Περιβάλλον
Υποκρισίες και εφιάλτης με τα σκουπίδια

Γεμάτοι σκουπίδια ήταν οι δρόμοι της Αθήνας την περασμένη βδομάδα καθώς η αποκομιδή των απορριμάτων είχε μπλοκαριστεί λόγω ρήγματος που δημιουργήθηκε στο ΧΥΤΑ της Φυλής. Οι σωροί των σκουπιδιών αποκάλυψαν και την υποκρισία όλων όσων πέρυσι τέτοια εποχή συκοφαντούσαν τους απεργούς των δήμων, που παρά το γεγονός ότι βρίσκονταν αντιμέτωποι με την απόλυση – και οι δημοτικές υπηρεσίες καθαριότητας με την κατάρρευση - “τόλμαγαν” να απεργούν και να αφήνουν αμάζευτα τα σκουπίδια μέσα στο κατακαλόκαιρο. Τώρα που για τους ξεχειλισμένους κάδους δεν ευθύνονταν οι εργαζόμενοι, κανείς από όλους αυτούς δεν βγήκε να παραπονεθεί για τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία και για “την εικόνα που βλάπτει τον τουρισμό”.

Εκτός αυτού, το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής τις τελευταίες μέρες, επαναφέρει στο προσκήνιο και την τραγικότητα των επιλογών των κυβερνήσεων και της Περιφέρειας Αττικής. Ο ΧΥΤΑ γιγαντώνεται, δύο νέα κύτταρα ανοίγουν, σε συνθήκες αμφίβολες για την δημόσια Υγεία αλλά και την προστασία των εργαζομένων. Οι υποσχέσεις της Δούρου για αλλαγή του περιφερειακού σχεδιασμου απορριμάτων έχουν από καιρό θαφτεί. Δεν έχει προχωρήσει καθόλου ούτε η ανακύκλωση ούτε η διαλογή στην πηγή, με αποτέλεσμα να αυξάνεται αντί να μειώνεται ο όγκος των σκουπιδιών που θάβονται στην Φυλή και να καταλήγουμε σε φαινόμενα όπως το τελευταίο με το ρήγμα ή τις ανεξέλεγκτες φωτιές τα προηγούμενα χρόνια. Ταυτόχρονα συνεχίζουν τα φαραωνικά έργα που λυμαίνονται οι ιδιώτες για να θησαυρίζουν. Αφήνουν την κατάσταση να φτάνει στο απροχώρητο για να επιβάλουν την Φυλή (και το Γραμματικό) ως τις μοναδικές επιλογές για να μην πνίγεται το Λεκανοπέδιο στο σκουπίδι. 

Όλοι εμείς, φορείς και κάτοικοι των Δυτικών περιοχών συνεχίζουμε να είμαστε στον αγώνα και ιδιαίτερα τους τελευταίους δύο μήνες έχουμε κάνει μια σειρά κινητοποιήσεων με αίτημα το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ αλλά και την εφαρμογή μιας οριστικής, βιώσιμης αλλά και κοινωνικά αποδέκτης λύσης. Σε αυτό το πλαίσιο ήταν και η κινητοποίηση που έγινε την προηγούμενη Πέμπτη στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μαζί με τους κατοίκους του Γραμματικού και του Μαραθώνα για την ανατροπή των εφιαλτικων σχεδιασμών τους!

Κατερίνα Πατρικίου 
δημ. σύμβουλος Πετρούπολης