχο: να καλύψουν τις τρύπες που θα αφήσουν πίσω τους τα "φτωχά" ταμεία (το ΝΑΤ για παράδειγμα) -τα οποία επιβάρυναν μέχρι τώρα τον προϋπολογισμό- από τις εισφορές και τα όποια αποθεματικά των "πλούσιων" ταμείων. Στην πράξη το νομοσχέδιο, αν εφαρμοστεί, θα φέρει δραματικές μειώσεις σε όλες τις συντάξεις που βρίσκονται πάνω από το "κατώτατο επίπεδο" διαβίωσης. Και θα καταδικάσει εκατοντάδες χιλιάδες σημερινούς εργαζόμενους, που έχουν χάσει πολλά "συντάξιμα χρόνια" λόγω της υψηλής ανεργίας κυριολεκτικά σε συντάξεις πείνας όταν φτάσουν στην ηλικία της συνταξιοδότησης. Το νομοσχέδιο είναι μια "καρμανιόλα" που δεν έχει καμιά απολύτως σχέση ούτε με την "ισονομία" ούτε την "κοινωνική δικαιοσύνη": πρόκειται απλά για μια βίαιη εξίσωση των συντάξεων -προς τα κάτω.
Μονομερής ενέργεια;
Οι εφημερίδες και τα κανάλια έτρεξαν να περιγράψουν σαν μια "ανταρσία" της κυβέρνησης απέναντι στην Τρόικα την κατάθεση αυτή την εβδομάδα στη Βουλή των δύο νομοσχεδίων, για το ασφαλιστικό και το φορολογικό. Όπως έγραφε η Καθημερινή (13.4.2016), "Την κατάθεση δύο νομοσχεδίων, του ασφαλιστικού και της φορολογίας εισοδήματος... ανακοίνωσαν από κοινού ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος και ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος, χωρίς να υπάρχει συμφωνία με τους δανειστές επί των προωθούμενων αλλαγών. Η κίνηση αυτή κινείται στα όρια της μονομερούς ενέργειας, με την τρόικα προς το παρόν να τηρεί στάση αναμονής, ενώ έχει σαφή πολιτικό χαρακτήρα, αφού επί της ουσίας η κυβέρνηση επιδιώκει να ασκήσει πίεση προς τους δανειστές ώστε να κλείσει γρήγορα και εντός του μήνα η αξιολόγηση, αποφεύγοντας το σενάριο να διαρκέσουν οι συζητήσεις έως τον Ιούλιο".
Η Τρόικα, είναι αλήθεια, δεν έχει σταματήσει ούτε ένα λεπτό τους εκβιασμούς απέναντι στην κυβέρνηση. Η ελληνική αντιπροσωπία γύρισε από την Εαρινή Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον με ένα ακόμα πακέτο προϋποθέσεων: το ΔΝΤ αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν ήδη αποφασιστεί: τα μέτρα, λέει, δεν πρόκειται να καλύψουν τον συμφωνημένο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3.5% του ΑΕΠ μέχρι το 2018. Η Λαγκάρντ και ο Τόμσεν πιέζουν την κυβέρνηση να φέρει από τώρα ένα πακέτο πρόσθετων περικοπών στη Βουλή, τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή αυτόματα το 2018, αν διαπιστωθεί ότι υπάρχει απόκλιση από τους στόχους. Το ΔΝΤ ξέρει ότι η πρόταση αυτή είναι πολιτικός δυναμίτης για τον Τσίπρα. Αλλά αυτό, φυσικά, δεν το εμποδίζει να επιμένει.
Το ΔΝΤ είναι ικανό να φτάσει στα άκρα, να κάνει ακριβώς αυτά που έλεγε στη Βελκουλέσκου στη γνωστή συνομιλία που διέρρευσαν τα Wikileaks -για αυτό δεν πρέπει να έχει κανείς την παραμικρή αμφιβολία. Αλλά είναι τουλάχιστον γελοίο να προσπαθεί να παρουσιάσει κανείς το νομοσχέδιο του Κατρούγκαλου ή την κατάθεσή του "πρόωρα" στη Βουλή σαν "ανταρσία" απέναντι σε αυτόν τον εκβιασμό.
Η καταβολή των λύτρων στους εκβιαστές πριν την ώρα τους, άλλωστε, δεν έχει χαρακτηριστεί ποτέ μέχρι σήμερα στην ιστορία, σαν πράξη ανυπακοής.