Γράμματα και σχόλια
Τραμπούκικη επίθεση στο Σ. Ρίζο, δημοτικό σύμβουλο Χανίων

Τραμπούκικη επίθεση μαφιόζικου χαρακτήρα δέχτηκε ο Δημοτικός Σύμβουλος της Ανταρσία στα Χανιά Σεραφείμ Ρίζος κατά την συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης στις 4/4 για το θέμα των τραπεζοκαθισμάτων του μνημείου του λιμανιού.
 
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ανταρσία στα Χανιά: “Η εισβολή μερίδας επιχειρηματιών του παλιού λιμανιού στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 4/4 είχε ως μοναδικό σκοπό να μην αφήσει να γίνει η παραμικρή συζήτηση μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο γύρω από το θέμα. Προσπάθησαν με τραμπούκικο τρόπο και χρησιμοποιώντας λεκτική και σωματική βία να εκφοβίσουν το Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να εξασφαλίσουν ότι στο παλιό λιμάνι θα είναι οι μόνοι οι οποίοι θα αποφασίζουν για το τι θα συμβαίνει”.
 
Για την επίθεση ανακοινώσεις εξέδωσαν ο Σύλλογος Δασκάλων Χανίων τονίζοντας πως: “Ως δάσκαλοι και παιδαγωγοί αλλά και ως πολίτες θέλουμε να δηλώσουμε ξεκάθαρα ότι: Οι δημόσιοι χώροι στο Παλιό Λιμάνι, την παλιά πόλη, σε όλα τα Χανιά, ανήκουν εξ ίσου και από κοινού σε κάθε δημότη ή επισκέπτη αυτής της πόλης. Δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι κάποιοι επειδή σφετερίζονται για χρόνια τη χρήση τους βγάζοντας χρήματα απ αυτό, μπορεί να θεωρούν αυτή την παρανομία «δικαίωμά τους», που μπορούν μάλιστα να την υπερασπίζονται με τραμπουκισμούς”. 
 
“Οι καταστηματάρχες προκειμένου να φρουρήσουν τα οικονομικά τους συμφέροντα στο χώρο έβαλαν ως δικαιολογία ότι θα απολυθούν συνάδελφοι που εργάζονται στο λιμάνι εάν μειωθούν τα τραπεζοκαθίσματα με την νέα μελέτη του κτηματολογίου” τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Σωματείο Επισιτισμού Χανίων. “Διαχρονικά στο χώρο του λιμανιού αλλά και στον υπόλοιπο νομό οι εργαζόμενοι δουλεύουν με ελαστικές σχέσεις εργασίας, άλλοι με μισά ένσημα ή και καθόλου.  Πρέπει να γίνει καθαρό από τους συναδέλφους ότι δεν έχουν κανένα συμφέρον να αγωνιστούν για τις αξιώσεις των αφεντικών τους, καθώς δεν τους δόθηκε ποτέ κομμάτι από τα υπερκέρδη που βγάζουν από την πλάτη τους, παρά ένα πολύ μικρο ποσοστό το οποίο είναι ψίχουλα μπροστά στο κέρδος που αυτοί παράγουν”.
 
Αιχμή 
Μιλώντας στην Ε.Α. ο Δημοτικός Σύμβουλος με την Ανταρσία στα Χανιά Σεραφείμ Ρίζος τόνισε: “Η διεκδίκηση της πόλης ως δημόσιου χώρου, του δικαιώματος της πρόσβασης στους δρόμους, τις πλατείες, τα πάρκα και τις δομές από όλους, αποτελεί μόνιμη διεκδίκηση και κινηματική αιχμή για κινήματα πολιτών, για το εργατικό κίνημα καθώς και για τις αντικαπιταλιστικές δημοτικές κινήσεις.
 
Απέναντι σε αυτή τη διεκδίκηση απλώνεται ένα ταξικό πλέγμα αδίστακτων οικονομικών συμφερόντων και σχέσεων προστασίας και πατρωνίας από πολιτικούς και δημοτικούς παράγοντες. Η ανάπτυξη της φούσκας του τουρισμού που προβάλλεται τόσο πολύ το τελευταίο διάστημα έχει αποτελέσει αιχμή του δόρατος για τη βίαιη αρπαγή μεγάλων τμημάτων αυτού που ορίζουμε ως δημόσιο χώρο, ιδιαίτερα σε πόλεις και περιοχές με ανεπτυγμένη τουριστική βιομηχανία. Οι πόλεις μας, το περιβάλλον, οι γειτονιές μας, η πολιτιστική μας κληρονομιά έχουν μετατραπεί σε ένα τουριστικό προϊόν προς πώληση από τους ξενοδόχους και τους μεγάλους ταξιδιωτικούς πράκτορες.
 
Αυτό είναι και το τι συμβαίνει στην Παλιά Πόλη των Χανίων η οποία έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο διασκεδαστήριο γεμάτο ασφυκτικά με τραπεζοκαθίσματα που δεν αφήνει περιθώριο πρόσβασης όχι μόνο σε ΑΜΕΑ ή μητέρες με παιδικά καροτσάκια, αλλά σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και σε πεζούς. Οι περισσότερο πληττόμενοι είναι οι μόνιμοι κάτοικοί της που εκδιώκονται, την ίδια στιγμή που ένα παλιό ακίνητο 100 περίπου τετραγωνικών, φτάνει να πωλείται έως και 600.000. Στη ρίζα όμως αυτών των εξελίξεων βρίσκεται η πιο άγρια εκμετάλλευση. Τα αφεντικά στον τουρισμό και τον επισιτισμό έχουν επιβάλλει συνθήκες γαλέρας στους εργαζόμενους. Γι’ αυτό μπορούν να γίνουν ανταγωνιστικοί στη διεθνή τουριστική πιάτσα.
 
Η διαφύλαξη αυτής της ασυδοσίας και της εκμετάλλευσης βρίσκεται πίσω από την εισβολή και την τραμπούκικη συμπεριφορά μερίδας καταστηματαρχών του παλιού λιμανιού στο δημοτικό συμβούλιο στις 4/4”.