Διεθνή
Αλληλεγγύη στους εργάτες των ναυπηγείων της Αλεξάνδρειας

Σε διεθνή καμπάνια αλληλεγγύης καλούν οι εργάτες των ναυπηγείων της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο περιμένοντας την ανακοίνωση των ποινών για τους συναδέλφους συνδικαλιστές που κατηγορούνται για “υποκίνηση απεργίας”.
 
Το στρατιωτικό δικαστήριο ανέβαλε την ανακοίνωση της ετυμηγορίας για τις 18 Σεπτεμβρίου. Οι εργαζόμενοι θα περάσουν και τον άλλο μήνα μέσα σε φρικτές συνθήκες κράτησης χωρίς να γνωρίζουν τελικά αν θα αντιμετωπίσουν ποινή φυλάκισης για την διεκδίκησή τους να βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας τους και τις αμοιβές τους. Οι 26 εργαζόμενοι στάλθηκαν σε δίκη μετά από εισβολή της στρατιωτικής αστυνομίας στα ναυπηγεία τον περασμένο Μάιο.
 
Το κάλεσμα αλληλεγγύης υποστηρίζεται από την αιγυπτιακή Ένωση Εργαζομένων Πετρελαίου κι από μια σειρά συνδικαλιστές κι ανεξάρτητα συνδικάτα της Αιγύπτου όπως την Ανεξάρτητη Ένωση Εργαζομένων στον Ιδιωτικό Τομέα, την Ανεξάρτητη Ένωση Καθηγητών κλπ.
 
“Η παραπομπή στο στρατοδικείο των εργατών στα ναυπηγεία της Αλεξάνδρειας αποτελεί παραβίαση των διεθνών συμφωνιών που έχει υπογράψει η Αίγυπτος” αναφέρει το κάλεσμα.
 
“Οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν το αυτονόητο δικαίωμα της ειρηνικής διαμαρτυρίας, της ελευθερίας της έκφρασης και το δικαίωμα των διαπραγματεύσεων για να διεκδικήσουν τα νόμιμα αιτήματά τους για δίκαιους μισθούς και κατάλληλες συνθήκες εργασίας”συνεχίζει. 
 
Η καμπάνια καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο να στείλουν επιστολές διαμαρτυρίας  και ψηφίσματα στην αιγυπτιακή κυβέρνηση και τον πρόεδρο της αλ-Σίσι, καταδικάζοντας τη χρήση στρατιωτικών δικαστηρίων σε βάρος των εργαζομένων που ασκούν το δικαίωμά τους να οργανωθούν και συλλογικά να υπερασπιστούν τους όρους τους στην εργασία.