Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Χανιά: Πρόσφυγες καλοδεχούμενοι

Από την Παγκρήτια συγκέντρωση στα Χανιά στις 19 Μάρτη

Με τίτλο “Οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι - διεκδικούμε ανοιχτές πόλεις” απαντά η Ανταρσία στα Χανιά στην κυβερνητική πρωτοβουλία να ανοίξει νέα στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Κρήτη και τη  ρατσιστική εκστρατεία Δημάρχων και ξενοδόχων της Κρήτης σε βάρος των προσφύγων. 
 
«Η κίνηση της κυβέρνησης να εγκαταστήσει 2000 πρόσφυγες στην Κρήτη δεν έχει καμία σχέση με την αλληλεγγύη. Η προσπάθεια των στελεχών της να την εμφανίσουν ως τέτοια είναι ψευδεπίγραφη. Αντίθετα είναι κομμάτι του συνολικότερου σχεδιασμού που κάνει η κυβέρνηση για τη δημιουργία νέων κέντρων κράτησης των προσφύγων… 
 
Απέναντι στις υποκρισίες της κυβέρνησης αλλά και τη στάση  πολιτικών παραγόντων της δεξιάς, ρατσιστών δημάρχων και αυτοδιοικητικών παραγόντων καθώς και διάφορων επιχειρηματικών κύκλων που προσπαθούν να καλλιεργήσουν κλίμα ρατσισμού και ισλαμοφοβίας, λέμε ότι οι πρόσφυγες από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, την Παλαιστίνη, αλλά και από οποιοδήποτε άλλο μέρος προέρχονται άνθρωποι που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν μαζικά τις πόλεις και τα σπίτια τους λόγω πολέμου, πολιτικών διώξεων ή φτώχειας είναι καλοδεχούμενοι. Δεν έχουμε τίποτε να φοβηθούμε από τους κατατρεγμένους των πολέμων. Αντίθετα εξοργιζόμαστε με την παρουσία στον τόπο μας των αμερικανικών βάσεων.  Δεν κινδυνεύουμε από τις γυναίκες που φοράνε μαντήλα. Αντίθετα κινδυνεύουμε από τα μνημόνια, τη φτώχεια και την απληστία των τραπεζιτών. Θεωρούμε απίστευτη αθλιότητα να αναβιώνει στις μέρες μας ο τρόπος με τον οποίο οι πολιτικοί πρόγονοι, αυτών που σήμερα φωνάζουν, αντιμετώπισαν τους Έλληνες πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία πριν από σχεδόν έναν αιώνα… 
 
Η πολυθρύλητη «κρητική φιλοξενία» δεν αποτελεί για εμάς ένα διαφημιστικό τουριστικό φολκλόρ που στοχεύει να γεμίσει τα σεντούκια των ξενοδόχων, ούτε διπλωματικό χαρτί σε διεθνείς διαπραγματεύσεις. Είναι αγαθό που πρέπει να δίνεται απλόχερα και χωρίς ανταλλάγματα πρώτα και κύρια σε αυτούς που την έχουν ανάγκη. Αυτή είναι η εμπειρία και η πρακτική της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων της Κρήτης αλλά και ολόκληρης της χώρας, ιδιαίτερα των ακριτικών νησιών του ανατολικού Αιγαίου, που από πέρσι το καλοκαίρι εκφράζουν με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους την αλληλεγγύη τους απέναντι στους πρόσφυγες. 
 
Ανοιχτές δομές
Διεκδικούμε πραγματικά ανοιχτές δομές για τους πρόσφυγες μέσα στο ιστό της πόλης. Χρηματοδότηση των δομών αυτών από την πλευρά του κράτους για να εξασφαλιστεί η αξιοπρεπής διαβίωση των προσφύγων. 
 
Οι πρόσφυγες έχουν προβλήματα και ανάγκες. Η διατροφή τους χρειάζεται να εξασφαλιστεί μέσα από τις δομές του Δήμου. Χρειάζονται μεταφραστές, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι. Χρειάζεται άμεσα με ευθύνη των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να υπάρξουν πρωτοβουλίες για την εγγραφή των προσφυγόπουλων στα σχολεία. Να υπάρξουν τώρα τάξεις υποδοχής για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας. Αντίστοιχες πρωτοβουλίες χρειάζεται να ληφθούν και για την εκμάθηση της γλώσσας και στους γονείς. Χρειάζεται άμεσα να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις υπηρεσίες του Δήμου, της Υγείας και της Εκπαίδευσης ώστε να αντιμετωπιστούν  αυτές οι ανάγκες».
 
«Δικός μας εχθρός δεν είναι οι πρόσφυγες», αναφέρει ανακοίνωση του Περιφερειακού Συμβούλου του σχήματος Ανυπόταχτη Κρήτη, Γιάννη Κυριακάκη. «Είναι ο ιμπεριαλισμός και ο ρατσισμός, είναι το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. των μνημονίων και των κλειστών συνόρων. Οι άνθρωποι που βρέθηκαν στη χώρα μας δικαιούνται ταξιδιωτικά έγγραφα για να ταξιδέψουν στις χώρες που επιθυμούν κόντρα στην ήδη παραβιασμένη συνθήκη Σένγκεν. Στο μεταξύ Κράτος, Περιφέρεια και Δήμοι πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για την ομαλή εγκατάσταση και αξιοπρεπή διαμονή των προσφύγων σε ανοιχτές, δημόσιες δομές ώστε να αποφευχθεί το στοίβαγμα τους σε ακατάλληλους χώρους με τις γνωστές συνέπειες από άλλες περιοχές της χώρας».