Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Ποιοι πυρπολούν Τεμένη και φυτεύουν όπλα στη Θράκη;

Η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης συνοδεύεται -θυμίζοντας ανησυχητικά την περίοδο που σημάδεψε τα τέλη της δεκαετίας του ’80 και τις αρχές του ’90- από μια επιχείρηση στοχοποίησης της μειονότητας στη Θράκη που βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες βδομάδες.

Τα ξημερώματα στις 22 Μάρτη κάηκε στο Διδυμότειχο το Τέμενος Βαγιαζήτ (ολοκληρώθηκε το 1420, θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα ισλαμικά μνημεία στην Ευρώπη και αναφέρεται και ως το μεγαλύτερο σε έκταση στο χώρο των Βαλκανίων). Μια ψευτοείδηση που αναπαράχθηκε από διάφορα ΜΜΕ απέδωσε τη φωτιά σε ατύχημα, σε «αναζωπύρωση» μιας φωτιάς που είχε ανάψει 12 ώρες πριν (!) κατά τη διάρκεια των έργων αναστήλωσης του Τεμένους.

Ο διοικητή της Πυροσβεστικής Περιφέρειας ΑΜ-Θ, Ρήγας Ναθαναήλ δήλωσε την επόμενη μέρα στα ΜΜΕ ότι «επεισόδιο που είχε συμβεί νωρίτερα το μεσημέρι της 21ης Μαρτίου λόγω εργασιών στο κτίριο δεν συνδέεται με την πυρκαγιά καθώς η φωτιά μικρής έκτασης που είχε προκληθεί είχε σβήσει άμεσα από τους εργαζόμενους και τον χώρο είχε ελέγξει αμέσως μετά η Πυροσβεστική υπηρεσία, η οποία δεν διαπίστωσε κανένα πρόβλημα ενώ μεσολάβησαν πολλές ώρες από την ώρα του συμβάντος εώς την ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά». 

Ερώτημα

Αποτελεί μεγάλο ερώτημα ποιος προκάλεσε την πυρκαγιά στις τρεις τα ξημερώματα. Αυτό όμως που δεν αποτελεί ερώτημα αλλά γεγονός, είναι ότι οι φασίστες επανειλημμένα έχουν στοχοποιήσει, επιτεθεί και προκαλέσει εμπρησμούς σε τζαμιά ανά την Ελλάδα. 

Αυτό που αποτελεί γεγονός είναι ότι στις 13 Μάρτη, μόλις εννέα μέρες πριν από το κάψιμο του Τεμένους ο μουφτής Διδυμοτείχου είχε παραχωρήσει συνέντευξη στην Καθημερινή για το «δύσκολο καθήκον του στο μεταναστευτικό», να θάβει ανθρώπους χωρίς όνομα. 

Γεγονός είναι επίσης ότι ο ιμάμης του τζαμιού στην Ηλιόπετρα (νομού Ξάνθης) αφέθηκε τελικά ελεύθερος παρότι συνελήφθη στις 29 Μάρτη, επειδή στο προαύλιο χώρο του τζαμιού στην Ηλιόπετρα βρέθηκαν όπλα. 

Γεγονός είναι τέλος ότι σε πρόσφατο άρθρο του, στο TVXS, ο δημοσιογράφος Γιάννης Σιδηρόπουλος (βραβευμένος πέρσι από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Παυλόπουλο) κάνει λόγο “για τις υπόγειες διαδρομές της Χρυσής Αυγής με κόμματα του «συνταγματικού τόξου» στη Θρ­άκη” και “για το «βαθύ κράτος» που συνεχίζει να δρα ανενόχλητο και αδρά επιδοτημένο”. Αναφέρει χαρακτηριστικά επίσης ότι “αυξάνονται τα «μυστικά κονδύλια» που τους καθιστούν «πατριώτες»”.

Καιρός να σταματήσουμε αυτές τις υπόγειες διαδρομές.