Εργατικό κίνημα
Ολοι στο συλλαλητήριο της ΔΕΘ στις Σεπτέμβρη

Σε πρώτο σταθμό ενός καυτού απεργιακού φθινοπώρου αναμένεται να μετατραπεί η Θεσσαλονίκη, με το πανελλαδικό συλλαλητήριο των συνδικάτων στις 10 Σεπτέμβρη στις 6μμ στο Άγαλμα Βενιζέλου . 
 
Οι εργαζόμενοι συνεχίζοντας μια μακρά αγωνιστική παράδοση που ξεκινάει από τις αρχές της δεκαετίας του '90 με την μεγάλη απεργία των αστικών λεωφορείων της Αθήνας. Και φέτος  θα υποδεχτούν με τον κατάλληλο τρόπο τον πρωθυπουργό και τα στελέχη της κυβέρνησης που, όπως συνηθίζουν, θα ανέβουν στη Διεθνή Έκθεση για να εξαγγείλουν τα αντεργατικά μέτρα της νέας χρονιάς, καμουφλαρισμένα πίσω από παχιά λόγια.
 
Τις προηγούμενες μέρες ο Τσίπρας θα έχει φιλοξενήσει στην Αθήνα τους πρωθυπουργούς της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Πορτογαλίας, της Μάλτας και της Κύπρου, σε μια άτυπη “Σύνοδο του Νότου” ενάντια, υποτίθεται, στη λιτότητα. Δηλαδή ο Τσίπρας του τρίτου μνημονίου θα συμμαχήσει ενάντια στη λιτότητα με τον Ολάντ των αντεργατικών μέτρων, της άγριας καταστολής και της μόνιμης κατάστασης έκτακτης ανάγκης; Ή με τον Ραχόι που άφησε χιλιάδες οικογένειες χωρίς σπίτι για χάρη των τραπεζιτών; 
 
Στην πραγματικότητα το τέλος του καλοκαιριού βρίσκει την κυβέρνηση του Τσίπρα να ετοιμάζει τον νέο συνδικαλιστικό νόμο που περιορίζει τα δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζομένων, την ίδια στιγμή που προωθεί τις ιδιωτικοποιήσεις που ψήφισε τον Μάιο, που συζητάει την άνοδο των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, που αφήνει τα κανόνια να σκάνε (βλ.Μαρινόπουλος, Ηλεκτρονική Αθηνών, Άθενς Λήδρα) με κίνδυνο για τις δουλειές χιλιάδες εργαζομένων, που αφήνει τα νοσοκομεία να ρημάζουν και τα σχολεία να ανοίγουν τον Σεπτέμβρη με χιλιάδες κενά.   
 
Αν έχει νόημα μια “Συμμαχία του Νότου” είναι αυτή των εργαζομένων. Στη Γαλλία οι μήνες που προηγήθηκαν ήταν μήνες ξεσηκωμού, με τον Ολάντ να προσπαθεί με κάθε αντιδημοκρατικό τρόπο να περάσει τα αντεργατικά του μέτρα και να καταστείλει ένα κίνημα που δεν το έβαζε κάτω. Με αυτή την έμπνευση ανεβαίνουμε στην Θεσσαλονίκη στις 10/9 για ένα μεγάλο συλλαλητήριο που θα στείλει καθαρό μήνυμα αντίστασης και θα βάλει την πίεση για άμεση απεργιακή κλιμάκωση. 
 
Σε μια Θεσσαλονίκη που βράζει από τις κινητοποιήσεις των εργαζόμενων στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ. Σε μια Θεσσαλονίκη που θα έχουν τη δυνατότητα να συναντηθούν όλες οι μάχες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Από τους εργαζόμενους του Μαρινόπουλου και των Λιπασμάτων Καβάλας που παλεύουν ενάντια στις απολύσεις, μέχρι τους εργάτες των λιμανιών και των συγκοινωνιών, της ΔΕΗ και του νερού, που παλεύουν ενάντια στα ξεπουλήματα. Από τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες που παλεύουν ενάντια στους χρυσωρύχους στις Σκουριές μέχρι τους χιλιάδες αντιρατσιστές και αντιρατσίστριες που παλεύουν μαζί με τους πρόσφυγες για ανοιχτά σύνορα κι ανοιχτές πόλεις.
 
Γι'αυτό στις 10 Σεπτέμβρη όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Θεσσαλονίκη.