Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Απαγόρευση “μπουρκίνι”: Ισλαμοφοβικές υποκρισίες

Παραθαλάσσιοι δήμοι της Γαλλίας όπως στις Κάννες, στη γαλλική Ριβιέρα, στη Νίκαια  προχώρησαν μέσα στον Ιούλιο στην απαγόρευση του μπουρκίνι, ένα είδος μαγιό που φορούν οι μουσουλμάνες και καλύπτει όλο το σώμα εκτός από το πρόσωπο. Ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς σε συνέντευξή του υποστήριξε τους δημάρχους που πήραν τέτοιες αποφάσεις, ενώ το Συμβούλιο της Επικρατείας της Γαλλίας ετοιμάζεται να επικυρώσει αυτές τις απαγορεύσεις. Την ίδια στιγμή, αστυνομικοί περιπολούν στις παραλίες τις Γαλλίας και κόβουν πρόστιμα (38 ευρώ) στις γυναίκες που φοράνε «μπουρκίνι».
 
Την ίδια στιγμή ανάλογου περιεχομένου δηλώσεις έκανε στέλεχος της κυβέρνησης της Γερμανίας. Ο χριστιανοδημοκράτης ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ, δήλωσε ότι στόχος είναι ένας νόμος που να απαγορεύει την μπούρκα σε σχολεία και πανεπιστήμια, τις δημόσιες υπηρεσίες, τα δικαστήρια και την οδήγηση.
 
Μία πρώτη απάντηση στην ισλαμοφοβική απαγόρευση ήταν η ανάρτηση του Ιμάμη Ιζεντίν Εζίρ, από τη Φλωρεντία, πρόεδρο της Ένωσης Ισλαμικών Κοινοτήτων της Ιταλίας, που δημοσιοποίησε στη σελίδα του στο φέισμπουκ μια φωτογραφία στην οποία οι καλόγριες, ντυμένες από την κορφή μέχρι τα νύχια, παίζουν με τα κύματα. Όπως είπε ήθελε «να απαντήσει σε εκείνους που λένε ότι οι δυτικές αξίες διαφέρουν όσον αφορά την ενδυμασία και την κάλυψη του σώματος». 
 
Η απαγόρευση της μπούργκας σε δημόσιες υπηρεσίες επιβλήθηκε επί  προεδρίας του δεξιού Σαρκοζί. Τώρα η κυβέρνηση του Σοσιαλδημοκράτη Ολάντ που εφαρμόζει την ίδια ρατσιστική πολιτική της ισλαμοφοβίας σε βάρος των μουσουλμάνων, προχωρά στην απαγόρευση ακόμα και σε δημόσιους χώρους. Αυτού του είδους οι απαγορεύσεις δεν έχουν καμία σχέση με την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών αλλά αντίθετα στρώνουν το δρόμο στους φασίστες και τους ρατσιστές.
 
Επιθέσεις
«Όχι στην Ισλαμοφοβία! Όχι στην απαγόρευση του μπουργκίνι», έχει τίτλο η ανακοίνωση του Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος της Γαλλίας (NPA) που καταγγέλλει τον Βαλς και τον Ζαν-Πιερ Σεβενεμάν (πρώην υπουργός Εσωτερικών), για τη στήριξη που δίνουν στην απαγόρευση. Όπως καταγγέλει το NPA αυτές οι απαγορεύσεις έδωσαν το πολιτικό στήριγμα σε βίαιες τρομοκρατικές επιθέσεις κατά του μουσουλμανικού πληθυσμού, όπως έγινε στην Κορσική. 
 
«Οι δηλώσεις αυτές τροφοδοτούν συνειδητά ένα κλίμα ρατσισμού και ισλαμοφοβίας και «απλώνουν το κόκκινο χαλί» για το Εθνικό Μέτωπο, το οποίο το μόνο που θα κάνει είναι να δρέψει αυτούς τους καρπούς στις εκλογές.
 
Το NPA καταγγέλλει την εργαλειοποίηση των δικαιωμάτων των γυναικών και υπερασπίζεται το δικαίωμά τους να διαθέτουν ελεύθερα το σώμα τους ενάντια σε αυτούς που θέλουν να τις αναγκάσουν είτε να καλύπτονται είτε να είναι ακάλυπτες.
 
Στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, η κυβέρνηση δημιούργησε μια μόνιμη κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ο ρατσισμός και η ισλαμοφοβία έχουν ως στόχο να καταστήσουν αποδεκτές αυτές τις επιθέσεις στην ελευθερία, στιγματίζοντας μέρος του πληθυσμού, ιδιαίτερα τους εκμεταλλευόμενους και καταπιεσμένους, που χαρακτηρίζονται ως δυνητικά επικίνδυνοι.
 
Η δημιουργία φραγμών που θα εγκλωβίζουν τον καθένα στην υποτιθέμενη «κοινότητά» του και θα εμποδίζουν την αλληλεγγύη και την κοινή αντίσταση στις αντικοινωνικές και κατασταλτικές πολιτικές, είναι μια τρομακτική παγίδα.
Απέναντι σ' αυτή την αποκρουστική κλιμάκωση και την επιθετική πολιτική ασφάλειας, χρειάζεται μια πλατιά απάντηση εναντίον του ρατσισμού και της ισλαμοφοβίας, ενάντια στην κρατική καταστολή της έκτακτης ανάγκης και για ίσα δικαιώματα».