Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Πετράλωνα: Άμεση απάντηση στη φασιστική επίθεση

24/6, Αντιφασιστική πορεία στα Πετράλωνα

Την Κυριακή 24/6, στις 8μμ, ο Κοινωνικός Αυτοδιαχειριζόμενος Χώρος του ΠΙΚΠΑ στα Πετράλωνα δέχτηκε φασιστική επίθεση από μια συμμορία 30 νεοναζί με πέτρες και μολότωφ την στιγμή που μέσα στον κοινωνικό χώρο συνεδρίαζαν σύντροφοι και συντρόφφισσες από την Λαϊκή Συνέλευση Πετραλώνων. Μεγάλη αντιφασιστική κινητοποίηση/συγκέντρωση με μικροφωνική θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 29/6, στις 7μμ, στην πλατεία Μερκούρη.

Η επίθεση διήρκησε 7-10 λεπτά και οι φασίστες άφησαν πίσω τους έναν κάτοικο της περιοχής τραυματισμένο στο μάτι ο οποίος διακομίστηκε στο Τζάνειο. Στη συνέχεια και μετά από ειδοποιήσεις και μηνύματα που έστειλαν οι εγκλωβισμένοι μέσα στο ΠΙΚΠΑ άρχισε να καταφθάνει κόσμος από τη γειτονιά που απώθησε τους φασίστες. Στη διαδρομή που ο απλός κόσμος έδιωχνε τους φασίστες από την γειτονιά, κάτοικοι της περιοχής έβγαιναν στα μπαλκόνια και έριχναν γλάστρες στο τάγμα εφόδου των φασιστών. 

Στην Τριών Ιεραρχών τρία στενά κάτω από το ΠΙΚΠΑ οι ομάδες ΔΙΑΣ, αντί να συλλάβουν τους φασίστες, συνέλαβαν 4 αντιφασίστες ενώ λίγο αργότερα συνέλαβαν άλλους δυο στα Κάτω Πετράλωνα. Οι διαμαρτυρίες του κόσμου απέναντι στους μπάτσους που έκαναν συλλήψεις αντιφασιστών αντί των φασιστών ήταν οργισμένες  αναγκάζοντας τους μπάτσους να φύγουν γρήγορα από τη γειτονιά. 

Λίγο αργότερα τριακόσια άτομα μαζεύτηκαν έξω από το ΠΙΚΠΑ και στις 10.30 το βράδυ πραγματοποίησαν μια οργισμένη διαδήλωση στους δρόμους των Πετραλώνων, φωνάζοντας “ούτε στα Πετράλωνα, ούτε πουθενά”, θα τσακίσουμε τους φασίστες παντού.

Φτάνοντας στο σταθμό των Κάτω Πετραλώνων οι φασίστες έδωσαν το στίγμα τους φωνάζοντας “έτσι γαμάει η Καλλιθέα”. Είναι μια ευθεία σύνδεση με την ομάδα που είχε επιτεθεί και στους συντρόφους της ΚΕΕΡΦΑ στην Καλλιθέα στην φετινή 25η Μάρτη.

Αδιανόητη για άλλη μια φορά ήταν η στάση της αστυνομίας που όχι μόνο συνέλαβε 6 αντιφασίστες και κανέναν από τους φασίστες που επιτέθηκαν, αλλά όπως αποδείχτηκε αργότερα, μηχανές ΔΙΑΣ ήταν από την αρχή μπροστά στο περιστατικό αφού παρακολουθούσαν το Τάγμα Εφόδου των φασιστών ώρες πριν.

Η ομάδα αυτή κυκλοφορούσε για ώρες στο κέντρο της Αθήνας μετά το αποτυχημένο εθνικιστικό συλλαλητήριο για το Μακεδονικό που προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν ακροδεξιές οργανώσεις την Κυριακή το πρωί στο Σύνταγμα. Οι ΔΙΑΣ τους είχαν υπό διακριτική παρακολούθηση. Ήταν η ίδια η αστυνομία που άφησε τους φασίστες να κατέβουν μέχρι το Θησείο και μετά να κάνουν την επίθεσή τους ανενόχλητοι. Οι μπάτσοι αφού στην αρχή τους άφησαν να επιτεθούν και δεν έκαναν τίποτα για να τους σταματήσουν, μετά έτρεξαν και συνέλαβαν τους 6 αντιφασίστες 

Στο τέλος της διαδήλωσης έφτασε η είδηση πως απελευθερώθηκαν οι συλληφθέντες και ο σύντροφος που είχε χτυπηθεί πήρε εξιτήριο αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Την Δευτέρα 25/6 πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συνέλευση του ΠΙΚΠΑ που αποφάσισε πως την Παρασκευή το απόγευμα στις 7μμ θα υπάρξει συγκέντρωση με μικροφωνική στην πλατεία Μερκούρη. Το μήνυμα των δεκάδων κατοίκων που βρέθηκαν στο ΠΙΚΠΑ στη συνέλευση της Δευτέρας ήταν μήνυμα αγώνα και αλληλεγγύης. Ξεκαθαρίσαμε πως οι φασίστες δεν μας φοβίζουν και πως χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερος αντιφασιστικός συντονισμός στη γειτονιά μας για να τσακίσουμε τις επιθέσεις των φασιστών. “Είναι ώρα να κλιμακώσουμε την αντιφασιστική δράση για να στείλουμε τους ναζί δολοφόνους στη φυλακή και στους υπονόμους, για να τους πετάξουμε έξω από τις γειτονιές μας”, αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΚΕΕΡΦΑ. 

Γιάννης Μαραβελάκης 
ΚΕΕΡΦΑ Πετραλώνων, ΚΣΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ