Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Βίντεο η 18Μ και η συνέχεια

Η μεγάλη επιτυχία της διεθνούς ημέρας ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό στις 18 Μάρτη ανοίγει πλατιά τη συζήτηση αφενός για το πώς έγινε εφικτή αυτή η επιτυχία και αφετέρου τι παρακαταθήκες αφήνει τις μάχες που συνεχίζονται σε όλα τα μέτωπα.

Το βίντεο που έβγαλε η ΚΕΕΡΦΑ για την κινητοποίηση επιχειρεί να συμβάλει σε αυτή τη συζήτηση. Αρχικά δίνει μια συνολική εικόνα της διεθνούς και πανελλαδικής διάστασης της κινητοποίησης. Στη συνέχεια κάνει αναδρομή στο πώς χτίστηκε αυτή η διαδήλωση βήμα βήμα, ξεκινώντας από τη διεθνή συνάντηση 15-16 Οκτώβρη 2016 που έγινε στο Ρουφ με πρωτοβουλία της ΚΕΕΡΦΑ και διεθνή συμμετοχή από αντιρατσιστικές-αντιφασιστικές πρωτοβουλίες και οργανώσεις, όπου πάρθηκε, μεταξύ άλλων, η απόφαση για τις 18 Μάρτη. Ακολουθούν οι ημέρες δράσης σε γειτονιές, σχολές, εργατικούς χώρους κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Στη συνέχεια παρουσιάζεται η προσπάθεια οργάνωσης των προσφύγων μέσα στα στρατόπεδα: από τις επισκέψεις που διοργανώθηκαν με πρωτοβουλία της ΚΕΕΡΦΑ και συμμετοχή συνδικαλιστών/τριων, αντιρατσιστών/τριων, αλληλέγγυων και αντιρατσιστικών οργανώσεων, όπου και έγινε η σύνδεση και το κάλεσμα στην κινητοποίηση, μέχρι τη δράση των ίδιων των προσφύγων ώστε να οργανώσουν το κατέβασμα στην Ομόνοια και να στήσουν τα δικά τους μπλοκ.

Μετά τις εικόνες από τη μαζικότατη διαδήλωση στην Ομόνοια και τις ομιλίες πριν ξεκινήσει η πορεία, το βίντεο καλεί στους επόμενους μεγάλους αντιφασιστικούς-αντιρατσιστικούς σταθμούς: αντιφασιστική διαδήλωση έξω από το Εφετείο στις 27/4 (αμέσως μετά την επέτειο των 50 χρόνων από την άνοδο της χούντας και των 2 χρόνων από την έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής) και εργατική πρωτομαγιά ντόπιων και μεταναστών εργατών.

Μπορείτε να βρείτε το βίντεο στο youtube, στο κανάλι SEKbroadcast, με τίτλο «18/3/17 Στους δρόμους ενάντια σε ρατσισμό και νεοναζί» (https://www.youtube.com/watch?v=25nqrPQwmd8&t=20s).