Συνεντεύξεις
Εικόνες από την μακρινή Αυστραλία

Από το κλείσιμο του διημέρου “Keep Left” στο Σίδνεϊ

Η Νίκη Αργύρη εκπροσωπώντας το ΣΕΚ και την ΚΕΕΡΦΑ βρέθηκε στην Αυστραλία πριν δυο βδομάδες, καλεσμένη για να μιλήσει στις εκδηλώσεις Keep Left (αντίστοιχες με το τετραήμερο του Μαρξισμού εδώ). Επιστρέφοντας, μίλησε στην Αφροδίτη Φράγκου.
 
Στις 2 Αυγούστου έγιναν οι ομοσπονδιακές εκλογές της Αυστραλίας. Πες μας δυο λόγια για το πολιτικό σκηνικό της χώρας.
 
Πρώτη δύναμη αναδείχθηκε το Φιλελεύθερο κόμμα, με αντιπολίτευση το Εργατικό. Πρωθυπουργός εκλέχτηκε ο Μάλκολμ Τέρνμπολ. Θα είναι μια δύσκολη περίοδος γι' αυτόν, θα δυσκολεύεται να βρίσκει την πλειοψηφία που χρειάζεται στο κοινοβούλιο για τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας που θέλει να εφαρμόσει. Εκλέχτηκε επίσης το κόμμα της Πολίν Χάνσον, με ιστορία για τις ρατσιστικές πολιτικές του τη δεκαετία του '90. Με την άφιξη των προσφύγων τώρα, προσπαθεί να επαναφέρει αυτό το ρατσιστικό, ισλαμοφοβικό κλίμα, να πατήσει πάνω στη δυσαρέσκεια για τις πολιτικές λιτότητας και να παρουσιάσει τους πρόσφυγες σαν αιτία για την ανεργία. Θα είναι πιο δύσκολο να το κάνει σε σχέση με τη δεκαετία του '90, μια και έχει αναπτυχθεί ένα αντιρατσιστικό κίνημα που δίνει μάχες, δεν παύει όμως να είναι μια απειλή που κάνει τη σημασία της καμπάνιας για την υποδοχή των προσφύγων μεγάλη.
 
Τι μάχες δίνει το εργατικό και φοιτητικό κίνημα;
 
Υπάρχουν πολλά παραδείγματα. Οι εργαζόμενοι στην εταιρία εισαγωγής μπύρας CUB κινητοποιήθηκαν διεκδικώντας συλλογική σύμβαση εργασίας και καλύτερες συνθήκες. Εργαζόμενοι στα αεροδρόμια απέργησαν στα μέσα Αυγούστου μαζί με δημόσιους υπαλλήλους ζητώντας αυξήσεις. Οι δράσεις τους θα κορυφωθούν το Σεπτέμβριο με απεργίες και διαδηλώσεις. 
Κεντρική μάχη είναι και η συγχώνευση της σχολής Καλών Τεχνών με το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ που επιχειρεί η κυβέρνηση, οδηγώντας σε περικοπές, απολύσεις καθηγητών και δυσκολότερη πρόσβαση για τους φοιτητές. Οι φοιτητές, μαζί με καθηγητές, παλεύουν ενάντια στη συγχώνευση με κατάληψη που ξεκίνησε στις 22 Αυγούστου και προσπαθούν να κερδίσουν τη συμπαράσταση της κοινωνίας με καμπάνια ενημέρωσης.
 
Τι πρωτοβουλίες παίρνονται από το αντιρατσιστικό κίνημα;
 
Στις 27 του μήνα διοργανώνεται στη Μελβούρνη και στο Σίδνεϊ μεγάλο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο με κύριο αίτημα να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των νησιών Μάνους και Ναουρού, δυο στρατόπεδα που έχουν κριθεί παράνομα από τη Διεθνή Αμνηστία για τις συνθήκες κράτησης των προσφύγων. Γίνεται προσπάθεια να μπουν σ' αυτή την κινητοποίηση σωματεία από το χώρο της εκπαίδευσης και της υγείας, φοιτητές κι όλος ο κόσμος που έχει αγκαλιάσει τους πρόσφυγες από τη Συρία και το Πακιστάν και που έχει δώσει μάχη ενάντια στο ρατσισμό κατά των Αβορίγινων. Το τελευταίο είναι κεντρική μάχη στην Αυστραλία, δεδομένης της ρατσιστικής κατάστασης και των πρόσφατων γεγονότων με τους βασανισμούς ανήλικων Αβορίγινων κρατούμενων, ένα μεγάλο σκάνδαλο για τη νέα κυβέρνηση Τέρνμπολ.
 
Η αντικαπιταλιστική Αριστερά πώς παρεμβαίνει;
 
Η αδελφή οργάνωση του ΣΕΚ, το Solidarity, διοργάνωσε διήμερο επαναστατικών ιδεών (Keep Left) μέσα σ' αυτή την πολύ κρίσιμη περίοδο, με 16 συζητήσεις που πιάνουν θέματα από το εργατικό και φοιτητικό κίνημα, τη μάχη ενάντια στο ρατσισμό και την ισλαμοφοβία, μέχρι το ζήτημα της καταπίεσης, των γυναικείων δικαιωμάτων, της ομοφοβίας κλπ.
 
Όλες οι συζητήσεις είχαν μεγάλο ενδιαφέρον γιατί απαντούσαν στα ζητήματα που τρέχουν αυτή τη στιγμή στην Αυστραλία: η καμπάνια Aussie Jobs (δουλειές μόνο για τους Αυστραλούς) που κάνει η κυβέρνηση, η χυδαία ρατσιστική επίθεση στους μετανάστες να μη γράφονται στα σωματεία, το πώς σε μια νέα περίοδο η αντιπολίτευση δε θα γίνει μέσα στη Βουλή αλλά μέσα από απεργίες και κινητοποιήσεις. 
 
Εντυπωσιακή ήταν η παρέμβαση ενός οικοδόμου που έλεγε ότι η οικοδομή έχει ένα από τα πιο μάχιμα συνδικάτα, δεδομένου ότι η χώρα είναι σε μια περίοδο ανάπτυξης και φτιάχνει διαρκώς κτίρια. Τα εργατικά ατυχήματα είναι καθημερινά και συζήτηση ήταν πώς μπορούν να οργανώνουν τα σωματεία τους εργάτες στις νέες μάχες.
Σταθμός ήταν και η παρέμβαση, μέσω Skype, ενός αγωνιστή από τη Συρία που βρίσκεται στη Γενεύη, που περιέγραψε τη διαδικασία της επανάστασης στη Συρία, το πώς ο ισλαμοφοβικός λόγος ταυτίζει τους επαναστάτες με το Isis και το πώς πρέπει το κίνημα στη Δύση να τσακίσει όλα αυτά τα επιχειρήματα και να παλέψει για ανοιχτά σύνορα και ισότιμη ένταξη των προσφύγων και των μεταναστών στις κοινωνίες.
 
Στο διήμερο συζητήθηκε η εμπειρία της Αριστεράς στην Ελλάδα. Τι συμπεράσματα βγήκαν;
 
Στις συζητήσεις φάνηκε ότι στην παγκόσμια κρίση του καπιταλισμού βρίσκεται μια ιστορική ευκαιρία του κινήματος να βγει νικητής. Χρειαζόμαστε σε όλες τις χώρες μια Αριστερά που να οργανώνει τις μάχες.
 
Στην κουβέντα για το ρεφορμισμό στην Ελλάδα αναδείχθηκαν και απαντήθηκαν τα ερωτήματα για το πώς ένα κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς καταλήγει να κάνει τέτοιες επιθέσεις. Η επιμονή από τη μεριά μας ήταν ότι ο κόσμος που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ είναι ίδιος που τώρα βγαίνει στους δρόμους, στις απεργίες, στο αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα. Ο ρόλος της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς στην Ελλάδα είναι να οργανώνει την κοινή δράση με αυτό τον κόσμο και να ανοίγει την κουβέντα της προοπτικής. Το πρόγραμμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι το μόνο ρεαλιστικό: έξοδος από ΕΕ, διαγραφή χρέους, κρατικοποίηση τραπεζών με εργατικό έλεγχο. Έτσι, υπήρχαν πολλές ερωτήσεις και για τα πρόσφατα παραδείγματα (Μαρινόπουλος, ΕΡΤ), για το πώς συνεχίζουν, για τον εργατικό έλεγχο κλπ. Τονίσαμε ότι ήταν εξαιρετικά σημαντικό που η ΑΝΤΑΡΣΥΑ κράτησε την αυτονομία της, έπαιξε ρόλο στο κίνημα και μπορεί να συνεργάζεται με κόσμο όλης της Αριστεράς.
 
Το αντιρατσιστικό κίνημα, όπως είπες, έχει τεράστια καθήκοντα αυτή τη στιγμή στην Αυστραλία. Πώς έγινε η σύνδεση με τις εμπειρίες από τις αντίστοιχες μάχες που έχει δώσει το κίνημα στην Ελλάδα;
 
Έγινε μαζική κεντρική συζήτηση για το αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα της Ελλάδας. Σαν ΚΕΕΡΦΑ μεταφέραμε την εικόνα: παρόλο που η Ευρώπη έκλεισε γρήγορα τα σύνορα και παρά τη δεξιά μετατόπιση της κυβέρνησης Τσίπρα, η ανταπόκριση από τον κόσμο ήταν εντυπωσιακή στα νησιά και στις πόλεις. Ο Έβρος ήταν ένα πραγματικό παράδειγμα. Οι σύντροφοι από την Αυστραλία γνώριζαν το σύνθημα “κόψτε τους φράχτες, όχι τις συντάξεις”, και συζητήθηκε έντονα το ότι η μάχη ενάντια στο ρατσισμό είναι ταυτόχρονη με τη μάχη ενάντια στη λιτότητα και τις περικοπές. Δώσαμε επίσης την εικόνα για τη μεγάλη καμπάνια “ανοιχτά σύνορα – ανοιχτές πόλεις” με τα 3 βασικά αιτήματα, υγεία, παιδεία, στέγη και πώς παλεύουμε γι' αυτά.
 
Δεύτερο σημείο της παρέμβασής μας ήταν ότι η μάχη ενάντια στο ρατσισμό πανευρωπαϊκά συνδέεται με τη μάχη ενάντια στο φασισμό. Τα μηνύματα από Αυστρία, Γερμανία, Γαλλία είναι ανησυχητικά, αλλά τονίστηκε και το παράδειγμα του αντιφασιστικού κινήματος στην Ελλάδα που παλεύει - και μπορεί - να βάλει φυλακή όχι μόνο τους φυσικούς αυτουργούς των ναζιστικών επιθέσεων, αλλά την ηγεσία της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής. Ο κόσμος στην Αυστραλία το ξέρει αυτό: το 2013 οι φασίστες είχαν προσπαθήσει να στήσουν πυρήνα στη Μελβούρνη στο γενικότερο εγχείρημα να δείξουν ότι έχουν οπαδούς σε Αυστραλία, ΗΠΑ κλπ. Όλοι αντιλαμβάνονταν τη σημασία της δίκης των φασιστών και, στην έκκληση για ενίσχυση της καμπάνιας για την καταδίκη τους, μαζεύτηκαν 413 δολάρια Αυστραλίας.
 
Η συζήτηση ήταν εντυπωσιακή και ανέδειξε την προσοχή που πρέπει να δώσουμε στη ρατσιστική πολιτική των κυβερνήσεων που θρέφει την Χάνσον και τους φασίστες παντού. Υπήρξαν ερωτήσεις για το πώς η μάχη ενάντια στο φασισμό θα μπει μέσα στα σωματεία (για παράδειγμα, και στην Αυστραλία υπάρχουν αντιρατσιστικές πρωτοβουλίες με εκπαιδευτικούς στα σκαριά), για τον αν αυτή τη μάχη μπορούμε να τη δώσουμε με κόσμο που έχει ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ και κατεβαίνει στους δρόμους. Έντονα συζητήθηκε και το Brexit, το γεγονός ότι η ψήφος δεν είναι ρατσιστική, αλλά ταυτόχρονα ότι η μάχη ενάντια στο ρατσισμό και τους φασίστες είναι στην ημερήσια διάταξη.
 
Η ΚΕΕΡΦΑ είναι ένα παράδειγμα ενιαιομετωπικής δράσης και γι' αυτό οι εικόνες από το πώς οργανώνουμε στο κίνημα στην Ελλάδα ήταν πολύ χρήσιμες για τη διαδήλωση που θα γίνει στις 27 Αυγούστου, ώστε να οργανωθεί μαζί με σωματεία και όσο πιο πλατιά γίνεται.