Εργατικό κίνημα
Κάτω τα χέρια από τις συγκοινωνίες

Λεωφορεία

Στάση εργασίας πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία της Αθήνας (Ο.ΣΥ) την Πέμπτη 21/6, ενάντια στο κλείσιμο του αμαξοστάσιου στο Ελληνικό. Απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Ο.ΣΥ στον Πειραιά. Το παρών έδωσαν και μέλη του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια. Όπως καταγγέλουν εργαζόμενοι στην Εργατική Αλληλεγγύη, το αμαξοστάσιο του Ελληνικού έχει αδειάσει από λεωφορεία και αυτό έγινε με μεθοδευμένο αλλά κι ενδεχομένως παράτυπο τρόπο. 

“Υπηρεσιακά τζιπάκια με προϊσταμένους και σταθμάρχες πήγαιναν σε λεωφορεία που έκαναν δρομολόγια και κατέβαζαν τους οδηγούς για να πάρουν τα λεωφορεία να τα πάνε σε αμαξοστάσια πέραν του Ελληνικού. Κι αυτό είχε συνέπεια και στον κόσμο που καθόταν να περιμένει στις στάσεις” μας λέει ο Σταύρος, οδηγός της Ο.ΣΥ. 

“Το αμαξοστάσιο του Ελληνικού ήταν η βιτρίνα της εταιρίας και το πουλήσαν στο Λάτση. Είναι βήμα για το γενικότερο ξεπούλημα των συγκοινωνιών σε ιδιώτες. Όταν θέλουν να ιδιωτικοποιήσουν μια δημόσια επιχείρηση, πρώτα την απαξιώνουν. Όταν φορτώνουν όλα τα λεωφορεία που είχε το Ελληνικό – το μεγαλύτερο αμαξοστάσιο – στα υπόλοιπα, καταλαβαίνεις ότι πέφτει και η ποιότητα. Στο αμαξοστάσιο που με έστειλαν τώρα για παράδειγμα δεν έχει τις τεχνικές υποδομές που είχε στο Ελληνικό, πόσο μάλλον και για παραπάνω λεωφορεία” τονίζει ο Σταύρος και καταλήγει: “Έχει ευθύνες και η συνδικαλιστική ηγεσία. Δεν πας να σταματήσεις κάτι τέτοιο την τελευταία στιγμή. Παρ'όλα αυτά η απογοήτευση – που έχει κάνει την εμφάνισή της - δεν πρέπει να επικρατήσει. Η ελπίδα βρίσκεται στο συντονισμό των εργαζόμενων στα ΜΜΜ και την κοινή αντίσταση. Το σύνολο των δημόσιων συγκοινωνιών της Αθήνας πάνε για ιδιωτικοποίηση. Ο κοινός απεργιακός αγώνας των εργαζόμενων στα λεωφορεία, το Μετρό, τα τρόλεϊ, τον ΗΣΑΠ κλπ, μπορεί να μπλοκάρει τα ξεπουλήματα. Ο κλάδος των ΜΜΜ είναι ένας γίγαντας που άμα αποφασίσει να αντισταθεί, παραλύει όλη την πρωτεύουσα κι άρα ένα μεγάλο κομμάτι του συστήματος και της παραγωγής”.

Μετρό

Στάση εργασίας πραγματοποίησε το Σωματείο Ηλεκτροδηγών του Μετρό, τη Δευτέρα 27/6, καταγγέλοντας τις ελλείψεις σε προσωπικό και βασικά υλικά. 

“Η τραγική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από τις ελλείψεις σε ανταλλακτικά συρμών και ηλεκτροδηγούς έχει ως αποτέλεσμα να αγγίζουμε σήμερα το κατώτερο όριο ασφάλειας και ποιότητας στη μετακίνηση των επιβατών” υπογραμμίζει το Σωματείο. “Δυσκολία παρατηρείται σχεδόν σε καθημερινή βάση προκειμένου να αντικατασταθεί ένας προβληματικός συρμός ή παρατηρείται συχνά το φαινόμενο να εντάσσονται στην κυκλοφορία συρμοί που παρουσιάζουν τις ίδιες βλάβες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εκ του αποτελέσματος οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι τα όσα έχουν λεχθεί και λέγονται σχετικά με τις ελλείψεις ανταλλακτικών, έχουν βάση και ουσία με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια και την ποιοτική μετακίνηση επιβατών και εργαζομένων”. Ανάλογες καταγγελίες είχε κάνει πριν λίγο καιρό και το ΣΕΛΜΑ.