Εργατικό κίνημα
Καθαρίστριες Σχολείων: Μαζική διαδήλωση 31/3

Μαζική διαδήλωση προς τα υπουργεία Εργασίας και Εσωτερικών έκαναν οι συμβασιούχες σχολικές καθαρίστριες την Παρασκευή 31 Μάρτη στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας τους. Ζητούν: μόνιμη και σταθερή δουλειά, καλύτερα μεροκάματα και να παίρνουν βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα.

Στην πανελλαδική κινητοποίηση συμμετείχαν εκατοντάδες συμβασιούχες καθαρίστριες από όλη τη χώρα: την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, την Εύβοια, την Ηγουμενίτσα, την Πρέβεζα, την Καβάλα κ.α., ενώ την κινητοποίηση κάλυπτε με απόφασή της η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων. 

Οι καθαρίστριες έφτασαν με πούλμαν, ανέβηκαν την Πειραιώς και με πολύ παλμό και συνθήματα έφτασαν στα υπουργεία στη Σταδίου. Η Παναγιώτα Γεωργοπούλου που διαδήλωνε στο μπλοκ των καθαριστριών από την Πάτρα μας είπε: «Είμαστε καθαρίστριες σχολείων και καθαρίστριες χώρων που έχουν σχέση με το υπουργείο Παιδείας. Παλεύουμε για τα δικαιώματα των καθαριστριών. Θέλουμε μόνιμη εργασία, θέλουμε σύμβαση εργασίας και όχι σύμβαση έργου, καλύτερο μεροκάματο και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Είμαστε δέκα χρόνια με συμβάσεις έργου. Είμαστε μονίμως στον αέρα. Κάθε χρόνο περιμένουμε να μας πάρουν με την ψυχή στο στόμα ή για να πληρωθούμε. Μας πήραν πίσω τα βαρέα ένσημα, ενώ είχαμε βαρέα. Οι μόνιμες έχουν βαρέα και ανθυγιεινά, ενώ κάνουμε την ίδια δουλειά. Και εμείς τρώμε την ίδια βρωμιά και τα ίδια μικρόβια και ξέρετε ότι στα σχολεία είναι αυστηρά τα πράγματα. Πρέπει τα παιδιά να βρίσκονται σε υγιεινό περιβάλλον».

Η Ντίνα Ποτηρένια, καθαρίστρια από την Καβάλα πρόσθεσε: «Έχουμε έρθει από την Καβάλα. Εκπροσωπούμε τις καθαρίστριες από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Ζητάμε σταθερή δουλειά, αξιοπρεπείς μισθούς, βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα. Είμαστε συμβασιούχες, αλλά όπως και οι μόνιμες, εξυπηρετούμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες».

Οι σχολικές καθαρίστριες καταγγέλλουν ακόμα ότι αμείβονται με μόλις 33,77 ευρώ το μήνα μεικτά για κάθε αίθουσα διδασκαλίας με αποτέλεσμα το μηνιάτικό τους να μην ξεπερνά τα 300 ευρώ. Εκτός από τις αίθουσες, καθαρίζουν όλους τους κοινόχρηστους χώρους των σχολείων αλλά δεν πληρώνονται για αυτούς. 

Ταυτόχρονα, η μισθοδοσία τους καθυστερεί αδικαιολόγητα, ενώ δεν έχουν τα στοιχειώδη δικαιώματα στην άδεια, στην ασθένεια, στη μητρότητα και δεν παίρνουν δώρο Χριστουγέννων, δώρο Πάσχα, επίδομα άδειας.