Η Αριστερά
Μαρξισμός 2016: Σπίτι του βιβλίου!

Φέτος το τετραήμερο Μαρξισμός 2016, που θα γίνει 19-22/5 στην ΑΣΟΕΕ, φιλοξενεί στο πρόγραμμα των συζητήσεών του και μερικά από τα πιο σημαντικά εκδοτικά γεγονότα στο χώρο του βιβλίου.
 
Το πρώτο είναι η ελληνική έκδοση του βιβλίου “Αποκωδικοποίηση του Κεφαλαίου” του Άλεξ Καλλίνικος, μια εμπεριστατωμένη οικονομική και φιλοσοφική ανάλυση πάνω στο Κεφάλαιο του Μαρξ. Ο Άλεξ Καλλίνικος θα μιλήσει με θέμα: “Ο Μαρξ και το Κεφάλαιο” την Κυριακή 22/5 στις 16:30. Επίσης θα είναι ομιλητής στη μεγάλη βραδυνή συζήτηση του Σαββάτου 21/5 στις 19:00 “Διεθνιστικό ΟΧΙ στην ΕΕ” μεταφέροντας την εικόνα από την καμπάνια της Αριστεράς στη Βρετανία υπέρ του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα του Ιούνη.
 
Ένα δεύτερο γεγονός είναι η έκδοση “Η Εργατική Αντίσταση στα μνημόνια - Το χρονικό των αγώνων μιας εξαετίας”. Πρόκειται για την πιο πλήρη εικόνα των εργατικών και πολιτικών αντιστάσεων της εργατικής τάξης στην Ελλάδα, ένα βιβλίο ντοκουμέντο με την καταγραφή των αγώνων από την πρώτη μνημονιακή επίθεση το 2010 με κυβέρνηση Παπανδρέου μέχρι και την απεργία στις 4 Φλεβάρη του 2016 απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Οι συγγραφείς του βιβλίου, Λένα Βερδέ και Στέλιος Μιχαηλίδης, και οι δυο δημοσιογράφοι της Εργατικής Αλληλεγγύης, θα είναι ομιλητές στην πρώτη βραδινή συζήτηση του Μαρξισμού 2016 την Πέμπτη 19/5 στις 19:00 με θέμα: «Η εργατική αντίσταση στα μνημόνια!”.
 
Ιδέες
Βρίσκεται ήδη στα βιβλιοπωλεία η βιογραφία της Ρόζας Λούξεμπουργκ από τον Τόνυ Κλιφ που μεταφράστηκε στα ελληνικά. Η συζήτηση για τη Ρόζα Λούξεμπουργκ και τις ιδέες της έχει προγραμματιστεί στο φετινό Μαρξισμό την Παρασκευή 20/5 στις 12μεσ. με εισηγητή τον πανεπιστημιακό Άλκη Ρήγο.
 
Μια από τις πλέον σημαντικές εκδόσεις του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου της προηγούμενης χρονιάς που έδωσε τον τόνο της αντιρατσιστικής αντίστασης στις επιθέσεις της Ευρώπης-φρούριο ήταν το βιβλίο: “Ρίξτε τους φράχτες – Οι πρόσφυγες καλοδεχούμενοι”, που έγραψαν οι Θανάσης Καμπαγιάννης δικηγόρος της πολιτικής αγωγής στη δίκη της ΧΑ και οι δημοσιογράφοι της Εργατικής Αλληλεγγύης, Κατερίνα Θωίδου και Γιώργος Πίττας. Και οι τρεις θα είναι ομιλητές στο φετινό Μαρξισμό. 
 
Ο συγγραφέας ενός ακόμα βιβλίου που μόλις κυκλοφόρησε και στα ελληνικά “ΣΥΡΙΖΑ: Μέσα στο Λαβύρινθο” από τις εκδόσεις Οξύ, ο Κέβιν Όβεντεν θα βρεθεί στο Μαρξισμό το Σάββατο 21/5 στις 12μεσ. στην συζήτηση με τίτλο: “Η αριστερά μετά την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ”. Στο ίδιο πάνελ θα βρίσκονται η Ελένη Πορτάλιου και ο Δημήτρης Μπελαντής καθώς και ο Πέτρος Κωνσταντίνου.
 
Η συζήτηση με θέμα: “Ο εθνικισμός στην εκπαίδευση και τα απαγορευμένα βιβλία”, είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή 20/5 στις 14:30 με ομιλητές τον Κώστα Βλασόπουλο και τον Χάρη Αθανασιάδη. Η συζήτηση είναι βασισμένη στο νέο βιβλίο του Χ. Αθανασιάδη: «Τα αποσυρθέντα βιβλία. Έθνος και σχολική Ιστορία στην Ελλάδα, 1858-2008». 
 
“Η αδύνατη ταξική ανακωχή”, είναι ο τίτλος του βιβλίου του Δημήτρη Μαριόλη που κυκλοφόρησε στο τέλος του 2015. Ο συγγραφέας θα είναι ομιλητής το Σάββατο 21/5 στις 14:30 μαζί με τον Λέανδρο Μπόλαρη στο πάνελ της συζήτησης: “Αντίσταση, η επανάσταση που χάθηκε”.
 
Η συνέχεια αυτής της συζήτησης θα γίνει την Κυριακή 22/5 στις 14.30 και θα συμμετέχει ο Μιχάλης Λυμπεράτος, πανεπιστημιακός και συγγραφέας του βιβλίου «Μετά τον Εμφύλιο» που κυκλοφόρησε την περασμένη χρονιά και καλύπτει εκείνη την κρίσιμη μεταπολεμική περίοδο.
 

Θα είμαστε εκεί

Είναι η πρώτη φορά που θα πάω στο Μαρξισμό και είμαι ενθουσιασμένη. Στο Μαρξισμό θα βρεθεί κόσμος που έχει κοινά ερωτήματα και θα βγούμε πιο ενημερωμένοι στο θεωρητικό σκέλος και με περισσότερο κουράγιο, κάτι που το χρειαζόμαστε.
 
Στη σχολή έχουμε φτιάξει πανό και κάνουμε εξορμήσεις ενημέρωσης του κόσμου. Ανοίγει η συζήτηση αν είναι ρεαλιστικό αυτό που προτείνουμε, για το προσφυγικό αλλά και για τις απαντήσεις στα μνημόνια, το ασφαλιστικό, το φορολογικό. Ακόμα και παιδιά που δεν συμμετέχουν σε σχήματα ή στο κίνημα, που τόσο καιρό είχαν ακόμα και δεξιές αναζητήσεις, σήμερα αρχίζουν να αναθεωρούν. Καταλαβαίνουν ποια είναι η τάξη τους και η τάξη τους δεν χωρά στην δεξιά ατζέντα.
 
Το μεγαλύτερο κέρδος από το Μαρξισμό νομίζω πως είναι ότι βοηθάει στο να σπάσει η απογοήτευση, γιατί ό,τι και να κάνουμε μας πολεμάνε σε κάθε μας βήμα. Απέναντι σε όλους αυτούς που μας λένε πως δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε, πως πρέπει να παραδοθούμε στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, είναι πολύ σημαντικό να πούμε: όχι ρε παιδιά μπορείτε, υπάρχει ένας διαφορετικός δρόμος, ενάντια στην απογοήτευση υπάρχει επιλογή. Είναι ο δρόμος του αγώνα και θα συνεχίσουμε να τον δίνουμε. 
Ιλιρίντα Μουσαράι, Φοιτήτρια ΝΟΠΕ
 
Από την Θεσσαλονίκη ετοιμαζόμαστε να κατέβουμε μια μεγάλη αντιπροσωπεία. Νέοι σύντροφοι που παλέψαμε μαζί όλο αυτό το χρόνο κόψανε τις προσκλήσεις τους και θα κατέβουν στην Αθήνα.
 
Είναι κόσμος που πήγαμε μαζί στον Έβρο στις 23-24 Γενάρη, που δώσαμε κοινές μάχες στο αντιρατσιστικό κίνημα, που ανοίξαμε την συζήτηση μέσα στα πανεπιστήμια ή στους χώρους δουλειάς.
 
Η ερώτηση: “μετά το ΣΥΡΙΖΑ τι;”, απασχολεί πάρα πολύ κόσμο, νέους και μεγαλύτερους. Η κρίση του κοινοβουλευτικού δρόμου είναι ορατή περισσότερο από ποτέ και θέλει συζήτηση με όλο τον κόσμο που βρέθηκε στους δρόμους σε όλες τις μάχες της προηγούμενης περιόδου για τις εναλλακτικές και την σημασία του Μαρξισμού. Είμαι σίγουρη πως και φέτος θα είναι μια μεγάλη και σημαντική συνάντηση των επαναστατικών ιδεών που αξίζει όλοι να την παρακολουθήσουμε.
Ιωάννα Κατλαμούση,
Φοιτήτρια Αγγλικής  Φιλολογίας ΑΠΘ